logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

KYOCERA M5521cdn – brak wydruku koloru niebieskiego, stan tonera C jako zero

romanooska 28 Gru 2025 14:30 228 4
REKLAMA
  • #1 21791893
    romanooska
    Poziom 2  
    Cześć, jestem posiadaczem kserokopiarki KYOCERA M5521cdn. Pozyskałem ją z firmy, w której pracuję, gdyż przestała drukować kolor niebieski. Osobiście wyczyściłem w tej kserokopiarce pas transmisyjny i głowice, w trybie serwisowym wykonałem reset do ustawień fabrycznych oraz czyszczenie bębna. Powyższe czynności nic nie dały. Podmieniałem również toner na inny i też to nic nie dało. Poprzez podłączenie kserokopiarki do sieci aplikacja kserokopiarki widzi poziom tonera, natomiast, wykonując wydruk z menu kserokopiarki, widnieje stan koloru C jako zero. Może ktoś miał już taki przypadek i zechce się podzielić swoją wiedzą.
    AI: Czy toner, który podmieniałeś, był oryginalny czy zamiennik? Po włożeniu nowego tonera pojawia się jakiś komunikat o błędzie lub braku tonera, czy po prostu nadal pokazuje stan C jako zero?
    Toner, który podmieniałem, jest zamiennikiem, po podłączeniu kserokopiarka nie wyświetla komunikatu o błędzie lub o nieoryginalnym tonerze.
    AI: Czy pozostałe kolory (Y, M, K) drukują się poprawnie, czy problem dotyczy tylko koloru niebieskiego (C)?
    Problem dotyczy tylko koloru niebieskiego (C).
    Załączniki:
    • KYOCERA M5521cdn – brak wydruku koloru niebieskiego, stan tonera C jako zero IMG_3888.jpg (2.81 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • KYOCERA M5521cdn – brak wydruku koloru niebieskiego, stan tonera C jako zero IMG_3887.jpg (2.9 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21792329
    TASKalfa
    Poziom 17  
    Ocena: 36
    Ta drukarka nie ma żadnej głowicy drukującej, a problem wygląda na brak kontaktu z wywoływaczką koloru C. Albo wyskoczyła, uszkodził się napęd i nie podaje, albo jakiś geniusz ją odkurzył :O

Jak masz dostęp do drugiej takiej maszyny, to podmień DV-5230C i zobacz, czy ruszy. Jak będziesz rozbierał, to obejrzyj zębatki, bo były przypadki pęknięć.
  • REKLAMA
  • #3 21792545
    romanooska
    Poziom 2  
    Przebłysk geniuszu już był, ale wywoływaczka DV-5230C została wymieniona na drugą z innej maszyny. Też nic to nie dało. Zastanawia mnie, czy jeśli kserokopiarka nie widzi tonera, to załączy napęd w wywoływaczce.
  • REKLAMA
  • #4 21792550
    TASKalfa
    Poziom 17  
    Ocena: 36
    Wrzuć do tej kopiarki update firmware (wysłałem Ci paczkę na PW), a następnie wydrukuj z niej Maintenance Report (info na PW) i wrzuć skan CAŁEGO raportu.
  • #5 21793136
    krzys_ka
    Poziom 26  
    Ocena: 85
    romanooska napisał:
    Przebłysk geniuszu już był, ale wywoływaczka DV-5230C została wymieniona na drugą z innej maszyny. Też nic to nie dało. Zastanawia mnie, czy jeśli kserokopiarka nie widzi tonera, to załączy napęd w wywoływaczce.

W CC przecież jest stan tonera C, dlaczego miałaby go nie widzieć, to że nie ma cyjanu na pasku stanu, przecież nie drukuje w tym kolorze, geniusze...

pierwsze firmware, potem sprawdzenie styków na HV.

Moderowany przez ArturAVS:

3.1.9. Rozpowszechnianie treści ironizujących, prześmiewczych lub złośliwych, stanowiących przejaw braku szacunku do innych Użytkowników lub osób trzecich.

REKLAMA