logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Laptop Lenovo V330-14IKB - Zasilacz wyłącza się po załadowaniu Windows

celny 08 Cze 2024 23:35 288 4
REKLAMA
  • #1 21112052
    celny
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Drodzy forumowicze
    Mam problem Laptop Lenovo V330-14IKB Przez pomyłkę podałem na kartę sieciową 19V jako zasilanie POE. Miało pójść w drugą stronę. Karta działa nadal, połaczenie ethernet OK
    Jest jednak taki problem Zasilacz sieciowy wyłącza się teraz w momencie załadowania Windows ,prawdopodobnie ograniczenie termiczne od zwarcia na płycie głównej. Laptop działa na baterii która bardzo szybko się wyczerpuje. Po wyłączeniu komputera gdy zasilacz ostygnie to normalnie ładuje baterię. Co może być przyczyną braku pracy na zasilaczu. Obstawiam zwarcie ale gdzie?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21112106
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1152
    Rozbierz i podotykaj co się grzeje (lub sprawdź termowizją, lub spsikaj alkoholem i patrz co szybko paruje).
    Najbardziej prawdopodobny jest scalak od karty, ale ciężko powiedzieć przez internet co się zepsuło w twoim laptopie...
    Możesz wejść w bios lub bootmenu żeby nie ładował windowsa i zobaczyć czy też się przegrzeje.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21112164
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6901
    Model opisany pod Link
    - 8th gen Intel
    Płyta pod : v330-14ikb (LA-F481p)

p.s
    Masz opcje z dodatk. grafiką , chyba z AMD ?
    Jak tak zobacz czy w Bios masz opcję : Switchable Graphics / Integrated ?
    - zmien na Integrated (czyli z cpu) i zobacz efekt

Raczej zalecam serwis
    - jesli brak znajomosci pomiarów i wyposażenia warsztatowego

Cytat:
    Przez pomyłkę podałem na kartę sieciową 19V jako zasilanie POE.

Jak to zrobiłeś ?
    - przez gniazdo lan RJ45
  • REKLAMA
  • #4 21133602
    celny
    Poziom 10  
    Dziękuję za porady. Nie podjąłem się dalszych samodzielnych poszukiwań usterek, bo i tak elementy są za małe do wymiany dla mnie. Koszty naprawy w serwisie są za duże, używana płyta główna za 150 zł rozwiązała problem. Temat zamykam.
  • #5 21133605
    celny
    Poziom 10  
    wymiana na używaną płytę
REKLAMA