logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Corsa D 2010 - brak nawiewu po wymianie rezystora, dmuchawy i panelu klimatronika

denissladek7 08 Cze 2024 12:26 1785 6
REKLAMA
  • #1 21111461
    denissladek7
    Poziom 2  
    Problem z nawiewem w Opel Corsa D z 2010 roku z klimatronikiem. Wymieniono rezystor, dmuchawę i panel, a nadal brak nawiewu. Przy włączeniu 7. biegu z zapalniczki gubi się prąd. Po włączeniu ogrzewania szyby przedniej, której nie ma w tym aucie, automatycznie włącza się 6. bieg. Wszystkie bezpieczniki są całe, wtyczki również. Który przekaźnik mógłby powodować problem z nawiewem? Proszę o przybliżone wartości napięcia w wtyczkach podłączonych do rezystora. Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21111575
    denissladek7
    Poziom 2  
    U mnie prąd na panelu jest na wyświetlaczu pokazuje normalnie że zmieniam biegi dmuchawy ogrzewanie tylnej szyby też działa normalnie
  • #4 21111579
    pszczyna
    Poziom 33  
    Ocena: 399
    A nie trzeba przypadkiem zalogować panelu do systemu ?
  • REKLAMA
  • #5 21111737
    denissladek7
    Poziom 2  
    U mnie prąd na panelu jest na wyświetlaczu pokazuje normalnie że zmieniam biegi dmuchawy ogrzewanie tylnej szyby też działa normalnie

Dodano po 1 [minuty]:

>>21111579 w jaki sposób zalogować ten panel klimatyzacji do systemu?
  • REKLAMA
  • #6 21111774
    pszczyna
    Poziom 33  
    Ocena: 399
    Sprawdź czy prawidłowo są wpięte kostki, diagnostyka czy jest z nim komunikacja także do sprawdzenia.
    Podłączyć tester (Opel Tech, Op-com, itp) sprawdzenie błędów dtc i czy jest komunikacja z modułem klimatyzacji to tak na początek
  • #7 21112113
    denissladek7
    Poziom 2  

Coś mam podejrzenia, że to może być masa lub coś z prądem, bo po odpaleniu auta i włączeniu przednich świateł przeciwmgielnych, też zniknął prąd z gniazda zapalniczki, czyli prawdopodobnie masa gdzieś nie styka lub gdzieś jest uszkodzona wiązka. I czy w Oplu będzie tylko jedna masa, czy może być więcej? Sam fakt, że dzieją się dziwne rzeczy: naciskając przycisk ogrzewania przedniej szyby, w tym samym momencie włącza się na wyświetlaczu, że został włączony 6 bieg dmuchawy nawiewu, a z zapalniczki gubi się prąd (transmiter BT przestaje działać).

Podsumowanie tematu

✨ Problemy z nawiewem w Oplu Corsie D z 2010 roku po wymianie rezystora, dmuchawy i panelu klimatronika. Użytkownik zauważył brak nawiewu, a przy włączeniu 7. biegu z zapalniczki gubi się prąd. Dodatkowo, włączenie ogrzewania szyby przedniej, której nie ma w aucie, powoduje automatyczne włączenie 6. biegu. Wszystkie bezpieczniki i wtyczki są sprawne. Sugerowane rozwiązania obejmują sprawdzenie poprawności podłączenia kostek, diagnostykę komunikacji z modułem klimatyzacji oraz możliwość problemów z masą lub uszkodzoną wiązką elektryczną.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA