logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy głośnik Alphard 25cm 120W zagra lepiej z bas reflex i wytłumieniem?

Tomek515 06 Gru 2005 21:11 1877 19
REKLAMA
  • #1 2060203
    Tomek515
    Poziom 23  
    Ocena: 211
    Witam

Kupiłem głośnik Alphard 25cm 120watts;] wypatrzyłem go na giełdzie RTV kevlarowa membrana fajnie wygląda no i sie skusiłem...

Mam do niego pudło 30x30 cm jest zamknięte i nie wytłumione nie wydaje mi sie aby było to konieczne. Z miesiąc temu go testowałem tak leżał i dziś wróciłem do tematu,z tego co pamiętam grał "dziwnie" może tak grają Alphardy...?

Czy np. jak bym wytłumił pudło i dał bas reflex(leży mi w domu długość 14cm w środku 4cm rozszeza sie na 4,5cm.) to grało by to jakoś?
  • REKLAMA
  • #2 2060232
    -ArtuR-
    Poziom 21  
    Ocena: 4
    Mogl bys podac dokladny model tego alpierda?
  • #3 2060256
    Tomek515
    Poziom 23  
    Model no: DW 80K
    8" woofer
    SPL 92 dB(1 watt & 1 meter)
    Magnet structure : 30 oz

Może to coś pomoże
  • #4 2060296
    zeberko
    Poziom 32  
    Ocena: 43
    Jakoś pewnie by grało ale właśnie jakoś.
    Na początek przeczytaj ten temat
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic143491.html
    I parę zasad z tego tematu pewnie będzie można zastosować dla tego głośnika.
    A ile takie cudo kosztuje, bo za niewielkie pieniądze można kupić coś np takiego
    http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&vMenuItem=0&vSubPage=53&vItemDB=itemdb
    Z resztą nie bez powodu Alphardy mają przydomek alpierdy
  • REKLAMA
  • #5 2060314
    Tomek515
    Poziom 23  
    Za "to coś" dałem 45 zł i musze powiedzieć ze niejestem zadowolony;/
  • REKLAMA
  • #6 2060332
    -ArtuR-
    Poziom 21  
    Alpierdy tylko ladnie wygladaja!
    Bez zastanawiania sie sprzedaj go i kup cos z STX-a
  • #7 2060400
    Tomek515
    Poziom 23  
    No niema sie co czarować chyba trzeba sie pożbyć tego ...

Mam pudło 30x30 cm kwadrat z dziurą na tego dziada.
    takze głośnik musi mieć 25 cm.
    Jakbym kupił coś innego naprzykład z STX to czy dam rade w tym pudle osiagnąc zadowalający efekt?
    Pudło nie jest wytłumione ani nie ma reflexu jak bym wytłumił i odpowiednio zamontował br to by działało?

Czy też moze pudło jest zamałe jak na głośnik tej średnicy.

Prosze o porady i bardzo dziekuje za odpowiedzi
  • Pomocny post
    #8 2060458
    -ArtuR-
    Poziom 21  
    Jezeli to musi byc 25 cm to proponuje STX GDN 25/100/8SC ja mam ten glosnik ale w skrzyni ok 40 litrow i gra super, ale nie wiem jak bedzie sie sprawowal w tej Twojej skrzyni. Obawiam sie ze to moze byc troche za malo...
  • #9 2060482
    Tomek515
    Poziom 23  
    Pomyłka głośnik ma 20cm

Więc moze ta skrzynia jeszcze na coś sie przyda?
    jaki głośnik do niej zapakować?
  • #10 2060769
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    To daj tam ARN 226.

ale 30x30 to kwadrat, a nie pudło. Minimalnie wytłum. Rozumiem ze jest 30*30*30?
    Wsadź otwór BR o średnicy minimum 74 mm i długości 23 cm

ten BR co masz możesz skrócić do 5 cm, da to tą samą czestotliwość rezonansowa podbijająca, ale moga się pojawić świsty. Ten BR co masz w wersji nieskróconej działał by jakby obudowa była zamknięta, a opoxnienia były by ze 3 razy większe jak w tym krótkim.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 2070689
    wuferone
    Poziom 11  
    Wytłumaczcie mi czemu wszyscy jestescie tak negatywnie nastawieni do alphardów!!
  • #12 2070710
    filip.s
    Poziom 23  
    Ocena: 85
    Bo alpiard to nie przetwornik tylko gów**** i wszystko jasne :) z tanich głosników to jedynie stx.

Pozdrawiam!
    Filip
  • #13 2070762
    zeberko
    Poziom 32  
    Wystarczy ich posłuchać inna sprawa to ich parametry już nawet nie TS ale te mówiące o ich wytrzymałości oraz sprawności, które potrafią zawieść w najmniej oczekiwanej chwili (impreza).
  • REKLAMA
  • #14 2070873
    qscgu
    Poziom 34  
    Ocena: 50
    Alphardy sa projektowane na szybko i dla tych ktorzy stawiaja wyglad nad jakosc dzwieku, parametry ma chyba dostosowane do tych wzmacniaczy 750W co maja prz 2Ohm czyli rzeczywiscie 250W co i tak jest duzo zawyzone, maja czesto brzemie plytkie, puste i nie nadaja sie na subwoffery w ogole, jak schodzą do tych 35Hz to juz wypluwają membrame, a mojemu kuzynowi ktory mial alpharda odkleila sie ta ich wspaniała kopułka i glośnik charczał, sprzedal go tak szybko jak go kupil, wprawdzie alphard nie jest totalnie przegrany bo podobno seria LW to najlepsza seria ktora mu wyszla i widzialem pare konstrukcji na glosnikach lw800 i lw650, nie najgorzej graly ale powiem szczeze ze STXy stosunkiem ceny do jakości zabijają alphardy dibeisi czy jak to sie pisze i inne chińskie "cuda", na dodatek ich sprawnosc jest gorsza o wiele od STXow, wprawdzie podaja cos kolo 90dB a rzeczywiscie maja do 84dB, wiekszosc to nieprzemyslane konstrukcje ktore maja sporą wage membramy z roznych cudow ktore czy tak czy tak sa cieższe od celulozy i niestety to cala prawda o ALPHARDACH, powyzsze informacje posiadam z wlasnego doswiadczenia i komentarzy innych ktorzy mieli stycznosc z tymi glosnikami
  • #15 2070925
    Tremolo
    Poziom 43  
    NO nie przesadzajmy 35 Hz na Alphardzie w obudowie zamkniętej jest możliwe, tyle że już w tej obudowie. Alphardy nie są aż tak bardzo felerne jak mowią stereotypy, w obliczonej obudowie (nie zadużej najlepiej zamknietej) wytrzymuja przez powiedzmy godzine swoją moc nominalną. Mają duże szczeliny magnetyczne, łatwo je zmontować w chinach, przez malo wykwalifikowany personel.

problemem największym jest rozrzut parametrow a nie same parametry.

STX też wstawia rożne cudy w membrany, elementy tez są prawdopodobnie z chin, jedyna ożnica, że sa w polsce montowane i pod stałą obserwacją i kontrola techniczną.

no i w STX tez znajdzie się głośniki grające poniżej przeciętnej. Z niskim SPL (na przykład średniaki, na gumie i papierze (takie basowce z uciętym dolnym pasmem)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #16 2070945
    qscgu
    Poziom 34  
    no jasne ze takie rzeczy sie zdarzaja ale godzina pracy nominalnej mocy? to ma grac przez wiele godzin nominalnej mocy a nie tylko przez 1na, pozatym to nie zmienia faktu ze bass jest plytki i gluchy
  • #17 2071543
    Tremolo
    Poziom 43  
    U mnie był az przesadny buczało, co raczej jest przeciwieństwem płytkości - mowie o EW 100. Był na wysokim poziomie nisko schodził 35 Hz z pomiarami mikrofonem i uszami. Opóźnienia za to były przeogromne.

Więc wszystko zalezy od konkretnego głosnika nie można powiedzieć ogolnie że: "ze bass jest plytki i gluchy"

Na przykład LW650 mała obudowa, poniżej 10 litrów daje bas przeraźliwie głuchy jak piszesz, ale już obudowa 15 litrów daje sporo basu na poziomie 70 Hz, średnio jesli chodzi o 50Hz no i daje buczenie. Niektórym takie cos odpowiada.

Parę glośników mimo że Alphard ogólnie to dziadostwo tez na cos by się nadało.

Jakby to było takie do końca dziadostwo to nikt by tego nie kupował, a jak pójdziesz do sklepu Radio Telewizja na powstańców w Mysłowicach obok poczty to tam są prawie same Alphardy + 3 tonsile, alphardy schodzą, tonsile nie bardzo.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #18 2071708
    qscgu
    Poziom 34  
    hehe fajny paradoks, jak spotkasz tam takiego dosc mlodego sprzedawce to powie ci ze te wszystki alphardy to dziadoswo i tylko kupuja to ludzie ktorzy sie na tym nie znaja, wiem cos o tym, alphardy nie sa do konca zalosne, maja pare konstrukcji ale mozna policzyc na palcach u jednej reki
  • #19 2071807
    zeberko
    Poziom 32  
    W Białym widziałem jak hurtowo-teronowy sprzedawca zachwalał Alphardy w sklepie detalicznym, miał pełen bus tego towaru.
    Nie mój interes, nie wytrzymałem, wyszedłem dławiąc się ze śmiechu ja tak pewnie nie potrafiłbym zachwalać vif, perlsów, itp.
  • #20 2073235
    Tomek515
    Poziom 23  
    Witam

W pierwszym poście prosiłem o pomoc jak zrobic cos aby ten alphard grał.Lecz nikt mi nie pomógł;]

Złozyłem obudowe 28x28x28 kwadrat,wsadziłem tam alpharda 20 cm 8ohm ,nie obliczałem wielkości pudła ani nic takiego i chodzi aż głowa boli.

Zdziwiłem się,że ten głośnik potrafi tak grać

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy głośnika Alphard 25 cm 120 W z kevlarową membraną, zamontowanego w zamkniętej, niewytłumionej obudowie o wymiarach około 30x30x30 cm. Użytkownik zauważył, że dźwięk jest „dziwny” i pyta, czy zastosowanie bas-refleksu oraz wytłumienia poprawi brzmienie. W odpowiedziach pojawiły się sugestie, że Alphardy mają słabą reputację ze względu na niską jakość wykonania, duży rozrzut parametrów i przeciętną sprawność, a ich bas bywa płytki i nieprecyzyjny. Zalecano rozważenie głośników marki STX jako lepszej alternatywy, np. model GDN 25/100/8SC, choć w małej obudowie 30 l mogą mieć ograniczenia. Podano też przykładowe wymiary otworu bas-refleks (średnica min. 74 mm, długość 23 cm) dla poprawy efektywności. Wskazano, że obudowa 30x30x30 cm to minimalna objętość i wymaga wytłumienia. W dyskusji podkreślono, że Alphardy są projektowane szybko, z naciskiem na wygląd, a ich parametry często nie odpowiadają rzeczywistości. Mimo to niektórzy użytkownicy zauważyli, że w odpowiednio dobranej obudowie i konfiguracji Alphard może zagrać zaskakująco dobrze. Ostatecznie autor potwierdził, że po złożeniu obudowy 28x28x28 cm i zamontowaniu głośnika 20 cm 8 Ω dźwięk jest głośny i zadowalający, choć bez precyzyjnych obliczeń objętości i strojenia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA