logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Głośnik niskotonowy gra cicho - czy wymiana cewki pomoże? Jak to zrobić?

Ramzes2000 19 Kwi 2006 18:20 1374 8
REKLAMA
  • #1 2544484
    Ramzes2000
    Poziom 11  
    Witam
    mam kolumny skladane kupilem jakis czas temu i wlasnie mam problem bo tak sa 3 glosniki niskotonoiwy srednio i wwysoko a problem jest oczywiscie z tym niskotonowym. poprostu ten wysoko i srednio tonowe chodza dobrze ale niskotonowy chodzi cichusienko, nawet jak bardzo podglosnie wzmaczniacz cichutko ledwie slyszalenie ale jednak cos chodzi wiec chyba nie sa spalone dzieje sie tak od wczoraj. dodam tylko ze nie gralem na nich glosno poprostu w jeden dzien sie tak zaczelo dziac,
    szczerze mowiac nie znam sie na tym za dobrze ale cos mowili znajomi ze cewka mogla padnac, i wlasnie nie wim czy ryzykowac i wymieniac cekwe czy musz kupic nowe glosniki.
    jesli powinienem wymienic cewke to bardzo bym prosil o jakas instrukcje prosta jak to zrobic
    z gory wsyztkim dziekuje i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2544708
    Ramzes2000
    Poziom 11  
    ale na podstawie opisu mojego to co sie stalo wedlug was??
  • #4 2544871
    Nosek1
    Poziom 28  
    Ocena: 11
    Podłącz głośniki basowe bezpośrednio do wzmacniacza jak nadal będą ciche tz. że je zakatowałeś, jeżeli będą grały dobrze to masz coś ze zwrotnicą w środku kolumny.Napisz efekty swojej pracy.
  • REKLAMA
  • #5 2553360
    Ramzes2000
    Poziom 11  
    ok zrobilem tak jak mowiles glosnik podpiety do innego wzmaczniacza dziala elegancko glosno i wogole patrzylem na zwrotnice i wyglada wszystko jak by z nia bylo dobrze
  • #6 2553946
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 496
    A pod tym Twoim wzmacniaczem dziąła dobrze sam basowiec? Sprawdź cewkę we wzrotnicy najwięksża należąca do układu basowca - sprawdź ja miernikiem czy przepuszcza prąd Mogła sie gdzies spalic wewnętrz.

po za tym jakies konkrety, nazwy sprzetu powinny się znaleźc w Twoich postach; to forum elektroniczne, nie mówimy o ogółach.

Stawiam na zimne luty we zwrotnicy.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #7 2563035
    Ramzes2000
    Poziom 11  
    witam
    kolega poradzil mi zebym podpial obie kolumny na drugie wejscia (B) przy wzmacniaczu i odziwo wszytko zaczelo chodzic tylko nie do konca dobrze bo jedna kolumna ma mniejsza moc od drugiej chodzi wlasnie o jedno z gniazd na ktorym kolumny maja mniejsza moc??
    czy to cos z kanalem??, co trzeba wymienic ile taka wymiana moze mnie kosztowac, duze sa problemy z wymiana tej czesci??
    moj wzmaczniacz to Sony F410R
    pozdrawiam
  • #8 2564223
    PZ IX
    Poziom 35  
    Ocena: 361
    Wzmacniacz jest na scalakach czy na tranzystorach?
  • #9 2564304
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 496
    To kolumna czy wzmacniacz ma mniejsza moc na tym kanale?

może gra ciszej a moc na obu kanałach jest równa (bo na przykład styki sa zabrudzone, potencjometr asymetryczny?
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy kolumn głośnikowych z trzema głośnikami: niskotonowym, średniotonowym i wysokotonowym, gdzie głośnik niskotonowy gra bardzo cicho mimo podgłośnienia wzmacniacza. Głośnik niskotonowy działa słabo od jednego dnia, bez wcześniejszego grania na wysokiej głośności. Podejrzenie padło na uszkodzenie cewki głośnika niskotonowego. Test polegał na podłączeniu głośnika basowego bezpośrednio do innego wzmacniacza, gdzie zagrał poprawnie, co wyklucza uszkodzenie samego głośnika. Sprawdzono zwrotnicę w kolumnie, która wizualnie nie wykazywała uszkodzeń. Sugerowano pomiar cewki we wzrotnicy miernikiem, aby sprawdzić jej ciągłość, oraz zwrócenie uwagi na zimne luty. Dodatkowo autor testował podłączenie kolumn do innego wejścia (B) wzmacniacza Sony F410R, gdzie kolumny grały głośniej, ale jedna miała mniejszą moc, co może wskazywać na problem z kanałem wzmacniacza lub stykiem. Poruszono kwestie możliwych uszkodzeń wzmacniacza, asymetrii potencjometru lub zabrudzenia styków. Nie podano jednoznacznej instrukcji wymiany cewki, ale wskazano na konieczność diagnostyki zwrotnicy i wzmacniacza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA