logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Supermicro X10DRH-CLN4 dodanie pamięci NVMe

fsyrator 31 Lip 2022 03:53 291 4
REKLAMA
  • #1 20123043
    fsyrator
    Poziom 9  
    Witam

Mam na stanie płytę serwerową od supermicro:
    supermicro X10DRH-CLN4

Chciałbym do niej dołożyć pamięć NVMe na karcie rozszerzeń, jednak nie mam pewności czy dana pamięć po zainstalowaniu będzie widziana z poziomu BIOS-u i czy będzie się dało z nie odpalić OS-a.
    Można kupić "Add on Card" od supermicro, ale producent nie deklaruje zgodności z tym modelem płyto głównej:
    https://www.supermicro.com/en/products/accessories/addon/AOC-SLG3-2M2.php

Czy znacie może sposób jak zamontować taką pamięć w tym modelu płyty głównej?

Supermicro X10DRH-CLN4 dodanie pamięci NVMeIMG_202207...034314.jpg (585.4 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Supermicro X10DRH-CLN4 dodanie pamięci NVMeIMG_202207...034333.jpg (666 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20123492
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8205
    Witaj.
    Ten procesor to Haswell, czyli odpowiednik czwartej generacji w desktopach.
    Większość płyt w tamtych czasach nie miała obsługi dysków PCIe, niektóre dostały wraz z aktualizacją BIOS taką obsługę.

Po rozpakowaniu samego najnowszego BIOS w trzech modułach znalazłem ciąg znaków NVMe, więc jakaś tam szansa jest (chociaż oczywiście nic pewnego):

Supermicro X10DRH-CLN4 dodanie pamięci NVMe

Co do adaptera to bym nie szalał i zakupił na pojedynczy dysk adapter za 50 złotych. Jeśli BIOS/UEFI obsługuje NVMe to też powinno zadziałać.
  • REKLAMA
  • #3 20123545
    fsyrator
    Poziom 9  
    Cześć, dziękuję za zainteresowanie tematem.

Producent napisał że od BIOS version 2.0 jest możliwość wstawienia nowszych procesorów, więc może może...
    Czyli pierwszym krokiem będzie update BIOS-u do najnowszej wersji, a potem trzeba trzymać kciuki.
  • REKLAMA
  • #4 20123552
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8205
    Nie dowiesz się, póki nie sprawdzisz.
    Swoją drogą - do komfortowego użytkowania również wystarczy przyzwoity SSD SATA, więc jeśli nie wykonujesz operacji, które bardzo mocno polegają na szybkości dysku - być może SATA będzie wystarczającym rozwiązaniem.
  • #5 20124204
    zen3x
    Poziom 35  
    Ocena: 291
    Jest taka mała drobnostka przy adapter na pci-e na niektórych płytach. Bootowanie z dysku następuje zawsze po naciśnięciu przycisku Enter. Miałem taki przypadek na 3 płytach HP z 7 gen cpu, Dell z 3 gen cpu i Lenovo z 9 gen..
REKLAMA