logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] MSI P45 NEO3 resetuje się przy uruchamianiu, Kernel Power 41 (63)

TheMimi 10 Cze 2024 12:45 219 7
REKLAMA
  • #1 21113787
    TheMimi
    Poziom 3  
    Witam,
    Mam problem z komputerem, przy próbie jego włączenia, komputer się uruchamia (wiatraki się kręcą, ledy się świecą) ale nie wyświetla on obrazu ani nie wydaje dźwięków (ma on podłączony głośniczek do płyty głównej) a po około 20 sekundach resetuje się i proces się powtarza w tej sytuacji pomaga tylko wyłączenie go z prądu odczekanie trochę czasu i ponowne jego włączenie wtedy zazwyczaj się uruchamia ale nie zawsze i znowu resetuje się w nieskończoność. Występuje też problem z jego resetem podczas pracy; Kernel Power 41 (63) (2). Wymieniłem w nim RAM oraz zasilacz i kartę graficzną (Wszystkie części z sprawnego komputera) i wtedy zatrzymał się problem z Kernel Power (testowałem komputer Stability Testem z AIDA64 przez ponad 5 godzin i nic się nie stało) natomiast problem z włączeniem nadal występuje. Włącznik z obudowy też nie jest przyczyną ponieważ po jego odłączeniu i uruchamianiu komputera przez śrubokręt problem wciąż występuje.
    Specyfikacja:
    MSI P45 NEO3
    Intel Core2Quad Q9505
    Nvidia GeForce 8400GS
    Zasilacz Cooler Master Elite V3 (Oryginalny był BeQuiet System Power 7)
    RAM 4x2GB Kingston (Zgodny z pamięcią testowaną przez producenta, specjalnie dobierany)
  • REKLAMA
  • #2 21113894
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1233
    TheMimi napisał:
    Intel Core2Quad Q9505

Nie posiada zintegrowanej karty graficznej.

Na moje więc objawy wskazują na błąd karty graficznej, bądź PCIe nie wzbudza się wystarczająco szybko.
  • REKLAMA
  • #3 21113931
    TheMimi
    Poziom 3  
    >>21113894

Karta Graficzna jest na pewno sprawna ponieważ pracowała w innym komputerze bez zarzutów, natomiast jak mógłbym sprawdzić czy PCIe prawidłowo się wzbudza?
  • REKLAMA
  • #4 21113984
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 21114012
    TheMimi
    Poziom 3  
    >>21113984

BIOS sflashowałem, nadal to samo, a także po wymianie karty graficznej na jeszcze inną też ze sprawnego komputera nadal to samo. Cena testerów PCI jest praktycznie taka sama, więc chyba po prostu wymienię płytę, z oględzin płyta jest w dobrym stanie nie zauważyłem żadnych zimnych lutów ani uszkodzeń.
  • REKLAMA
  • #6 21114433
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6858
    Z opisu
    - padła płyta
    - problem z zasilaniem ? (RAM, CPU,Grafika ....)
  • #7 21114598
    TheMimi
    Poziom 3  

>>21114433

Moim przypuszczeniem jest problem z sekcją zasilania CPU, przez co jest problem z uruchomieniem komputera, a także pojawiają się sporadyczne błędy Kernel Power. Części są sprawne (Zasilacze przetestowane na innym sprawnym PC, testy ok, tak samo RAM i Grafika). Może to także być problem z portem PCIe, jak to było już sugerowane, natomiast tak jak pisze karta graficzna jest w 100% sprawna.
  • #8 21119547
    TheMimi
    Poziom 3  
    Problemem okazał się procesor, komputer po jego wymianie działa bez zarzutów.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z komputerem opartym na płycie głównej MSI P45 NEO3, który nie uruchamia się poprawnie, resetując się w nieskończoność. Po wymianie RAM, zasilacza i karty graficznej problem z błędem Kernel Power 41 (63) został rozwiązany, ale nadal występują trudności z uruchomieniem. Użytkownik podejrzewa problemy z sekcją zasilania CPU lub portem PCIe. Po dalszych testach i wymianie procesora komputer działa poprawnie, co sugeruje, że pierwotną przyczyną problemu był uszkodzony procesor.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA