logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mercedes SLK200 2008 - Radio MF2810 przestaje losowo działać napęd CD

adammax1 09 Cze 2024 20:10 492 9
REKLAMA
  • #1 21113034
    adammax1
    Poziom 11  
    Ocena: 7

Witam Serdecznie
    Może ktoś spotkał się z takim przypadkiem.
    Mercedes SLK200 171 rok 2008 Radio MF2810 zdjęcie poniżej. Radio MF2810 w Mercedesie SLK200, 2008 rok
    Problem z napędem CD polega na tym, że po wsunięciu płyty odtwarza utwory, mogę wybierać następne lub poprzednie utwory bez problemu, po czym czasem po chwili słuchania, czasem po kilku godzinach, przełącza się na radio i napęd przestaje działać, nie reaguje na przycisk wysuwania płyty. Odłączanie akumulatora nie pomaga, natomiast jeśli zostawię samochód do następnego dnia lub jak już przetestowałem po kilku godzinach wrócę do garażu, włączam radio i napęd zaczyna znowu normalnie działać, mogę wysunąć płytę, zmienić na inną aż do momentu wystąpienia problemu.
    Zależy mi na zachowaniu auta w oryginale, dlatego nie chciałbym zmieniać radia na jakieś chińskie.
    Nie wiem, czy czas działania napędu zależy od temperatury otoczenia? Przez ostatnie kilka dni było chłodno, po czym wczoraj po godzinie jazdy (temperatura około 26 stopni) odstawiłem auto do garażu, napęd działał, następnie po około trzech godzinach wyjeżdżałem ponownie, niestety napęd już nie działał, aż dopiero dzisiaj rano mogłem znów wysunąć płytę.
    Nie mam pojęcia, czy czepiać się samego napędu, czy może szukać czegoś w samym radiu na płycie głównej?
    Może ktoś spotkał się z takim problemem?
    Pozdrawiam serdecznie i proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 21113351
    slavik78
    Poziom 23  
    Ocena: 100
    Czy problem występuje tylko podczas lub po jeździe samochodem czy także stacjonarnie w miejscu?

Czy jak auto stoi w miejscu i włączysz odtwarzanie z płyty jednocześnie intensywnie ruszając samochodem na boki symulując wstrząsy to dochodzi do zatrzymania odtwarzania?

Jeśli tak to może któryś z amortyzatorów (gumek trzymających) w odtwarzaczu się zużył i następuje przemieszczenie, po czym odtwarzacz zaczyna ogniskować i z czasem się poddaje wyłączając się a z racji przemieszczenia nie jest możliwe poprawne wysunięcie płyty - kolizja z otworem.
  • #3 21113391
    adammax1
    Poziom 11  
    Witam i dziękuję za podpowiedź.
    Problem występuje także na postoju, radio miałem wczoraj na stole, żeby zerknąć na zawieszenie mechanizmu i wszystko wygląda dobrze. W momencie występowania problemu napęd jest tak jakby całkowicie martwy przy próbie wysunięcia płyty nie wydaje żadnego dźwięku, nawet nie obraca płytą jakby był odłączony. Pozdrawiam

Dodano po 3 [godziny] 51 [minuty]:

Zastanawiam się jeszcze czy jest możliwe że mechanizm się przegrzewa ?? I ma jakieś zabezpieczenie które odcina mechanizm ?

Dodano po 10 [godziny] 55 [minuty]:

Witam ponownie ,dzisiaj postanowiłem przetestować radio w domu pod zasilaczem z otwarta obudowa napędu .
    Wynik po około 15-20 minutach grania napęd się zatrzymał a na wyświetlaczu pokazał się napis brak płyty.
    Radio stoi wyłączone i czekam po jakim czasie znów napęd zacznie działać. Zdjęcie otwartego mechanizmu napędu radia na biurku. Wyświetlacz radia z komunikatem Keine Disc vorhanden
  • REKLAMA
  • #4 21114811
    adammax1
    Poziom 11  
    Jakieś pomysły ??
  • REKLAMA
  • #5 21114912
    rybeh
    Poziom 27  
    Ocena: 281
    Wyczyścić laser.
  • #6 21115083
    adammax1
    Poziom 11  
    To już zrobiłem na samym początku.
  • #7 21115091
    rybeh
    Poziom 27  
    No to wymiana lasera.
  • REKLAMA
  • #8 21115112
    adammax1
    Poziom 11  

Jest możliwe, że przez laser nie mogę wysunąć płyty??
  • #9 21115142
    rybeh
    Poziom 27  
    Laser nie ma nic wspólnego z wysuwaniem.
    Te mechanizmy są trudne do opanowania.
    Jeżeli to nie sprawa brudnych rolek, to pozostaje podać 5v na silnik napędzający rolki po jego uprzednim odłączeniu od elektroniki (ważne).
    Trochę sprytu i ostrożności.
  • #10 21115182
    adammax1
    Poziom 11  
    Spróbuję dzisiaj zdemontować mechanizm, dziwne jest to, że kiedy radio było zabudowane w samochodzie, to po nocy stania w garażu znów normalnie działa jakiś czas i można wysunąć płytę. Od wczoraj stoi w pokoju i jak się wczoraj zablokowało, to rano sprawdzałem, było jeszcze zablokowane, ciekawy jestem po pracy. Pozdrawiam.

Dodano po 6 [godziny] 53 [minuty]:

Tak po krótce ,mechanizm nie ożył po powrocie z pracy .Dzięki koledze rybeh opisanym sposobem płyta wyjechała z napędu ,poskładałem całość w miedzy czasie sprawdziłem czy sam napęd jest zasilany i wychodzi na to ze tak na złączu znalazłem 3,3 V i 7,5V.Dalej nie jestem sam w stanie niczego zrobić dodam ze po poskładaniu wszystkiego napęd na chwile ożył ale pozostawiam go bez płyty CD do czasu aż znajdę jakiś serwis któremu zlecę naprawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z radiem MF2810 w Mercedesie SLK200 z 2008 roku, polegający na losowym wyłączaniu się napędu CD po pewnym czasie odtwarzania. Po włożeniu płyty, odtwarzacz działa poprawnie, ale po chwili przełącza się na radio, a napęd przestaje reagować na przycisk wysuwania płyty. Problem występuje zarówno podczas jazdy, jak i na postoju. Użytkownik podejrzewa przegrzewanie się mechanizmu lub uszkodzenie elementów wewnętrznych. W odpowiedziach sugerowane są różne rozwiązania, w tym czyszczenie lasera, wymiana lasera, sprawdzenie rolek oraz podanie zasilania na silnik napędzający rolki. Użytkownik planuje zlecić naprawę w serwisie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA