logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Koszty zwiększenia mocy przyłącza 1f 5kW na 3f 15kW w domku jednorodzinnym

wajsxy 07 Cze 2024 13:15 1368 4
REKLAMA
  • #1 21110580
    wajsxy
    Poziom 19  
    Ocena: 32
    Witam.
    Wystąpiłem do ZE o zwiększenie mocy przyłącza energetycznego, ponieważ aktualnie mam 1f, 5kW i jest to troszkę za mało, wniosek złożyłem na 3f, 15 kW.
    Mieszkam w domku jednorodzinnym, który przyłączony jest do sieci energetycznej w takiej kolejności:
    Złącze kablowe, po za moją posesją, w bloku mieszkalnym -> przewód aluminiowy, ziemny, 40m -> w moim domu do zabezpieczenia głównego, przedlicznikowego -> licznik.
    Przed otrzymaniem dokumentów, skontaktował się ze mną Pan z Taurona i powiedział, że mam do wyboru 2 opcje.
    1. Mam sobie sam wymienić przewód aluminiowy na właściwy, od złącza kablowego w bloku do swojego budynku.
    2. Postawią nowe przyłącze na granicy mojej działki.
    Ustaliliśmy, że 2 opcja będzie najlepsza, ponieważ, z innej strony mojej działki, za polną drogą idzie przewód Taurona do którego podłączane są nowe nieruchomości, a w 1 opcji musiałbym przewód prowadzić po trzech prywatnych działkach, wspólnoty mieszkaniowe, chodniki, trawniki, pozwolenia, itp.
    Po kilku dniach przyszły warunki.
    Koszty zwiększenia mocy mnie powaliły, niemal 10000 zł.

Czy takie koszty są do przyjęcia?
    Czy da się jakość zejść z kosztów?

Informacja o prawach przyłączanego podmiotu z Tauron Dystrybucja Harmonogram realizacji przyłączenia obiektu z wyszczególnieniem zakresu prac i terminów. Dokument z kalkulacją opłaty za przyłączenie energetyczne od TAURON Dystrybucja. Dokument umowy z TAURON na przyłączenie energetyczne z różnymi warunkami i datami. Dokument umowy przyłączenia do sieci energetycznej Tauron
  • REKLAMA
  • #2 21110606
    trojan 12
    Poziom 40  
    Ocena: 1109
    Co kolegę powaliło? (w sensie przewróciło),
    to nie jest za darmo a jak się chce ładować samochód elektryczny?
  • REKLAMA
  • #3 21110752
    gaspaccio
    Poziom 20  
    Ocena: 90
    Sama opłata za moc przyłączeniową nie jest duża. Ostatnio zwiększałem, ale obyło się bez wymiany linii kablowej, zmienialiśmy tylko WLZ. To się zamknęło w kilkuset złotych. (Energa).

Dla twojego przypadku obliczyli to ze wzoru w którym "Nrz" nie jest znane (Nakłady rzeczywiste), po przeliczeniu ze wzoru wyszło mi Nrz=21.773,80zł. Ja bym zapytał o dokładne określenie składników Nrz.

Skoro policzyli, to wiedzą co weszło w skald Nrz.
  • REKLAMA
  • #4 21587476
    wajsxy
    Poziom 19  
    Przyłącze wykonane, skończyło się na prawie 5000 zł.
  • #5 21587478
    wajsxy
    Poziom 19  
    Koniec tematu.
REKLAMA