logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wejść w tryb diagnostyczny klimatyzacji w NISSAN JUKE 1.6/117KM?

Indyczes 05 Cze 2024 19:38 1098 2
REKLAMA
  • #1 21108672
    Indyczes
    Poziom 33  
    Ocena: 270
    Witam kolegów.
    Zna ktoś może jak wejść w tryb diagnostyczny klimatyzacji z panelu klimatronika, dotyczy NISSAN JUKE 1.6/117KM.Potrzebuję sprawdzić temperaturę parownika. Mam dziwny objaw polegający na cyklicznym załączaniu sprężarki,chwilę pochodzi i jest rozłączana,w rytm załącza się i wyłącza wentylator na chłodnicy. Mechanik samochodowy napełnił od nowa układ czynnikiem,przy temperaturze otoczenia 22stopnie ciśnienie LP 2,2 Bar, HP 8 Bar. Niby sprawdzał czujnik ciśnienia klimy i twierdzi,żę jego wskazania są ok,chociaż nie widać aby był ruszany,twierdzi,że problemem jest czujnik parownika bo pokazywał ok.1stopień. Czy przy takim wskazaniu będzie zatrzymywać sprężarkę?A może czujnik pokazuje prawidłowo tylko temperatura spada tak nisko z innego powodu?Może być przyczyną sprężarka?
  • REKLAMA
  • #2 21109320
    Indyczes
    Poziom 33  
    Ocena: 270
    Nikt nie pomoże?
  • #3 21216311
    wyzel8007
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Witam. Mam ten sam problem w X-Trail T32. Klimatyzacja załączy się na początku i po czasie się rozłączy, a z nawiewów zamiast zimnego powietrza leci powietrze o nieprzyjemnym zapachu. Ujadę kilka kilometrów i znowu się załączy lub nie. Nigdy nie wiem, kiedy będzie działać, a kiedy nie. Chodzi jak chce. Wymieniłem filtry i odgrzybiłem, wymieniłem osuszacz w parowniku, nabiłem ponownie klimatyzację, wymieniłem zawór sprężający i rozprężny oraz czujnik ciśnienia. Wentylator nawiewu chodzi na klimatroniku, ale gdy wyłączy się klimatyzacja, jego obroty spadają, pomimo że klimatronik pokazuje nadal np. 3 kreski i wydobywa się powietrze o dziwnym zapachu. Rezystor chyba jest ok, bo obroty wentylatora się regulują. Dziś kupiłem panel sterujący klimatronika, bo już nie wiem, co mam jeszcze wymienić. Cały czas działają nawiewy przednie. Gdy uda się schłodzić auto, obroty spadają, ale cały czas dmucha z przednich nawiewów. Z tego, co pamiętam, nawiewy zaczynały wiać na nogi i na szybę, mieszając powietrze. Teraz tego nie ma. Ręcznie mogę to zmienić, ale na auto nic się nie dzieje. Problem może stwarzać sterownik komfortu lub czujnik temperatury w konsoli. Był podłączony pod komputer i nie ma żadnych błędów. Błąd pokazuje czujnik nasłonecznienia, ale mam dwa i na każdym pokazuje tak samo. Czytałem, że gdy auto stoi w cieniu, to komputer zawsze pokaże błąd czujnika nasłonecznienia. Ktoś miał taki przypadek i coś podpowie?
REKLAMA