logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Gdzie kupić balanser akumulatorów 2x 24V? Czy balanser 48V się nada?

tomaszlonski 27 Maj 2024 17:55 549 3
  • #1 21097729
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 879
    Szukałem i praktycznie nigdzie nie mogę się doszukać balansera dla zestawu akumulatorów 24V. Żeby nie było potrzebuję dokładnie balansera dla dwóch akumulatorów 24 V a nie zestawu dla 12V akumulatorów których masa jest dostępnych.

Czy są gdzieś aktualnie takowe w sprzedaży albo jakie inne rozwiązania zastosować. Nawet zastanawiałam sie czy balanser 48V ( 4x12 V ) nadawał by się po odpowiednim podłączeniu .

P.s. tak przy okazji czy są tez dostępne balansery dla zestawu akumulatorów 48V ?

Zastanawiam się po prostu czy tylko rozbudować akumulatory o dalsze zestawy akumulatorów czy nie lepiej było kupić gotowy zestaw akumulatorów typu solar panel battery storage jak Tesla itp..

Instalacja PV jest ok 8 kWh off-grid.
  • #3 21097795
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Tak czytałem. Rozebrał bym akumulatory ale mają 2 letnią gwarancję. Moje akurat mają wewnętrzny balanser.

U mnie to samo, różnica napięć niby niewielka 0.5-1V dla 4 akumulatorów ale po zbalansowaniu indywidualnie akumulatorów ta sama instalacja działa np. 12 h tylko na akumulatorach a potem po 2-3 dniach po naładowaniu do 100% zaczyna działać ok 8-10 h czyli możliwe że nie są zbalansowane akumulatory.
  • #4 21103095
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Rozwiązanie pośrednie.
    Kupiłem ładowarkę MPPT 100-Volt 30 amp Solar Charge Controller , po ustawieniu parametrów i podłączeniu dodatkowych paneli przeprowadzam indywidualne ładowania akumulatorów. Ładowarka pozawala zachować identyczne parametry naładowania dla wszystkich.

Raczej sprzedam akumulatory 24V ( nie mogę ich zwrócić bo są częścią zestawu ) i wymienię na jedną dużą baterię albo zestaw modułowy baterii .
REKLAMA