logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ile worków kleju do gipsu na powierzchnię 2m x 2,5m dla płyt gipsowo-kartonowych?

pseudocfoch 16 Maj 2024 09:41 5883 15
  • #1 21084296
    pseudocfoch
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Ile worków kleju do gipsu potrzebuję do przyklejenia kartonu gipsowego na powierzchnię o wymiarach 2m x 2,5m?

Mam płyty gipsowo-kartonowe o grubości 9,5 mm. Chcę osiągnąć grubość 200 mm. Dzięki temu gniazdka elektryczne można dopasować do powierzchni ściany. Czy to wykonalne?

Ściana z resztkami farby i kablami elektrycznymi Zniszczona ściana z widocznymi kablami elektrycznymi i puszkami.
  • #2 21084303
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4595
    Chcesz prawie 19 cm odsadzić płytę gips-karton od ściany?
  • #3 21084308
    marcin94531
    Poziom 22  
    Ocena: 113
    Chcesz wstawić nowe puszki elektryczne ? W sprzedaży są płytkie puszki.
    Dlaczego nie chcesz przykleić normalnie gk na klej i wywiercić otworów w tej ścianie za gk ?

Jeśli chcesz odsunąć ściankę z gk od normalnej na 20cm to zrób przedściankę z profili.
    Instrukcja: https://www.youtube.com/watch?v=FcI51ZSPvQQ

Dodano po 2 [minuty]:

Z tego co widzę to puszki masz już na gotowo to co chcesz jeszcze z tym robić ?
    Jak odsuniesz płytę gk od ściany to możesz dać pierścień dystansowy do puszki.
    Kilka różnych modeli pierścieni dystansowych do puszek elektrycznych w różnych kolorach i kształtach.
  • #4 21084316
    pseudocfoch
    Poziom 2  
    20 mm*
  • #5 21084319
    marcin94531
    Poziom 22  
    To duża różnica. Jeden worek kleju do gk powinien wystarczyć. Polecam klej Dolina Nidy Klej Gipsowy T
  • #6 21084323
    pseudocfoch
    Poziom 2  
    Zbliżenie na wiszące kable elektryczne wychodzące z pomarańczowej puszki elektrycznej w ścianie. Odsłonięte kable elektryczne i gniazdko w ścianie z nierównym tynkiem.

Muszę położyć płytę gipsowo-kartonową nie tylko w celu wyrównania gniazdek ze ścianą, ale także zakrycia kabli elektrycznych na powierzchni ściany
  • #7 21084325
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4595
    To jednak różnica, tyle to można płytszą puszkę zamontować... lub wkleić paski płyty pod regips, a dopiero obsadzić płytę.
  • #8 21084336
    pseudocfoch
    Poziom 2  
    Jaką grubość dodaje mniej więcej klej do płyt gipsowo-kartonowych?
  • #9 21084370
    marcin94531
    Poziom 22  
    "Wskazówki wykonawcze: Technologia przyklejania płyt gipsowo-kartonowych do ścian uzależniona jest od stopnia równości podłoża i wymiarów pomieszczenia. W przypadku równych podłoży klej nanosi się na płytę ułożoną poziomo na podłodze, punktowo, w postaci placków o średnicy około 10 cm i grubości ok. 2 cm w rozstawie co 25–40 cm, oraz dodatkowo kilku rozciągniętych placków wzdłuż krawędzi płyty. Po naniesieniu kleju, płytę unosi się do pionu (we dwie osoby) i dociska do ściany. Do ustalenia położenia płyt można użyć gumowego młotka i długiej łaty. Zalecane jest przyklejanie dwóch lub trzech sąsiadujących płyt, co pozwoli jednocześnie i na bieżąco korygować ich położenie i zapewni uzyskanie równej, zlicowanej powierzchni. Przyklejając płyty, należy pozostawić szczeliny około 10 mm pomiędzy płytą a podłogą, oraz 5 mm pomiędzy płytą a sufitem. Umożliwią one swobodną cyrkulację powietrza i pozwolą na prawidłowe związanie kleju gipsowego. Płyty nie powinny się również wzajemnie bezpośrednio stykać – należy pozostawić pomiędzy nimi przerwy o szerokości około 2 mm. W przypadku większych nierówności podłoża lub niewielkich wymiarów pomieszczenia, zalecane jest nanoszenie placków kleju bezpośrednio na ścianę - poprzez różnicowanie ich grubości oraz odpowiednie rozłożenie na ścianie, można uzyskać równą płaszczyznę. Przy znacznych nierównościach podłoża, przekraczających 20 mm, zalecane jest wstępne wyrównanie powierzchni ściany poprzez przyklejenie do niej „na placki”, w rozstawie co 60 cm, pasków płyty gipsowo-kartonowej o szerokości około 10 cm. Przyklejone paski powinny tworzyć układ drabiny, składającej się z elementów poziomych i pionowych, tworzących równą płaszczyznę. Po związaniu kleju gipsowego, do tak przygotowanego „rusztu” przykleja się właściwą warstwę płyt. Na bardzo równych podłożach możliwe jest rozprowadzenie kleju pacą ząbkowaną (wysokość zębów 8 mm), wyłącznie na spodniej powierzchni płyty. Przyklejanie i korygowanie położenia płyty możliwe jest przez około 10-15 minut od momentu nałożenia kleju gipsowego (w zależności od temperatury otoczenia i chłonności podłoża)."
  • #10 21085060
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2924
    Można też zrobić ścianę bez kleju. Zrobiłem tak kiedyś na profilach kapeluszowych. Mają one wysokość 12,5mm. Przydatne też mogą być podkładki dystansowe (np. okienne). Do tych profili przykręcamy płyty g/k. Potem dalsza obróbka (taśma na złączeniach, szpachlowanie).
  • #11 21085373
    marcin94531
    Poziom 22  
    Nie wiedziałem nawet o takich profilach. Dzięki za informację.
    Zawsze czegoś nowego można się nauczyć na tym forum :D

Takie odsunięcie można także wykonać na M-Systemie od Atlasa. Cały sufit tak obniżyłem w domu. Droższe rozwiązanie ale szybkie i dosyć proste w poziomowaniu.
  • #12 21085912
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Te profile wyglądają tak jak na poniższych zdjęciach.

Metalowe profile ułożone w stos, przymocowane do drewnianej powierzchni.

Profil kapeluszowy z etykietą Metpol na opakowaniu

Mocowałem to na zwykłe kołki do ściany, a płyty g/k mocowałem krótkimi czarnymi wkrętami o drobniejszym skoku.
  • #13 21086529
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2102
    Jak chcesz bez kleju, to zastosuj M-system do płyt g-k.
    Najtaniej i najszybciej to worek kleju gipsowego, wcześniej zagruntować ścianę. Łąta 2 m, ustawiasz/ dobijasz płytę w pionie i sprawdzasz płąszczyzny na dole, na górze, po przekątnej oraz kąt prosty względem ścian bocznych.
  • #14 21092932
    pseudocfoch
    Poziom 2  
    Jak mówiłem, te drzwi mają głębokość 4 cm, po płycie gipsowo-kartonowej może 6 cm. W przyszłości chcę wymienić drzwi, ale na razie nie mam na to pieniędzy. Czy sądzicie, że powinienem zdjąć ościeżnice przed czy po położeniu płyt gipsowo-kartonowych? Użyję kleju gipsowego.
  • #15 21097167
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    pseudocfoch napisał:
    Użyję kleju gipsowego.

Miałem do czynienie z łazienką, gdzie płyty g/k na ścianach były przyklejane do ścian. Jak przyłożyłem 2 metrową poziomicę, to się za głowę złapałem. Tzw. "fale dunaju". Wiem, że to robiło 3 lub 4 fachowców. Nie wiedziałem jak układać glazurę, bo nawet pionu ściany nie trzymały.
    Moja metoda na kapeluszówkach nie miała takich wpadek. Wszystkie profile zamocowane i wyrównane do długiej poziomicy. Potem płyty i wyszło super. Faktem jest, ze to droższa metoda i czasochłonna, ale efekt jest. Być może uda ci się na klej zrobić to poprawnie, czego ci życzę.
  • #16 21097192
    marcin94531
    Poziom 22  
    pseudocfoch napisał:
    Jak mówiłem, te drzwi mają głębokość 4 cm, po płycie gipsowo-kartonowej może 6 cm. W przyszłości chcę wymienić drzwi, ale na razie nie mam na to pieniędzy. Czy sądzicie, że powinienem zdjąć ościeżnice przed czy po położeniu płyt gipsowo-kartonowych?

Nic nie wspomniałeś o drzwiach :) Z tego co widzę teraz masz założoną ościeżnicę stalową.
    Sciankę chcesz dać od początku ściany do końca, tak ?
    Ja radzę od razu zdemontować ościeżnicę. Stała ościeżnica zazwyczaj jest zamontowana dosyć solidnie i przy późniejszym demontażu możesz uszkodzić niepotrzebnie g-k wokół otworu.
    Zostawisz ładny otwór pod regulowaną ościeżnicę. Nie będzie konieczności obrabiania otworu drzwiowego.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta, ile worków kleju do gipsu potrzebuje do przyklejenia płyt gipsowo-kartonowych na powierzchni 2m x 2,5m, z zamiarem osiągnięcia grubości 200 mm. W odpowiedziach sugerowane są różne metody montażu, w tym użycie kleju gipsowego, a także alternatywne rozwiązania, takie jak montaż na profilach kapeluszowych. Wskazano, że jeden worek kleju powinien wystarczyć, a także podano techniki aplikacji kleju oraz zalecenia dotyczące montażu puszek elektrycznych. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami i radami dotyczącymi demontażu ościeżnic oraz wyrównywania ścian.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA