logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

NISSAN JUKE 1.6 2013 - Klimatyzacja cyklicznie załącza i rozłącza sprężarkę

Indyczes 08 Cze 2024 08:02 1587 6
REKLAMA
  • #1 21111231
    Indyczes
    Poziom 33  
    Ocena: 270
    Witam kolegów.
    Problem z klimatyzacją w NISSAN JUKE 1.6/117KM rocznik 2013,cyklicznie załącza i rozłącza sprężąrkę jak chwilę pochodzi. W parametrach widać jak spada szybko temperatura parownika do 2 stopni i sterownik wyłącza sprężarkę.Układ świeżo napełniony przez serwis, przy temperaturze otoczenia 27stopni ciśnienie LP-2.3Bar, HP-14Bar czyli raczej prawidłowe.Sterownik zachowuje się prawidłowo,przy 2 stopnie ma rozłączyć a następnie jak podskoczy do 3.5 stopnia ma załączyć i tak robi.Pytanie czy czujnik oszukuje czy tak szybko spada temperatura parownika?Po całej nocy na drugi dzień klima nie była uruchamiana i w momencie załączenia temperatura parownika 30 stopni i dość szybko spada do tych dwóch,czyli teoretycznie czujnik reaguje,patrząc po ciśnieniach po kilku minutach pracy układu raczej prawidłowe. Co może być powodem takiego zachowania się układu,czyżby zawór rozprężny?
  • REKLAMA
  • #2 21111282
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3391
    To jest samochód azjatycki, a oni lubią takie cykliczne sterowania. Tak samo jest w Toyotach.
    Wszystko masz w jak najlepszym porządku, nic nie kombinuj, tak ma być.
    Dlatego w azjatyckich najczęściej przy braku klimy jest uszkodzony przekaźnik (wypalone zestyki). Z mojego doświadczenia to około 90 % którzy podjeżdżają na brak klimy.
  • REKLAMA
  • #3 21111303
    Indyczes
    Poziom 33  
    Może i masz rację,ale z racji tego,że klima pracuje tak a nie inaczej jest niewydajna, z kratek leci ledwo 10-11 stopni i to ciągłe załączanie sprzęgła sprężarki mnie mocno denerwuje. Pewnie trzeba by zobaczyć w innym egzemplarzu jak to pracuje,ale jak dla mnie to porażka. To są dosłownie na postoju 30s pracy i pewnie tyle samo przerwy.Dziwne,że tak szybko goni na dół temperatura parownika.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21111555
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Z kratek wylotowych powinno wylatywać powietrze o temperaturze poniżej 8 stopni, wtedy uznaje się ją za sprawną.
    Skoro masz około 2 stopni na parowniku to albo czujnik przekłamuje, albo klapa od ciepłego powietrza nie domyka się całkowicie. Sprawdź jeszcze filtr.

Dodano po 2 [minuty]:

Indyczes napisał:
    Układ świeżo napełniony przez serwis,

Co to za "serwis", chyba szybkiego pobierania opłat. Powinni przy tobie włożyć termometr w kratki wentylacyjne i pokazać jak działa klima.
  • REKLAMA
  • #5 21111630
    Indyczes
    Poziom 33  
    To był serwis samochodowy lokalny niby robią klimę kilkanaście lat,sam stwierdzili,że coś nie tak i policzyli tylko za czynnik. Twierdzą,że pasowałoby podstawić czujnik temp. parownika,ale nie mogą go zlokalizować i że pewnie trzeba będzie drzeć kokpit a oni się tego nie podejmują. Jak widziałem odczyty to temperatura czujnika spadała liniowo i raczej mało prawdopodobne aby był uszkodzony aczkolwiek całkowicie nie można tego wykluczyć. Jeśli chodzi o filtr kabinowy to niedawno go wymieniałem i przepływ powietrza jest ok.Czy w tym aucie idzie wymienić ten czujnik bez rozbierania całej deski?
  • #6 21111664
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Indyczes napisał:
    Czy w tym aucie idzie wymienić ten czujnik bez rozbierania całej deski?

W każdym samochodzie idzie go znaleźć i wymienić, niektóre są na takich plastikowych rączkach. Skoro to czujnik temp parownika to musi być przymocowany do parownika.
    Dwa - wyjmujesz filtr i subiektywnie jesteś w stanie ocenić czy czujnik przekłamuje, lub zamontować dodatkowy termometr do parownika i wszystko jasne.
    Co jeszcze dodać ?
    Sprawdź tak jak radzą w autodacie - wprowadź silnik na 1,5 do 2 tys rpm i wtedy zobacz temperaturę z wylotów.
    A co z wentylatorem na chłodnicach, opisz jego pracę ponieważ 14 bar na HP wydaje mi się za dużym.
  • #7 21111782
    Indyczes
    Poziom 33  
    Przy tym ciśnieniu wentylator wskoczył na drugi bieg,w innym poście opisywałem,wydawało się,że jest coś uszkodzone ze sterowaniem wentyla ale obecnie widzę,że wskakuje na wysoki bieg,pewnie w czasie jazdy to inna bajka bo dodatkowo skraplacz jest chłodzony pędem powietrza.Nie mam obecnie tego auta aby sprawdzić bo to auto córki. Pomiar temperatury parownika myślę,że optymalnie pirometrem nie będzie jak bo trzeba będzie zamknąć klapkę po wyjęciu filtra kabinowego,pewnie trzeba by termoparę ze zwykłego multimetru wsadzić. Szkoda,że nie mam auta bo musiałbym zobaczyć na ile widać parownik po wyjęciu filtra.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z klimatyzacją w NISSAN JUKE 1.6 z 2013 roku, gdzie sprężarka cyklicznie załącza się i rozłącza, co prowadzi do niewystarczającej wydajności chłodzenia. Pomimo prawidłowego ciśnienia w układzie, temperatura parownika szybko spada do 2 stopni, co sugeruje, że czujnik może być uszkodzony lub występuje problem z klapą ciepłego powietrza. Użytkownik rozważa wymianę czujnika temperatury parownika, ale ma wątpliwości co do lokalizacji i trudności w jego wymianie. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie wentylatora chłodnicy oraz pomiar temperatury parownika, aby potwierdzić działanie układu.
REKLAMA