Kupiłem obudowę 1U Supermicro CSE-813M pod serwer NAS. Początkowo miała tam być malina, dlatego 1U.
Jednak zainspirowany filmem Zmaslo postanowiłem zrobić to lepiej https://www.youtube.com/watch?v=D4iaKWZCWiA
Zmaslo ma taką konfigurację:
Płyta główna: Asus PRIME B450M-A II
Procesor: AMD Ryzen 3 Pro 3200G
Pamięć: serwerowa Kingston DDR4, 32 GB CL19 (KSM26ED8/32HC)
Do tego chcę dać.
Dyski: 2x Seagate Exos X20 (z możliwością rozbudowy do 4 szt)
Chłodzenie procesora: pasywne Supermicro SNK-P0037P
Pasta: Thermal Grizzly Kryonaut
Pytania:
1. Zatokę mam pod dyski SAS (backplane SuperMicro SAS815TQ) będzie działać pod B450M oraz FreeNAS, czy pozbyć się tego i kupić tańsze dyski SATA?
2. Czy chłodzenie da radę Supermicro SNK-P0037P? Bo większe się nie zmieści!
3. Czy mogę zastąpić pamięć KSM26ED8/32HC tańszą KTD-PE426E/32G i mieć wsparcie dla ECC?
EDIT: 29.07.2024
1. Zatoka, mimo że jest na złącze SAS, nie jest wykrywany dysk SAS, natomiast dyski SATA działają poprawnie. Nie mogłem podłączyć jedynie złącza opisanego jako "Sideband Header" które odpowiada za komunikację SES-2, z powodu braku odpowiednich pinów na płycie B450M.
2. Zdecydowałem się na "Gelid Slim Silence AM4", aby uniknąć zabawy z mocowanie i dorabianiem wentylatorów.
Procek teraz to "AMD Ryzen 5 Pro 4650G", ponieważ AMD Ryzen 3 3200G w wersji Pro (obsługa ECC) nie jest już dostępny w sprzedaży.
Jednak zainspirowany filmem Zmaslo postanowiłem zrobić to lepiej https://www.youtube.com/watch?v=D4iaKWZCWiA
Zmaslo ma taką konfigurację:
Płyta główna: Asus PRIME B450M-A II
Procesor: AMD Ryzen 3 Pro 3200G
Pamięć: serwerowa Kingston DDR4, 32 GB CL19 (KSM26ED8/32HC)
Do tego chcę dać.
Dyski: 2x Seagate Exos X20 (z możliwością rozbudowy do 4 szt)
Chłodzenie procesora: pasywne Supermicro SNK-P0037P
Pasta: Thermal Grizzly Kryonaut
Pytania:
1. Zatokę mam pod dyski SAS (backplane SuperMicro SAS815TQ) będzie działać pod B450M oraz FreeNAS, czy pozbyć się tego i kupić tańsze dyski SATA?
2. Czy chłodzenie da radę Supermicro SNK-P0037P? Bo większe się nie zmieści!
3. Czy mogę zastąpić pamięć KSM26ED8/32HC tańszą KTD-PE426E/32G i mieć wsparcie dla ECC?
EDIT: 29.07.2024
1. Zatoka, mimo że jest na złącze SAS, nie jest wykrywany dysk SAS, natomiast dyski SATA działają poprawnie. Nie mogłem podłączyć jedynie złącza opisanego jako "Sideband Header" które odpowiada za komunikację SES-2, z powodu braku odpowiednich pinów na płycie B450M.
2. Zdecydowałem się na "Gelid Slim Silence AM4", aby uniknąć zabawy z mocowanie i dorabianiem wentylatorów.
Procek teraz to "AMD Ryzen 5 Pro 4650G", ponieważ AMD Ryzen 3 3200G w wersji Pro (obsługa ECC) nie jest już dostępny w sprzedaży.