logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kyocera ECOSYS M5521cdw - Problemy z czujnikami ilości tonera.

Darek0106 04 Cze 2024 18:33 597 1
  • #1 21107249
    Darek0106
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Ponownie problem z Kyocera ECOSYS M5521cdw.
    Kupiłem używaną z zamiennymi tonerami. Wyczyściłem co się dało i założyłem oryginalne tonery (ze sklepu EVERPRINT). Od pewnego czasu są jaja, o czym już pisałem. Najpierw (nieświadomie) odkurzyłem całkiem proszek DV z bębna M. Kupiłem drugą na części, zsypałem z jednej i wsypałem do drugiej proszek DV, było ok. Po miesiącu, w tej "dobrej" najpierw zwariował czujnik M. Pokazywał stan 0 nowego tonera i pompowało cały czas więc wymieniłem zespół dewelopera i było ok. Po miesiącu zgłupiał Y, wymieniłem zespół DV i było ok. Teraz znowu zgłupiał czujnik M. Tonery mają stan ok. 60% (te na 1200 stron). Mam kilkadziesiąt lat doświadczenia w elektronice ale żadnego w drukarkach laserowych i wysiadam.
    Obczytałem lupą forum i przyczyną może być wymieszana zawartość oryginalnego tonera z zamiennikiem z wcześniej i czujniki nie rozpoznają proporcji. Podobno pada wtedy zespół DV.
    Pytania do kolegów z doświadczeniem:
    1. Co oznacza, że pada wtedy DV?
    2. Czy ilość proszku DV jest ściśle określona dla danego koloru czy ma być po prostu zasypany nim wałek?
    3. Czy po oddzieleniu magnesem proszku z bębna DV i wyssaniu resztek starego tonera a następnie zasypanie proszkiem bębna da jakiś pozytywny efekt?
    4. Czy jest sens walczyć z tym zafajdanym zamiennikami urządzeniem, czy lepiej kupić nową i eksploatować prawidłowo?
    5. Czy ma ktoś może polski soft do niej? Może wgranie na nowo coś da.

Wiem, że truję ale jest mi pilnie potrzebna jakaś drukarka kolor i dlatego proszę o pomoc.
    Z góry dziękuję.
  • #2 21110101
    Amcoranos
    Poziom 21  
    Ocena: 57
    Drogi Panie. Ilosc developera (proszku magnetycznego zmieszanego z tonerem) jest scisle ustalona. Gramatura to jedno a skład to drugie. Plus kwestie mechaniczne... Na przyklad moze byc ogolnie za duzo wszystkiego i urzadzenie caly czas dozuje toner bo nie widzi ze jest dodawany nowy. Jesli chodzi o zamienniki to z tego co wiem kyocera jest na tym punkcie czuła, ale nie tylko ona. Domyslam sie, że to Twoje urządzenie wiec szkoda Twoich nerwow i pieniedzy (zakup nowych oryginalnych tonerow i wymiana dv) a do tego dochodzą problemy z bebnami ktore w skrajnych przypadkach mogą "wybierać" developer.
REKLAMA