logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Czy przy wymianie paska wieloklinowego trzeba zawsze wymienić napinacz?

Millaka 19 Maj 2024 22:11 2076 9
REKLAMA
  • #1 21088725
    Millaka
    Poziom 24  
    Ocena: 226
    Kia Sportage II V6 4WD, nieszczelność uszczelki pompy wody, czyli rozrząd do odnowienia.
    Przy okazji będzie odnowiony pasek wieloklinowy i pytanie dotyczy właśnie niego.
    Czy przy każdej wymianie tego paska trzeba wymienić napinacz?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21088806
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6630
    Jesli chodzi płynnie to raczej nie. Najwyżej rolkę
  • #3 21089717
    Millaka
    Poziom 24  
    Przeszukałem ile się dało i okazało się, że rolka napinacza jest niewymienna i nigdzie nie jest oferowana jako cześć zamienna.
    Pojedyncze części jakie znalazłem, które można kupić oddzielnie to pasek, napinacz z rolka i druga rolka „Umlenkrolle”.
    Czy jeśli naprawdę ta rolka napinacza jest niewymienna, to przy wymianie paska trzeba wymienić napinacz?
    Tak to wygląda u mnie:

Schemat paska klinowego w silniku benzynowym 2.7L z oznaczeniami kół pasowych.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21089929
    hobbista
    Poziom 25  
    Ocena: 171
    Millaka napisał:
    Przeszukałem ile się dało i okazało się, że rolka napinacza jest niewymienna i nigdzie nie jest oferowana jako cześć zamienna.
    Nie sądzę aby nie dało się wymienić rolki . Nitowana czy jakoś ... Tak pierwsza z brzegu oferta https://sklep.dynex.pl/products/card/004B7E/r...a-82-5x17x26-plastik-gladka-lozysko-nachi-jap Sprawdzić ,wymontować , zmierzyć - katalogi mogą się mylić .
  • #5 21089968
    Millaka
    Poziom 24  
    Tylko to właśnie jest ta druga rolka i tylko nazwa zmyla.
    Patrząc na zdjęcia napinacza jego rolka jest zamontowana troxem i żeby ją wymienić trzeba chyba wymontować cały napinacz.

Czy przy wymianie paska wieloklinowego trzeba zawsze wymienić napinacz?
  • Pomocny post
    #6 21089991
    hobbista
    Poziom 25  
    Ocena: 171
    Millaka napisał:

Patrząc na zdjęcia
    Ja Twojego motoru nie znam . Być może kiedyś coś tam robiłem ale nie pamiętam . Te dwie rolki mogą być identyczne . Z patrzenia na zdjęcia nic nie wyniknie. Trzeba po prostu wziąć się do roboty
  • REKLAMA
  • #7 21090019
    Millaka
    Poziom 24  
    Robotę będą wykonywali inni i nie chciałbym żeby coś schrzanili, bo nie będę mógł tego zweryfikować.
    Czyli wymiana rolki w tym napinaczu jest możliwa?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 21090025
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #9 21090090
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6630
    Problem i temat z czapy. Płacisz bierzesz rachunek i jeździsz
  • #10 21092512
    Millaka
    Poziom 24  
    Dzięki panowie.
    Jednak zdecydowałem się na zestaw z napinaczem, jeśli wymiana nie będzie konieczna, to przybędzie mi tylko nowy "przydaś" w garażu.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię wymiany paska wieloklinowego w Kia Sportage II V6 4WD w kontekście nieszczelności uszczelki pompy wody i odnowienia rozrządu. Użytkownicy zastanawiali się, czy przy wymianie paska zawsze należy wymieniać napinacz. Odpowiedzi wskazują, że wymiana napinacza nie jest konieczna, chyba że wykazuje on uszkodzenia, takie jak uszkodzona sprężyna lub zatarte łożysko. W przypadku braku dostępności rolki napinacza jako części zamiennej, zaleca się wymianę całego napinacza. Użytkownik zdecydował się na zakup zestawu z napinaczem, co może być korzystne na przyszłość.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA