logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy transformator z Eltrona 60 (2x22V) nadaje się do TDA 7294?

Lizak86 06 Gru 2005 13:50 2210 14
  • #1 2058709
    Lizak86
    Poziom 16  
    Ocena: 21
    czesc elektronicy nabywam walsnie 2 kity tegoz wlasnie wzmacniacza. i teraz pytanie: mam zamiar kupic od kolesia wzmacniacz eltrona 60 ktory jest dobity a chodzi mi w nim o trafo i kilka elementow i walsnie czy ten trnasformator bedzie dosc dobry dla tych koncowek napiecie na nim jest 2x 22v z groszami, takze po wyprostowaniu i przepuszczone przez kondensator wynosi 30V transformator jest dosc duzy.. doradzcie mi czy on sie nada czy nie z gory dzieki
  • #2 2058838
    tda22
    Poziom 12  
    Ocena: 28
    Witam.
    W danych technicznych tego układu pisze, że może on być zasilany napięciem od ±10V do max ± 50V. Przy mniejszym napięciu zasilanie będzie poprostu mniejsza moc wyjściowa. Dane podają, że przy ±35V i obciążeniu 8Ω 70W
  • #3 2058920
    Lizak86
    Poziom 16  
    no tak wiem ale jak bedzie sie zachowywal wzmacniacz przy obciazeniu go glosnikiem 8 om z napieciem na tadku okolo 30 volt wydjanosc jego jaka bedzie??
  • #4 2059195
    MarcinG
    Poziom 30  
    Ocena: 58
    Witam
    Przy ±30V i 8Ω będzie ok. 50W. Odpowiednie dane znajdziesz w nocie katalogowej tego układu, wystarczy poszukać.
  • #5 2059489
    Lizak86
    Poziom 16  
    podpialem go pod transformator gdzie 85va i tak niezle trzepie stx'em 27/150/8.. jak sie obstaram o wieksze trafo to powinno byc jeszcze lepiej. ni i musze dorzucic wiekszy kondzior na zasilanie bo mam 2x4700mikro a to jest najmniejsze odfiltrowanie podobno.. dzieki Wam info

Dodano po 3 [minuty]:

acha a co powiedzielibyscie jak bym jak przedwzmacniacz uzył przedwzamacniacza z ws-201.. mam teraz to tak podlaczone i dosyc dobrze jakosciowo jak dla mnie gra..

Dodano po 2 [godziny] 54 [minuty]:

odnosnie tego przedwzacniacza to co jest ze buczy jakby msay gdzies brakowalo ?? potencjometry gdy dotykam to jeszcze berdziej burczy hmm o co biega??
  • #6 2061831
    MarcinG
    Poziom 30  
    Witam
    Zwróć uwagę na prowadzenie masy. Szczególnie na pętle, podłączaj ekrany przewodów sygnałowych z jednej strony, przewody masowe od wszystkich płytek itp. podłącz w jednym miejscu-punkcie połączenia kondensatorów zasilacza, podłącz do masy obudowy potencjometrów.
    Z kondensatorami nie ma sensu przesadzać, te które masz wystarczą.
  • #7 2090209
    Lizak86
    Poziom 16  
    podalaczylem tego tadka pod zasilanie od eltrona i testowalem raz koncowke od eltrona a raz tadka i albo mi sie wydaje albo ta koncwa od eltrona lepiej gra.. czy to prawda? w koncu ten eltron to zrobiony na sporych koncowach.. ale ten przedwzmacniacz z eltrona jest do kitu:/ takie szmy. probowalem podlaczyc przedwzmacniacz od ws-201 i nie chcialo to chodzic..
  • #8 2094675
    MarcinG
    Poziom 30  
    Witam
    Jeśli miałbym wybierać to bez zastanowienia biorę Eltrona zamiast tego TDA.
    Szumi chyba tranzystor w sumatorze, poszukaj, na forum jest sporo na temat Eltrona.
  • #9 2099109
    Lizak86
    Poziom 16  
    oki dziekiza radem MarcinG :). acha no to tego tda wtedy odrzuce i biore sie za eltron bo chce z niego zrobic wzmacniacz stereo czyli musze zbudowac jeszcze jedna koncowke mocy mysle tu zrobioniu plytki i zakupini wszystkich potrzebnych elementow do drugiej koncowki.. i teraz nie wiem jak zorbic taka sama plyke jak tamta.. nier mam zadnych pomyslow . moze podpowiesz mi cos. wzmacniacz ma miec zmieniony panel przedni przedwzmacniacz od ws 201 potencjometry obrotowe duza galka od volume.. mam go juz w myslach tylko teraz strona projektowania heh :) pozdrawiam

Dodano po 25 [minuty]:

acha i mam jeszcze pytanie do Ciebie MarcinG. ta koncowka jest 4 omowa i jak ja podlacze kolumne jedna 8 omowa to z tej koncowki nie bedzie wyciogniete to co powinno co mam w takim przypadku zrobic mozna jakos przebudowac ta koncowke zeby chodzilo na 8 omach bo glosnikow nie wymienie za duzy koszt niestety..

Dodano po 44 [minuty]:

acha jeszcze jedno. znalzalem gocia ktory moze sprzeda mi plytke z koncowkami.. i wyczytalem w postach jak podlacze glosik 8 om to jego wydajnosc spadnie z 60 do 30 wat . i teraz wystarczy do na stx 27/150 8 ss ?? bo mam dwa takie glosniki zrobione z nch kolumny i ten wzamak ma posluzyc za naped do nich :)
  • #10 2100344
    MarcinG
    Poziom 30  
    Witam
    Jeśli masz jakieś doświadczenie w robieniu płytek to możesz skopiować oryginalną płytkę. Jeśli nie to masz dwa wyjścia: spróbować samodzielnie zrobić pierwszą w życiu płytkę lub spróbować kupić. Widziałem gdzieś eltrona za 30 zł, nawet jeśli był uszkodzony to płytkę i dużo elementów będziesz miał.

To będzie współpracowało z kolumnami 8Ω, moc jaką wzmacniacz dostarcza do kolumny będzie mniejsza (niecałe 2 razy) i będzie się mniej grzało.
    Chcąc uzyskać taką samą moc dla obciążenia o większej impedancji musiałbyś zwiększyć napięcie zasilanie końcówki, to już może oznaczać duże zmiany.
    Moim zdaniem w domu 2x30W wystarczy.
  • #11 2101163
    Lizak86
    Poziom 16  
    Witam co do plytek to robilem juz ich nawet sporo :) a co do podniesienia napiecia to podobno mozna dowinac troche uzwojenia na wtorne transformatora.. podobno duza to daje.. jak ten kolo mi sprzeda ta koncowke z plytka bo bedzie oki tylko jak z tym transformatorem bo pewnie trzebabedzie tez akie trafo dac na ten drugi kanał.. bo te za male slabe na dwa kanaly bedzie.. jak uwazasz... dzieki
  • #12 2223096
    Lizak86
    Poziom 16  
    Witam! prosze o rade gdyz sam juz glupieje. na czym lepiej wyjde:
    -posiadam konowke eltrona60 ktora chodzi i ma podniesione napiecie pracuje ona na glosniku 8Ω. napiecie podniesione do ±40V
    -posiadam rowniez dwie kosci tda 7294 zlozone. stereo.
    i teraz na czy mlepiej wyjde:
    - robiac jeszcze jedena konowke eltrona czy zostawic te tadki i nanich zlozyc wzmaka ??
    w eltronie chcialem zmienic koncowki z kd502 na 2N3773 i napiecie do 50V bo mam takie kondy 4x10.000µ/50
    doradźcie bo sam nie wiem. z tych tadkow wycisnalbym max 70W przy 8Ω z b.dobrym zasilaniem. a nie wiem ile z konwoki eltrona przypominam ze glośnik 8Ω
  • #13 2843500
    kopawel
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    Kondy masz ok...
    Tylko przy napieciu kondow 50 V, nie mozesz dac na nie wlasne tych 50 voltow...MAX. 40-45V...
    Pozdro...
  • #14 2843572
    Xeo
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    Witam!

Ja mam zrobiony wzmak na TDA 7294 do suba ale mam wstawione trafo toroidalne (toroidy.pl) 300W 2x24V zasialnie symetryczne no i niezłe pojemnośći te kostki uwielbiają pożerać prąd. ;)

pzdr.Xeo 'o6
  • #15 2844186
    ige
    Poziom 35  
    Ocena: 42
    tylko po co 300watowe trafo do 2xtda?spokojnie by starczylo 150 gora 200W i 2x10000uf wiecej niema co ladowac bo nie odczujesz roznicy

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zastosowania transformatora z wzmacniacza Eltron 60 (2x22V) do zasilania końcówki mocy na układzie TDA7294. Transformator o napięciu wtórnym 2x22V po wyprostowaniu i filtracji daje około 30V, co jest odpowiednie do zasilania TDA7294, który może pracować w zakresie napięć symetrycznych od ±10V do ±50V. Przy napięciu ±30V i obciążeniu 8Ω wzmacniacz TDA7294 osiąga moc około 50W, a przy ±35V około 70W. Użytkownik testował końcówkę Eltron 60 z podniesionym napięciem do ±40V, co pozwala na uzyskanie większej mocy, a także rozważał modyfikacje, takie jak wymiana tranzystorów końcowych na 2N3773 oraz zwiększenie pojemności kondensatorów filtrujących (np. 4x10 000µF/50V). Poruszono też kwestie kompatybilności impedancji – końcówka Eltron 60 jest 4-omowa, a użytkownik ma kolumny 8-omowe, co skutkuje mniejszą mocą wyjściową i mniejszym nagrzewaniem się wzmacniacza. Wskazano, że zwiększenie napięcia zasilania mogłoby wyrównać moc, ale wymagałoby to poważniejszych zmian. Poradzono także, że przy projektowaniu płytek PCB można kopiować oryginalne wzory lub kupić gotowe elementy, a także zwrócono uwagę na prawidłowe prowadzenie masy i ekranowanie, aby uniknąć szumów i brumienia. W kontekście zasilania TDA7294 polecano transformatory toroidalne o mocy 150-200W z napięciem 2x24V oraz kondensatory filtrujące o dużej pojemności, gdyż układy te pobierają sporo prądu. Dyskusja zawierała również porównanie jakości dźwięku końcówek Eltron 60 i TDA7294, z przewagą Eltrona w brzmieniu, oraz rozważania nad użyciem różnych przedwzmacniaczy (Eltron vs WS-201) i problemami z brumieniem wynikającym z nieprawidłowego uziemienia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA