logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[WBR3] [W701-VA2-CG] Termostat ME86H

tomik67 23 Maj 2024 23:41 3051 5
REKLAMA
  • #1 21093914
    tomik67
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Trafił mi się termostat ME86H, łudząco podobny do BHT-002 ale z chipem jak w temacie.

Układ elektroniczny termostatu ME86H-WIFIMBXIN-V1.5 z widocznymi komponentami.

Czytałem parę postów związanych z tym wynalazkiem i chciałem spytać, czy jest w planach zajęcie się jego flashowaniem?
    Myślałem również nad wymianą na CB3S, które mam w zapasie, obawiam się tylko obsługi jednego pin'a.
    W WBR3 pod pin A17 (GPIOA_17, hardware PWM, IC Pin 38) jest podpięty tranzystor Y1, a w CB3S ten pin to CSN i jest opisany tak:
    "Production test control pin. If it is used as a common I/O pin, it must be connected to the VCC externally. Do not connect it to the ground before the module is powered on."
    Więc nie jestem pewien co do kompatybilności tych dwóch pinów.
    Reszta wygląda na OK.
    Planuję podsłuchać w wolnej chwili komunikację modułu z MCU, podejrzewam, że będzie podobna jak w tym temacie:
    Link
  • REKLAMA
  • #2 21099229
    tomik67
    Poziom 12  
    Wymieniłem moduł WBR3 na CB3S który miałem w zapasie.
    Wcześniej podsłuchałem komunikację i zeznaję co następuje.:

dpID Type Values

1 Bool (1) 1-ON, 0-OFF
    2 Enum (4) 1-manual, 0-auto
    24 Val (2) Current temperature
    16 Val (2) Set temperature
    103 Bool (1) Antifreeze (0-off, 1-on)
    40 Bool (1) Child look (0-off, 1-on)
    36 Enum (4) Relay status (0-on, 1-off)

Ustawienia zaawansowane po wejściu w menu urządzenia (Advanced setting).:

19 Val (2) Max. temperature
    26 Val (2) Min. temperature
    106 Val (2) Temperture difference start
    27 Val (2) Temperature calibration
    43 Enum (4) Sensor mode 0-built in, 1-external, 2-dual
    104 Enum (4) Programming mode 0-off, 1-double break, 2-single break, 3-no day off
    45 Bitmap (5) ?
    104 Enum (4) ?
    23 Enum (4) 0- celsius, 1-fahrenheit

Po przełączeniu na Fahrenheit.:

105 Val (2) Temperature calibration (F)
    29 Val (2) Current temperature (F)
    18 Val (2) Max. temperature (F)
    20 Val (2) Min. temperature (F)
    107 Val (2) Temperture difference start (F)
    17 Val (2) Set temperature (F)

Pin A_2 WBR3 (P26 CB3S) musi być podciągnięty nisko, podłączona jest do niego dioda LED -.
    Wygląd i działanie ME86H jest bardzo podobne do BHT-002 (WHT-002).
    Różnicą jest że w BHT (WHT) przycisk ON/OFF świeci tym samym kolorem na stałe a w ME86H świeci na zielono przy aktywnym styczniku i na czerwono przy nieaktywnym.
    Ponadto w BHT (WHT) była funkcja ECO mode, czyli dowolnie nastawiana wysokość temperatury podczas nieobecności, aktywowana przyciskiem, po dezaktywacji temperatura powracała do ostatnio zapamiętanej temperatury żądanej.
    W ME86H jest natomiast funkcja Antifreeze która po aktywacji, przy wyłączonym termostacie załącza stycznik gdy temperatura znajdzie się w zakresie 5 - 7 *C.
    Jeszcze jedną różnicą jest że w wersji dla sterowania bojlerem lub siłownikiem zaworu ogrzewania, zamiast wejścia dla czujnika zewnętrznego temperatury (jak w wersji dla elektrycznego ogrzewania podłogowego) jest dodatkowy styk bezpotencjałowy a próba zmiany ustawienia dla "Sensor mode" kończy się komunikatem błędu.
  • REKLAMA
  • #3 21119558
    tomik67
    Poziom 12  
    Jak dobrać się do wymontowanego modułu WBR3 ?. Czym można go sczytać ?.
  • REKLAMA
  • #4 21170639
    tomik67
    Poziom 12  
    tomik67 napisał:
    Pin A_2 WBR3 (P26 CB3S) musi być podciągnięty nisko, podłączona jest do niego dioda LED -.

Po dokładnym badaniu kolejnego ME86H stwierdziłem że pin P26 (CB3S, WB3S) powinno być zdefiniowane jako WifiLED_n
  • REKLAMA
  • #5 21395869
    divadiow
    Poziom 38  
    Ocena: 918
    dziękuję za zasoby, które dostarczyłeś poza wątkiem.
    Z ciekawości, czy urządzenie z oznaczeniem ME86H-WIFIMBXIN-V1.5 na PCB było również oznaczone jako ME86H na pudełku/obudowie?

Czy miałeś kilka różnych, ale podobnych urządzeń z WBR3, wspomniany BHT-002 (WHT-002) również?

Dodano po 4 [godzinach] 46 [minutach]: .

Niezależnie od przypadku, oto co można znaleźć w dwóch wariantach fw:

Pliki binarne wylądują tutaj, gdy PR zostanie scalony https://github.com/openshwprojects/FlashDumps/tree/main/IoT/RTL8720CF

Tuya_ME86H_Thermostat_(ME82-schemaID-000003yzj6_psssxcwgbx6m9apv)_TuyaMCU_WBR3_2.5.2.bin

Zawartość sparowanego obszaru pamięci:
    Kod: JSON
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Sparowany dziennik rozruchowy UART (używany symulator TuyaMCU):
    Kod: Text

dpIDs:

Zdjęcia aplikacji Tuya:
    Aplikacja Tuya Smart thermostat na smartfonie. Ekran aplikacji termostatu smart z opcjami 'Auto' i 'Manual', temperatura docelowa i aktualna, oraz przyciski dodatkowych funkcji. .

Dodane po 15 [minutach]:

Tuya_Avatto_WT200_Thermostat_(Temp-schemaID-00000035fb_gw173aldekvpzalg)_TuyaMCU_WBR3_2.5.2.bin

Zawartość sparowanego obszaru pamięci:
    Kod: JSON

Sparowany dziennik rozruchowy UART (używany symulator TuyaMCU):

dpIDs:

Zdjęcia aplikacji Tuya:
    Interfejs aplikacji Tuya pokazujący ustawienia termostatu z aktualną temperaturą ustawioną na 20.5 stopni. Interfejs aplikacji Tuya z termostatem ustawionym na 5°C w trybie manualnym. .
  • #6 21396565
    tomik67
    Poziom 12  
    Termostat ME86 WiFi był tak oznaczony także na opakowaniu, kupiłem je tutaj.:
    Link

Inne termostaty z WBR3 które przerabiałem to AVATTO WT200 takie jak w linku poniżej, tylko kiedy je kupiłem kosztowały trzy razy mniej.:
    Link

W załączeniu instrukcja obsługi AVATTO WT200, mam tylko w języku polskim.

Termostatów BHT-002 było wiele wersji z różnymi MCU i modułami, na początku montowano tam moduły TYWE3S, powstały modyfikacje Tasmoty na ten termostat.:
    Link

Potem zmieniono TYWE3S na CB3S i wtedy się nimi zająłem, w między czasie montuje się w nich także moduły WB3S ale wtedy termostat powinien być poprawnie oznaczony jako WHT-002 co nie zawsze ma miejsce i wprowadza w błąd kupujących wierzących że kupują BHT-002.
    Załączniki:
    • AVATTO_WT200.pdf (1.59 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA