logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Głośnik w kolumnie gra cicho, tweeter działa, średniotonowy nie reaguje

pctelekom 28 Maj 2024 16:51 843 2
REKLAMA
  • #1 21098781
    pctelekom
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Taki problem: co jakiś czas zacina się (jakby) jeden kanał lub głośnik w kolumnie podłączonej do 5 kanałowego systemu audio (kina domowego). Nie jest to w zasadzie zacinanie się kanału/toru audio gdyż głośnik wprawdzie gra, ale bardzo cicho. Do tej pory wystarczyło mocno podkręcić audio aby "załapało" ale ostatnio, również się zacięła w ten sposób, że grał tylko tweeter a średniotonowy był niemy (nawet przy pogłośnieniu, nie było czuć pod palcem drgań membrany). Zrobiłem przerwę na kablu i podłączyłem ponownie, nic to nie dało a w drugim podejściu na odłączonym kablu (nie wyłączałem systemu audio) bezpośrednio do wejścia głośnika podłączyłem baterię 1,5V aby pyknęło kilka razy, no i załapało (po podłączeniu kabla głośnik zaczął grać normalnie).
    I teraz pytanie: co w tym głośniku się zacina?
  • REKLAMA
  • #2 21098831
    audio-m
    Poziom 21  
    Ocena: 86
    Zakładam, że jeżeli wysokotonowy gra poprawnie to sygnał z tego kanału wzmacniacza jest ok. Najprawdopodobnie przyczyną może być brak kontaktu na linkach od zacisku głośnika do membrany. Może byc tez brak kontaktu w innym miejscu : na zwrotnicy ( jeśli takowa jest ) , na przewodach pomiędzy zaciskami kolumny, samych zaciskach a w najgorszym przypadku w samym głosniku czyli cewce.
    Jak nie gra trzeba rozebrac kolumnę i posprawdzać najlepiej miernikiem gdzie jest przerwa.
  • #3 21116585
    pctelekom
    Poziom 10  
    Ocena: 7

Ale raczej to nie jest kwestia kontaktu - niby dlaczego puszczenie prądu stałego 1,5 V na głośnik spowodowało, że zaczął grać? Czy to może być ewentualnie "zacinający" się kondensator na zwrotnicy? Gdzieś mi kiedyś przeleciało na forum, a może nawet na elektrodzie, że jeżeli głośnik dużej mocy jest "skromnie" używany to coś tam w cewce zachodzi i może się to wiązać z problemami (olej jakiś czy co?). Podobną sytuację miałem z innym głośnikiem w tym zestawie, więc nie jest to kwestia tego jednego egzemplarza i tego konkretnie obwodu.
REKLAMA