logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Samsung WF70F5E3W2W - prośba o weryfikację połączeń w module sterującym

zochu 04 Cze 2024 23:59 1023 10
REKLAMA
  • #1 21107645
    zochu
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Dzień dobry,

Podczas montażu modułu pralki, po akcji poprawiania zimnych lutów przekaźników (pralka zatrzymywała się w trakcie programu, pobierała/odpompowywała wodę a silnik nie kręcił i pralka się zawieszała) zauważyłem, że te dwa białe kabelki zaznaczone na obrazku poniżej wylazły spod taśmy/izolacji, którą owinięta była wiązka.

Zastanawiam się, czy te kabelki nie są wykorzystywane w ogóle i były po prostu zawinięte tą taśmą razem z innymi z wiązki, czy też te kabelki były połączone, tworząc jakiś mostek, który niechcący uszkodziłem. Nie mam serwisówki, żeby to sprawdzić, stąd moja uprzejma prośba o pomoc. Kabelki, o które pytam, jak widać na drugim obrazku, nie są doprowadzone do złączki na drugim końcu wiązki.

Moduł sterowania pralki z widocznymi wyciągniętymi białymi kablami. Płytka modułu pralki z widocznymi elementami elektronicznymi i dwoma białymi kablami.

Zbliżenie na płytkę drukowaną z przewodami, z zaznaczonymi białymi kabelkami.
  • REKLAMA
  • #2 21107821
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2278
    Zdjęcia małe i nie zrozumiałem o co chodzi, ale może to będzie pomocne
    Załączniki:
    • CN2.pdf (180.26 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • CN1.pdf (124.25 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 21107830
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 872
    Wygląda że są ale nie maja połączenia między sobą.
    Co do braków obrotów silnika to masz do poprawienia luty wszystkich trzech czarnych przekaźników, tych obok siebie bo one maja zimne luty ....cewek.
  • REKLAMA
  • #4 21107862
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3804
    zochu napisał:
    po akcji poprawiania zimnych lutów przekaźników (pralka zatrzymywała się w trakcie programu, pobierała/odpompowywała wodę a silnik nie kręcił i pralka się zawieszała)
    Rozumiem, że jednak nie wszystko jest dalej poprawnie? Jeśli tak to czy te obszary zaznaczone na foto były poprawnie polutowane?

Zbliżenie na płytkę drukowaną z zaznaczonymi na czerwono i obwiedzionymi żółtym konturem obszarami.
  • REKLAMA
  • #5 21115819
    zochu
    Poziom 11  
    Bardzo dziękuję za schematy i porady serwisowe - niestety, tak jak napisał @TONI_2003 "nie wszystko działa prawidłowo".

Tak jak napisałem, pralka albo nie kończyła programu albo też programu na dobre nie rozpoczynała, bo w momencie kiedy uruchamiał się silnik, pralka przestawała pracować. Poczytałem na forum o tym problemie i wymieniłem te trzy feralne przekaźniki - pewnie wystarczyło poprawić lutowanie, no ale wymieniłem. Po złożeniu okazało się, że pralka w ogóle nie startuje - nie działa ani pompa ani pobieranie wody.

Zatem stąd była ta prośba/zapytanie o weryfikację połączeń. Okazało się, że podczas wycinania okienka w obudowie, żeby się dostać do przekaźników, uszkodziłem połączenie na płytce drukowanej - chwila nieuwagi i zonk... po wyjęciu już całej płytki namierzyłem to, poprawiłem i teraz mam efekt taki, że program startuje - pompa, pobieranie wody i włącza się silnik i znowu stop... licznik czasu wraca do początku. Poprawiłem również lutowanie, które wskazał @TONI_2003, to które nie dotyczyło przekaźników - niestety nie pomogło.

Szczotki silnika są nowe - wymieniłem przy okazji wymiany łożysk w bębnie - szczotki były już do wymiany - szczególnie jedna - pralka ma ok. 10 lat.

Panowie, jeśli macie jeszcze trochę cierpliwości dla mnie :-) uprzejmie proszę o jakąś sugestię, gdzie dalej szukać problemu.
  • #6 21116020
    Telo
    Serwisant RTV
    W pierwszym opisie piszesz, że te dwa przewody zjechała izolacja, czy możliwe aby zrobiły zwarcie podczas składania maszyny i pierwszego włączenia do zasilania? Sprawdź dokładnie, czy podczas wyciągania z tego żelu nie masz jeszcze czegoś uszkodzonego, ścieżka element SMD... Nagraj film, jak to wygląda?
    Czy po Twojej ingerencji odnośnie pierwszego opisu coś się zmieniło w działaniu?
  • #7 21116062
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3804
    zochu napisał:
    Poprawiłem również lutowanie, które wskazał @TONI_2003, to które nie dotyczyło przekaźników - niestety nie pomogło.
    Zatem wykonałeś tylko połowę zadania :)
    zochu napisał:
    dotyczyło przekaźników.
    Nic nie napisałeś.
    zochu napisał:
    w momencie kiedy uruchamiał się silnik, pralka przestawała pracować.
    Powyższy efekt to prawdopodobnie drugiej części zadania (czyli triak silnika oraz jego sterowanie)! Oczywiście jak wykonane zostały lutowania + brak tego na foto i sam efekt uszkodzenia wywołanego przez nieuwagę (trzeba to widzieć na foto)...
  • #8 21117700
    zochu
    Poziom 11  
    W odpowiedzi na pytania Kolegów:

- nie było możliwości, żeby doszło do zwarcia kabli z wiązką, o które pytałem
    - pralka (nie) działa teraz tak, jak przed moją ingerencją - przed i po zachowuje się tak samo
    - wszystkie sugerowane czynności zostały wykonane,
    - sprawdziłem płytkę pod kątem uszkodzeń, tym bardziej że popełniłem na niej błąd, którego musiałem znaleźć i poprawić
    - poprawiłem lutowania w miejscach wskazanych oraz takie, które wydawały mi się podejrzane - mówię oczywiście o odkrytej części płytki

Dodam, że znalazłem podobny post, gdzie @TONI_2003 pomagał w rozwiązaniu sprawy - idąc tym tropem sprawdziłem triak (co prawda bez wylutowywania), kondensator (ten duży niebieski) oraz połączenie bramki triaka do drivera. Sprawdziłem też ten driver (UN...) na zasadzie pomiaru rezystancji na poszczególnych wyprowadzeniach - nic niepokojącego nie zauważyłem.

Czy w tym sprzęcie nie wyświetlają się kody błędów? Nic takiego się nie dzieje ani od razu po zatrzymaniu, ani po godzinie czekania...

Poniżej kilka zdjęć płytki oraz filmik

1. Tak zaczynałem operację

Otwarta obudowa pralki z widocznymi elementami płytki elektronicznej.

2. Widok płytki - tutaj te odkryte z maski/lakieru połączenia to już zostały zrobione przeze mnie po wyjęciu płytki - wydawały mi się podejrzane, więc je delikatnie odsłoniłem - nie były uszkodzone

Widok płytki elektronicznej z poprawkami

3. Błąd, który popełniłem - przed i po naprawie połączenia

Fragment uszkodzonej płytki drukowanej w pralce z naprawionymi połączeniami.
    Obraz przedstawia fragment płytki drukowanej z zaznaczonym miejscem błędu.

4. Tak pralka (nie) działa teraz

• #9 21117817
    Telo
    Serwisant RTV
    Menu serwisowe jest: https://www.youtube.com/watch?v=3U6lnAgWK9M
    Czyli wszystko działa, drzwi się blokują, pobiera wodę, wypuszcza tylko jak włączysz wirowanie, to działa przez chwilę i się wyłącza. Silnik i co się z tym czasem dzieje? Błędu nie pokazuje? Z jakiegoś powodu silnik przestaje pracować, zapewne ginie sterowanie na triaka.
  • #10 21119070
    zochu
    Poziom 11  
    Odpaliłem ten tryb serwisowy i przetestowałem - cały czas występuje problem po załączeniu silnika. Jednak z tym, że w trybie serwisowym, po tym jak silnik się wyłączy, wyświetla mi maszyna błąd 3E.

Po raz kolejny przewertowałem różne opisane na forum przypadki i trochę "zgłupiałem", bo w jednym z postów stoi, że człowiek miał taki przypadek, pralka się zachowywała podobnie, wyświetlał się również taki kod błędu i okazało się, że wymienił silnik i hydrostat i maszyna ruszyła... No to wyjąłem ten silnik, poszukałem opisu wyprowadzeń, pomierzyłem, obejrzałem tacho - nic nie budzi moich podejrzeń...

W tym modelu pralki hydrostat jest elektroniczny, więc poza rezystancją bez jakiegoś choćby prostego układu pomiarowego to nic nie zmierzę, a rezystancja między wyprowadzeniami jest taka jak w opisie - zastanawiam się, czy zaryzykować i kupić nowy ten hydrostat? Czy to ma sens?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z pralką Samsung WF70F5E3W2W, która przestała działać po poprawie zimnych lutów przekaźników. Po demontażu modułu sterującego zauważył dwa białe kabelki, które mogły być uszkodzone. Po wymianie przekaźników pralka nie uruchamiała się, a po sprawdzeniu płytki drukowanej zidentyfikowano uszkodzenie. Po naprawie, pralka zaczęła działać, ale wystąpił problem z silnikiem, który przestawał pracować, a na wyświetlaczu pojawił się błąd 3E. Użytkownik rozważał wymianę hydrostatu, ponieważ problem z silnikiem mógł być związany z jego uszkodzeniem. Wskazano na konieczność sprawdzenia wszystkich połączeń związanych z silnikiem oraz na dostępność trybu serwisowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA