logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Yamaha TZR 50 nie odpala, sucha świeca, strzały powietrza z wydechu

kranson 23 Maj 2024 20:32 1425 23
REKLAMA
  • #1 21093719
    kranson
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam. Mam problemem z motorowerem córki. Już zrobiłem ile mogłem i nie wiem co jest więc proszę o pomoc. Yamaha tzr 50 jeździła, nie było problemów. Któregoś dnia dziewczyna chciała się przejechać. Przejechała kilkaset metrów i motor zgasł i już nie odpalił. Kreci ale wyglądało jakby nie dostawał paliwa. Wyczyściłem gaźnik, nic. Przy próbie odpalenia jest taki moment jakby z wydechu przepuszczał powietrze. Przypomina to strzał ale nie taki strzał typowy z gaźnika a raczej takiego wypuszczanego powietrza. Wymieniłem świece, przewód wysokiego napięcia. Iskra jest ale świeca sucha. Ponownie wyczyściłem gaźnik. Dalej nic. Wlałem trochę paliwa do cylindra ale to też nie dało rezultatu, nadal nie pali, świecą sucha i ten sporadyczny strzał powietrza z wydechu. Nie mam jak sprawdzić kompresji bo nie mam odpowiedniego urządzenia. Wężyki, filtr paliwa sprawdzone i nie są zabrudzone. Już skończyły mi się pomysły a dzieciak chce jeździć. Ktoś ma jakiś inny pomysł?
  • REKLAMA
  • #2 21093742
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2562
    Okręć pokrywę alternatora i sprawdź kręcąc ręką za koło magnesowe, czy w ogóle silnik ma kompresję, czy nie przepuszcza za mocno kompresji przez pierścienie.
    Silnik mógłby stracić szczelność komory korbowej przez uszczelniacz od strony zapłonu, ale w tych silnikach to mało prawdopodobne aby uszczelniacz wyskoczył z gniazda.
    Prędzej ułamał się listek membrany i silnik nie ma jak zassać ładunku, na wlanie paliwa do cylindra też nie odpali bo nie ma jak przepłukać cylindra.
  • REKLAMA
  • #3 21094337
    kranson
    Poziom 10  
    Wolę się nie dotykać alternatora żeby czegoś nie popsuć 😜. Może łatwiej będzie mi wyjąć membranę i sprawdzić czy jest cała?

Dodano po 7 [godziny] 3 [minuty]:

Sprawdziłem membrany i są ok. Nie uszkodzone i żadnych prześwitów. No to już nie wiem co może być? Okaże się że jakaś pierdoła ale nie wiem co to może być. :(
  • #4 21131331
    kranson
    Poziom 10  
    Cześć. Znalazłem przyczynę awarii, coś wpadło do cylindra i pokiereszowało tłok. Kupiłem zestaw cylinder+tłok. Wymieniłem. Wytrząsnąłem wydech ale nic z niego nie wyleciało. Zmontowałem, moto odpalił. Po 2 dniach chciałem się wybrać na pierwszą przejażdżkę i nagle usłyszałem jakby stuknięcie i zgasł. Otwieram głowicę a tam ta sama sytuacja ale tym razem winowajca zaklinował się między tłokiem i ścianką cylindra. Mały metalowy bolec. W pierwszej chwili pomyślałem że to z łożyska igiełkowego ale nie. Łożysko całe a ten bolec jest krótszy i grubszy niż igiełki. Musiałem zamawiać nowy cylinder i tłok. I teraz moje pytanie. Czy mogło to zassać z kartera? Wydech sprawdzałem i nic nie wypadło jak wcześniej pisałem. Sprawdzałem rysunki i jakieś piny są przy korbowodzie (ale na rysunku wyglądają raczej że mają przekrój prostokąta a nie walca), jakieś 3 piny są też w pompie wody. Nie chcę żeby sytuacja się powtórzyła i nie wiem czy rozbierać mam cały silnik. Wolałbym nie bo nie jestem mechanikiem i nie chcę czegoś popsuć jeszcze bardziej. Może to był ten sam winowajca co w pierwszym przypadku ale nie mam pewności.

Dodano po 2 [minuty]:

Dodam zdjęcia jak to wyglądało Widok uszkodzonego tłoka z uszkodzeniami na powierzchni.
    A to winowajca i tłok obecnie
    Zniszczony tłok silnika z metalowym bolcem zablokowanym między tłokiem a cylindrem. Metalowy bolec leżący na drewnianej podłodze.
  • #5 21131458
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Łożysko stopy korbowodu.
  • #6 21131481
    kranson
    Poziom 10  
    A możesz rozwinąć? Czy to oznacza, że mam rozkręcać silnik?

Dodano po 3 [minuty]:

Która to część z tego schematu? Schemat podzespołów silnika z numeracją części
  • #7 21131614
    grzeniuw
    Poziom 27  
    Ocena: 176
    Stopa korbowodu jest na łączeniu korbowodu z wykorbieniem wału. Jeśli ten wałeczek jest stamtąd to masz wał do wymiany.
    Na schemacie tego nie ma oznaczonego, bo to jest jako kompletny wał z korbowodem.
  • #8 21131677
    kranson
    Poziom 10  
    No właśnie. Jeśli to jest to? Czyli powinienem rozebrać silnik i sprawdzić czy to jest to. Mało optymistyczna wiadomość :( . Czyli to nie było nic zassanego z wydechu. Ech…
  • #9 21131999
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Silnik do rozpołowienia. Jeśli nie będziesz walił młotkiem w wał, a użyjesz specjalnych przyrządów, to tylko korbowód od wymiany. Korba ok. 170 zł + przebicie z centrowaniem 50–200 zł. Cały nowy wał to koszt 400–600 zł. Ostrzegam przed tanimi chińskimi wałami korbowymi, zwykle części do silnika CPI są sprzedawane jako części do AM6, mimo że są podobne to nie pasują (wał korbowy ma min. inny skok tłoka). Inne tanie wały z korbowodami tajwańskimi CKR — niska trwałość, . Całkiem dobre są wały z korbowodami CM (polerowanymi) — te same korby były stosowane w wałach tuningowych do Simsona (obecnie „oryginalnych” MZA ML) i one trzymają poziom.
  • REKLAMA
  • #10 21132222
    kranson
    Poziom 10  
    Jak mam wydać 1000-1500 zł to lepiej sprzedam go na części. To motorek córki. Miała się uczyć jeździć ale widać nie jest jej pisane. Dobrze że chociaż w ubiegłym sezonie dzieciak pojeździł. Zastanawia mnie tylko jak mogło to wylecieć z tego łożyska i jak zassało do cylindra. 🤔

Dodano po 6 [minuty]:

A może to jednak nie jest z tego łożyska? Może to coś jednak było w wydechu i teraz jak to wyleciało to będzie ok?
  • #11 21132394
    grzeniuw
    Poziom 27  
    Takich wałków nie ma w wydechu, a zresztą jak by się stamtąd dostało na tłok? To są wałki łożyskowe. Jak się rozsypało na wale, to nie wierzę, że wał został nienaruszony i wystarczy wymiana korby.
    Albo rozbieraj i diagnozuj, albo sprzedaj jak stoi.
  • #12 21134114
    kranson
    Poziom 10  
    Wyjąłem silnik, w weekend biorę się za rozbieranie, zamówiłem nie wał bo jak się okazała to jednak to łożysko i wyciągnąłem jeszcze jeden taki bolec. Jakbym założył kolejny nowy cylinder to byłoby to samo 🤦🏼.
  • #13 21135049
    popromienny
    Poziom 25  
    Ocena: 161
    Witam, no ale tak duze uszkodzenie walu, ze az 'otworzyla' sie stopa korbowodu i wylecialy z niej rolki lozyska - slychac wrecz 'na kilometr', bo to jest taki 'lomot w silniku' - jakby ktos wsypal do cylindra 'garsc nakretek'...?
    Wtedy nie da sie po prostu jechac dalej 'beztrosko' motocyklem, bo silnik wydaje takie dzwieki - jakby mial 'wybuchnac' za chwile i juz przy pierwszych niepokojacych dzwiekach / stukach z silnika, trzeba go wylaczyc - odciac zaplon i zdiagnozowac uszkodzenie...
    Raczej nie da sie tego 'nie uslyszec'..
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #14 21135132
    grzeniuw
    Poziom 27  
    Wyjmij wał, daj do weryfikacji do warsztatu zajmującego się takimi regeneracjami. Sam tego nie zrobisz, bo trzeba po takim demontażu wał wycentrować. Trochę trudno mi uwierzyć, że po takiej rozsypce łożyska wał pozostał nienaruszony. No i policzyć koszty każdego wariantu naprawy.
  • #15 21135210
    kranson
    Poziom 10  
    Grzegorz, dzisiaj przychodzi nowy wał, zdemontowałem silnik więc jeżeli mówisz, że to nie taka prosta sprawa, to najwyżej zawiozę sam silnik do jakiegoś majstra, żeby wycentrował wał. Jakie to mogą być?
  • #16 21135243
    grzeniuw
    Poziom 27  
    Zrozumiałem, że chcesz rozbierać wał i wymieniać samo łożysko. Cały wał nowy wymienisz bez komplikacji.
  • #17 21135413
    kranson
    Poziom 10  
    I to jest dobra informacja na rozpoczęcie łykendu 😜. Dzięki
  • #18 21136957
    kranson
    Poziom 10  
    Miało być jak nigdy, a wyszło jak zawsze :( Zacząłem rozbierać wałek, bo przyszedł nowy wał i coś mnie tknęło, żeby sprawdzić, czy wszystko jest ok. Zdjąłem zębatki, które są pod sprzęgłem z wału, próbuję przymierzyć do nowego i co? Nie chcą wejść. Mierzę suwmiarką i pokazuje, że wał ma tyle samo średnicy 17 mm, ale za Chiny nie chce to wejść. Nie mam suwmiarki elektronicznej, żeby dokładnie sprawdzić, ale chyba jest jakaś różnica setnej milimetra. Załamka. Chyba nigdy tego remontu nie skończę, a córka mi żyć nie da, bo nie może jeździć :( Pomijam to, że kupiłem ściągacz do magneta i wygląda, że nie pasuje. W tych silnikach chyba były z prawym i lewym gwintem M19 x 1.0. Mam z lewym gwintem, a chyba u mnie jest jednak prawy. Bez ściągacza nie mogę zdjąć koła magnesowego i nie rozpolowię silnika. Jak już się coś spieprzy... to po całości
  • #19 21137293
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ściągacz z gwintem M19x1.0 prawym pasuje do zapłonów Ducati Energia które były stosowane w silnikach AM6, ale poza Yamahą TZR 50 (bynajmniej tą najpopularniejszą z lat '00). Tutaj jest alternator Yamahy z zewnętrznym impulsatorem i bez cewki zasilającej CDI (zapłon DC-CDI Moric) i tutaj przychodzi ściągacz z lewym drobnym gwintem takim jak przy innych skuterach. Nie pamiętam średnicy, na pewno większy niż M20.
    Co do nowego wału, na pewno kupiłeś wał przeznaczony do silników AM6, a nie do podróbek chińskich CPI/Keeway?
  • #20 21137465
    kranson
    Poziom 10  
    Ja mam yamahe z 2005 gwint jest na pewno 19. Co do wału to na pewno ten (do am6). Sprawdzałem wszystkie wymiary przed zakupem. Tak pomyślałem jeszcze że może podgrzeje zębatkę opalarką i wtedy wejdzie ale nie wiem czy to dobry pomysł.
  • #21 21140643
    kranson
    Poziom 10  
    Czy ktoś wie jak zdjąć stator, żeby się dostać do śrub trzymających karter? Stator silnika z widocznymi śrubami mocującymi.

Te śruby krzyżakowe ze zdjęcia oczywiście są wyrobione, bo jakże by inaczej. Jak już mi się udało zdjąć magneto, to kolejny zonk. Już mam dosyć :(
  • #22 21141081
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Trzeba odkręcić te dwa wkręty od statora, trzeba było dopasować odpowiednią końcówkę, użyć wkrętaka udarowego (takiego co przy uderzaniu młotkiem odkręca wkręty).
    Pod statorem znajduje się podstawka zapłonu którą w następnej kolejności trzeba odkręcić.
    BTW. Ktoś coś wkładał w otwory koła magnesowego i przetarł uzwojenie alternatora.
    Nie wiem czemu, ale ktoś rzeźbił kartery w miejscu impulsatora. Obawiam się że silnik to nie jest oryginał Yamaha/Minarelli tylko podróba chińska CPI/Keeway.
  • #23 21142361
    kranson
    Poziom 10  
    Chyba masz rację z tą podróbką bo teraz kolejny zonk. Rozłożyłem silnik i przy rozkręcaniu wypadł mi taki oto wybierak Dłoń trzymająca metalowy element mechaniczny na tle warsztatu.

W oryginale nie ma czegoś takiego. Powinna być chyba kulka ze sprężynką czego w moim złomie nie ma. Jak to wyleciało to teraz nie wiem jak to powinno być złożone :( może ktoś wie lub podrzuci link do jakiegoś filmiku bo nie mogłem nic znaleźć w internecie. Złożę to g…. i sprzedam jak najszybciej 🤦🏼
    P.s. wyjaśniło się dlaczego kontrolka luzu nie działała. Przy tym wybieraku nie ma “bolca” który by stykał do czujnika

Dodano po 2 [godziny] 24 [minuty]:

To chyba jednak jest dźwignia wałka krzywkowego ale za Chiny ludowe nie wiem jak to powinno być włożone. Na schematach (rysunkach) tego modelu nie widać tego :(
  • #24 21156841
    kranson
    Poziom 10  
    Nie wiem, czy ktoś miał taki problem i może pomóc. Składałem silnik po wymianie wału i nie mogę złożyć kartera. Zatrzymuje się jak zostaje jakiś 1 cm do złożenia. Stukałem gumowym młotkiem, ale nie wchodzi, jakby coś blokowało przy skrzyni. Karter najpierw podgrzałem palnikiem, żeby dobrze wszedł wał z łożyskiem, ale wydaje mi się, że z drugiej strony coś blokuje. Nie chcę mocno walić, żeby nie pękło. Ktoś miał podobny problem i podpowie, co to może blokować?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z motorowerem Yamaha TZR 50, który przestał odpalać po krótkiej jeździe. Po wymianie świecy, sprawdzeniu gaźnika i przewodu wysokiego napięcia, silnik nadal nie odpala, a świeca pozostaje sucha. W trakcie dyskusji zasugerowano sprawdzenie kompresji, membran gaźnika oraz łożysk korbowodu. Ostatecznie użytkownik odkrył, że do cylindra wpadł obiekt, uszkadzając tłok, co wymusiło wymianę cylindra i tłoka. Po naprawie motor odpalił, ale po kilku dniach znów zgasł z powodu kolejnego uszkodzenia. Użytkownik rozważał różne opcje naprawy, w tym wymianę wału korbowego, a także miał problemy z demontażem silnika i doborem odpowiednich narzędzi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA