logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] WIWA h.265 Proszę o pomoc w identyfikacji wypalonych elementów.

dario_x 26 Maj 2024 20:07 1119 6
REKLAMA
  • #1 21096730
    dario_x
    Poziom 12  
    Ocena: 4

Dzień dobry. Proszę o pomoc w identyfikacji wypalonych elementów. Dokładnie chodzi o stronę pierwotną zasilacza.
    Obrazek przedstawia płytkę drukowaną z różnymi elementami elektronicznymi, w tym transformator, kondensatory i złącza.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21096827
    dario_x
    Poziom 12  
    Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź. Pozostały jeszcze do identyfikacji 2 malutkie elementy obok układu scalonego biały i beżowy.
    Na Alldatasheet jest schemat lecz bez wartości, wychodzi na to że to rezystor i .. dioda ??? hmm
    https://html.alldatasheet.com/html-pdf/1790416/CHIPOWN/PN8366/1733/5/PN8366.html
    Na mojej płytce oba są beżowe i bez patrzenia na schemat powiedział bym że to dwa kondensatory połączone szeregowo ...

Dodano po 34 [minuty]:

Zbliżenie na płytkę drukowaną z elementami elektronicznymi, w tym rezystorami i układem scalonym.
  • REKLAMA
  • #4 21096913
    funzen
    Poziom 25  
    Ocena: 258
    Ten biały to wygląda że kondensator 110nf
    Beżowy to kondensator 10uF
    Tak pokazał miernik M890G ustawiony na pomiar pojemności.
    Sprawdzałeś na krótko czy pozostała część dekodera jest sprawna?
  • #5 21096956
    dario_x
    Poziom 12  
    Dziękuję za pomoc , nie podłączałem jeszcze dekodera do zewnętrznego zasilacza, w miejscu kondensatora 1000uf/16V podpiąć 12-14V (nie wiem ile bo nie mam schematu), a może ktoś ma? to by bardzo ułatwiło naprawę..
    PS. beżowy 10uf .... dużo ...
  • REKLAMA
  • #6 21096993
    funzen
    Poziom 25  
    Ocena: 258
    Tak pokazywał miernik
    W miejscu kondensatora 1000uf podać 5v .
    Większe napięcie niż 5v zabije dekoder.
    Najlepiej zamiast tego oryginalnego zasilacza zaadoptować zasilacz(ładowarkę od telefonu) tylko sprawdź czy daje 5V
  • #7 21103774
    dario_x
    Poziom 12  

Zrobiłem jak poradziłeś, podłączyłem zewnętrzny zasilacz 5V, WIWA nie reaguje na przyciski, procesor strasznie się grzeje, urządzenie trafiło w kosz z napisem "elektrozłom". Jeszcze raz dziękuję za pomoc, być może komuś przydadzą się informacje tu przedstawione. Temat zamykam. Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy identyfikacji wypalonych elementów na płycie zasilacza WIWA h.265. Użytkownik prosi o pomoc w rozpoznaniu uszkodzonych komponentów, w tym układu scalonego PN8366 oraz rezystora R820 (0.82 ohm). W kolejnych postach zidentyfikowano dwa dodatkowe elementy: biały kondensator 110nF i beżowy kondensator 10uF. Użytkownik nie podłączył jeszcze dekodera do zewnętrznego zasilacza, ale zasugerowano, aby użyć zasilacza 5V, aby uniknąć uszkodzenia urządzenia. Po podłączeniu zewnętrznego zasilacza, WIWA nie reagował, a procesor się przegrzewał, co doprowadziło do decyzji o odrzuceniu urządzenia jako "elektrozłom".
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA