logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Kyocera ECOSYS M5521cdw. Szybkie zużycie żółtego tonera w nowym zestawie - co może być przyczyną?

Darek0106 31 Maj 2024 16:59 405 6
REKLAMA
  • #1 21102260
    Darek0106
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Chciałbym zapytać doświadczonych kolegów bo nie znajduję logicznej odpowiedzi.
    Kupiłem zestaw oryginalnych tonerów, zapakowanych, z hologramem i po wydrukowaniu może z 50 kartek gdzie kolorowy był tylko nagłówek, żółty toner zameldował 5% a po chwili 0% i maszyna stoi.
    Według mnie, o wiele za wcześniej na zużycie tonera. Inne kolory, kupione razem mają po 60% a yellow 0%, Drukuję zwykłe teksty, żadnych zdjęć ani kolorowych grafik.
    Jak mam znowy wydać 3 stówy na toner, to może poradźcie mi jakiś model tani w eksploatacji- kolor, skaner (lub bez), duplex, wifi.
  • REKLAMA
  • #2 21102279
    krzys_ka
    Poziom 26  
    Ocena: 85
    Nie dozuje żółtego tonera, ściągnij manuala i poszukaj elektromagnesów od dozowania tonera (są na dole wgłębi pod tonerami), wyczyść, rozruszaj. będzie dobrze.

pozdrawiam
    k.
  • REKLAMA
  • #3 21102329
    Darek0106
    Poziom 14  
    Jutro postaram się to zrobić. Odezwę się. Dzięki.
  • #4 21103388
    Darek0106
    Poziom 14  
    krzys_ka napisał:
    Nie dozuje żółtego tonera, ściągnij manuala i poszukaj elektromagnesów od dozowania tonera (są na dole wgłębi pod tonerami), wyczyść, rozruszaj. będzie dobrze.

pozdrawiam
    k.

Rozebrałem i nie jestem przekonany czy to elektromagnesy. Wszystko czyste, ruszają się ale za to na wałkach pełno tonera. O co może chodzić?
    Ślimaki w deweloperze się kręcą, wszystko wygląda ok ale wywala za dużo tonera na bębny.
    Kurcze, w poniedziałek rano muszę drukować umowy...

Kaseta z tonerami do drukarki z czterema kolorowymi wałkami pokrytymi tonerem. Widok wnętrza urządzenia elektronicznego z widocznymi przewodami i elementami montażowymi.

Dodano po 3 [godziny] 39 [minuty]:

Nie wiem, czy to się nie wiąże ze sobą ale po wyczyszczeniu, poskładaniu pokazał się error C7104. Jest to błąd czujnika Y a z tym kolorem jest problem. Może to być EPROM dewelopera?
  • REKLAMA
  • #5 21105078
    forteca
    Specjalista KYOCERA
    Ocena: 82
    Witam,
    to również znany problem, Kyocera wypuściła modyfikację tych elektromagnesów.
    Wprowadzili na każdy elektromagnes po sprężystej blaszce.
    Masz zdaje się we Wrocławiu serwis Kyocery, popytaj, bo nie pamiętam z głowy numeru katalogowego tej modyfikacji.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 21105314
    Darek0106
    Poziom 14  
    forteca napisał:
    Witam,
    to również znany problem, Kyocera wypuściła modyfikację tych elektromagnesów.
    Wprowadzili na każdy elektromagnes po sprężystej blaszce.
    Masz zdaje się we Wrocławiu serwis Kyocery, popytaj, bo nie pamiętam z głowy numeru katalogowego tej modyfikacji.
    Pozdrawiam

Dziękuję za odpowiedź i na pewno skorzystam ale problem okazał się inny.
    Jak pisałem, w historii był toner Y na 9% potem wyłączyłem, na drugi dzień było 60%. Ostatnio pokazało 5% a za chwilę maszyna stop. Po wyczyszczeniu błąd C7104- czujnik Y i to dało do myślenia.
    Wymieniłem wczoraj deweloper Y z innej i mam toner na 61%, maszyna drukuje.
    Temat rozwiązany, zamykam.
  • #7 21105317
    Darek0106
    Poziom 14  
    Wymiana zespołu dewelopera razem z czujnikiem Y (razem z EPROM). Wszystko działa, toner wrócił na 61%.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z szybkim zużyciem żółtego tonera w drukarce Kyocera ECOSYS M5521cdw, gdzie po wydrukowaniu zaledwie 50 stron toner wskazywał 0% zużycia. Po kilku próbach diagnostycznych, w tym czyszczeniu elektromagnesów dozujących toner, użytkownik odkrył błąd C7104 związany z czujnikiem żółtego tonera. Ostatecznie problem został rozwiązany poprzez wymianę zespołu dewelopera oraz czujnika Y, co przywróciło toner do 61% i umożliwiło dalsze drukowanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA