logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór materiałów na wiatę o szerokości 6 metrów bez słupów pośrodku

ZbyszekUser 02 Cze 2024 14:59 4797 6
REKLAMA
  • #1 21104363
    ZbyszekUser
    Poziom 2  
    Dzień dobry.
    Chcę postawić wiatę na dwa auta w rogu działki i kombinuję jaki materiał musiałby zostać użyty do tego zadania. Plan na wiatę jest jak na obrazku poniżej.
    Plan konstrukcji wiaty na dwa auta na 7 słupach, widok z góry i z boku.
    Jak widać mój pomysł jest taki, żeby wiata była na 7 słupach S1 - S7. Spokoju nie daje mi szerokość wiaty: chciałbym mieć 6 metrów, bez słupów pośrodku. Niestety nie wiem jak poprawnie dobrać materiał do tego. Po dotychczasowych poszukiwaniach w internecie, wychodzi mi, że:
    1. na słupy powinny wystarczyć profile stalowe zamknięte 100x100 mm o grubości ścianki 4 milimetry. Słupy planuję zabetonować w ziemi jakieś 70 cm.
    2. na belki pomiędzy słupami S1 i S7, S2 i S6 myślałem o dwuteownikach IPN 10 albo 12. Tyle, że to jednak jest nieco ponad sześć metrów pomiędzy słupami S2 i S6 i jak znalazłem ten link to wątpliwości mam coraz większe.
    3. Łaty na pokrycie dachu myślałem z profilu zamkniętego o wymiarach 100x60x3 lub 80x80x3.

Na początku myślałem nad drewnianą wiatą, ale belka BCM na te 6 metrów musiałaby mieć jakieś 160x240 mm a to nieźle waży i kosztuje.

Czy ktoś jest w stanie mi powiedzieć, czy powyższy pomysł na wiatę ma sens, czy może grubsze/większe te profile potrzeba?
    A może to jednak niewykonalne bez profesjonalnego projektu?

Pozdrawiam,
    Zbyszek
  • REKLAMA
  • #2 21104621
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1463
    ZbyszekUser napisał:
    A może to jednak niewykonalne bez profesjonalnego projektu?

Długa belka, ugiecie. Rozpychanie / ściskanie filarów. To nie profil mniej-wiecej-kwadratowy, jaki intuicją ogarniamy
    Śnieg, zima tzw stuletnia

ja bym to zlecił.
  • REKLAMA
  • #3 21104622
    trojan 12
    Poziom 40  
    Ocena: 1122
    Profesjonalnego projektu nie potrzeba ale... kolega zupełnie się na tym nie zna.
  • #4 21104634
    osiniak75
    Poziom 35  
    Ocena: 543
    Dach możesz wykonać z drewnianych wiązarów lub metalowych kratownic, 6 metrów dla takich konstrukcji to nie jest jakaś wielka szerokość. Oczywiście powinien to zaprojektować ktoś kto ma pojęcie o takich konstrukcjach by w zimę po opadach śniegu dach nie złożył się na samochód pod wiatą lub w razie silnego wiatru nie odleciał do sąsiadów.
  • REKLAMA
  • #5 21105010
    ZbyszekUser
    Poziom 2  

trojan 12, post=21104622 napisał:
    kolega zupełnie się na tym nie zna

No fakt.
    Tak coś próbowałem poskładać z informacji w necie, ale widzę, że bez pomocy to z tym nie ruszę. Tak więc albo znajdę kogoś, kto mi takie coś zaprojektuje, albo wstawię słupy dodatkowe w środku.
    Dzięki bardzo za odpowiedzi.
  • #6 21105137
    trojan 12
    Poziom 40  
    Ocena: 1122
    Trzeba zacząć od fundamentu do słupów- powinny być poniżej zamarzania ziemi- 80/120 cm.
    Co kolejnego do rozwiązania?
  • REKLAMA
  • #7 21112110
    zipproceder95
    Poziom 2  

Drewniana altana w budowie, z metalową drabiną i parasolem na trawniku.

Niedawno robiłem coś takiego w miejscu, gdzie mieszkam. Całość konstrukcji - drewno, słupy to tzw. stemple, poprzeczne legary podtrzymujące konstrukcję dachu także ze stampli, oczywiście w odpowiedniej długości, do dostania w każdym tartaku. Blachodachówka na górę, trochę desek - tarcic na ściany, kilka wkrętów, trochę impregnatu lakierobejcy. Cacy wyszło, i przy szerokości ok. 7 m ten słup pośrodku w przedniej części przechodniej w niczym nie przeszkadza. No fakt, że tu wiato altan do biesiadowania na trzy stoły i grill, a nie na dwa auta, ale o tak to mniej więcej wygląda w bliskich do podanych przez Pana wymiarach.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy wiaty o szerokości 6 metrów bez słupów pośrodku, przeznaczonej na dwa auta. Użytkownik rozważa zastosowanie profili stalowych zamkniętych 100x100 mm na słupy oraz dwuteowników IPN 10 lub 12 na belki. Wskazano na konieczność odpowiedniego zaprojektowania konstrukcji, aby wytrzymała obciążenia związane z opadami śniegu i wiatrem. Uczestnicy dyskusji sugerują, że fundamenty słupów powinny być umieszczone poniżej strefy zamarzania, a także proponują użycie drewnianych wiązarów lub metalowych kratownic na dach. Wskazano również na możliwość dodania słupów wewnętrznych, jeśli projekt nie będzie wystarczająco stabilny.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA