logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana Alphard LW1000 25-200Wat na STX GDN 27-300Wat

paweloo8 17 Maj 2006 22:09 2187 17
REKLAMA
  • #1 2636244
    paweloo8
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    Mam altusy110, w których wymieniłem głośniki Niskotonowe Alphard LW1000 10' 200Wat, na STX 27-300Wat, ku zdumieniu STX mają umnie minus, ponieważ:
    Po pierwsze - głośniki te dają mniejszy bas
    Po drugie - jeśli słucham niektórych utworów np. Jeden Osiem L - Jest Tak, głońik w pewnym fragmęcie utwory, a mianowicie kiedy jest podbicie bassu strasznie mocno się rusza i wydaje taki dźwięk jakby cewka wyskakiwała ze szczeliny po czym przy powrocie pukała o boki magnesu.
    Z alphardem niemiałem tego problemu.
    Ustawiłem wzmacniacz na takie same parametry i niebyło taki trzasków głośnika. Przy STX wygląda to tak jakby głośnik miał zaraz wylecieć.

Zawiodłem się na tych głośnikach.

Co o tym myślicie???

Mój amplituner to Technics SA-5560
  • REKLAMA
  • #2 2636318
    Mleczyk89
    Poziom 34  
    Ocena: 264
    To nie jest tak ze STX sa gorsze.Porownaj tego alpierda podepnij pod niego 200 W w sin i tyle samo pod STX dla alpierda to juz o duzo za duzo a dla stx`a to pierwsze sniadanie.Twoj wzmacniacz traci kontrole nad STX`em i przesterowuje go i tyle.Z alpierdem nie miales problemu bo on jak ma 120 maxa to dobrze ale i w to watpie.Do tego stx`a to naprawde dobre zasialanie musi byc.
  • #3 2636348
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 387
    GDN27-300 ma bardzo specyficzne paraametry z bardzo niska wartoscia Qts z tego wzgledu jest bardzo wrazliwy na obudowe i strojenie tunelu bass-reflex. Do obudowy zamknietej wogule sie nie nadaje bo nie bedzie wogule basu. Generalnie glosnik jest przyzwoity i dobrze nastrojony ma ladny szybki bas ladnie mruczacy. Jesli bardzo miekki wiec tzreba uwazac na forsowanie duzych mocy na niskich tonach.
  • #4 2636387
    paweloo8
    Poziom 14  
    co moglibyście mi poradzić w sprawie tych głośników??
    Nie rozumiem tych zaawansowanych pojęć ze strojeniem czy budową zwrotnic.
    Czy dałoby rady zmienić cos w Altusach (zwrotnice niebyły zmieniane) żeby STX wydawały z siebie lepszy bass.
    A może lepiej zrobić 2 subwofery z tych stx-ów?
  • #5 2679292
    paweloo8
    Poziom 14  
    jest tutaj ktoś kto mógłby mi pomóc??
  • #6 2679743
    Mleczyk89
    Poziom 34  
    Ocena: 264
    Napisz jaka wersja STX jaki litraz kolumn(netto) to go przesymuluje i ci powiem.
  • REKLAMA
  • #7 2679757
    Pytong
    Poziom 32  
    Ocena: 81
    Przesterowujesz tego STX-a. Przyzwyczaiłeś się do "twardszego Allphard-a". STX ma bardziej miekkie zawieszenie. Nie trzeba w niego tyle cisnąć "barwy"
  • #8 2681374
    paweloo8
    Poziom 14  
    kolumny Altus110 (ok 65l) a w nich
    - Wysokotonowy STX GDWT-9-150-8-PJ
    http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&vMenuItem=2&vSubPage=9&vItemDB=itemdb

- Średniotonowy Alphard ETP 1300S2 8ohm
    http://www.alphard.pl/product/147/12

- Niskotonowy STX GDN-27-300-8-SC
    http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&vMenuItem=0&vSubPage=356&vItemDB=itemdb

To powiedzcie mi jakie wzmacniacz powinienem mieć, bo w tej chwili mam Technics SA-5560 2x85W przy 8ohm
  • #9 2681398
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Musisz odpowiednio zestroić Bass Refleksami i powinno byc lepiej. Po za tym głośnik za nisko nie schodzi co wychodzi z symulacji. Ale 300W wytrzymuje. Ze względu na dobre cewki i duzy układ magnetyczny odbierający ciepło.

Wymień tego ETP, a wysokotonowca na GDWK tonsila lub ARV. O jakości basu decyduje psychoakustyka. Jesli wysokie tony sa słabe no to cała kolumna wychodzi mizernie. Wymontujesz tłumiki z częsci wysokotonowej zmneijszasz przesuniecia fazowe kolumny. Po za tym kopułki grają lepiej niż tubki zwłaszcza z STX. ETP jest za cichy w stosunku do STX.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 2682171
    paweloo8
    Poziom 14  
    no etp napewno jest o wiele za cichy, ale porównywalnego średniaka o tych gabarytach nigdzie nie znalazlem, a jeśli chodzi o wysokotonowy tonsila grał o wiele ciszej niż stx.
    Chodz mi głównie o niskie tony lepszy basik by sie przydał.
    Zwrotnice niebyły wymieniane są orginalne (Tonsila te co były), a tunele bass reflex mam takie:
    Po 2 na kolumne.
    Średnica montażowa 55mm
    Średnica wewnętrzna 51mm
    długość 97mm
    materiał Polipropylen

Możliwe, że wzmacniacz jest za słaby??
  • REKLAMA
  • #12 2683178
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 2684097
    paweloo8
    Poziom 14  
    no nie wiem jeszcze raz zmierze może źle obliczyłem :P
  • REKLAMA
  • #14 2687971
    paweloo8
    Poziom 14  
    najpierw proponujecie żebym podał dane a teraz nikt nic mi już nic niemówi więc czekam na odp. na moje pytania
  • #15 2688125
    Tremolo
    Poziom 43  
    Kolega pewnie liczyl Brutto bez mierzenia objętosci zajmowanej przez glośniki, szczególnie nisko i średniotonowy.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #16 2689645
    paweloo8
    Poziom 14  
    co wy mi gadacie o liczeniu mnie to nie obchodzi tylko mnie obchodzi jaki wzmacniacz powinienem miec do tych kolumn i jakie zwrotnice a wy nie zasmiecajcie mi tu tematu bzdetami jednak kumpel dobrze powiedział że POLACY to żyły jedynie można sie dowiedzieć czegoś na zagranicznych forach, bo tutaj albo nie na temat gadają, żeby tylko coś napisać albo nic niepiszą, aż szkoda mi was!!!!!!!!
  • Pomocny post
    #17 2689717
    Tremolo
    Poziom 43  
    Akustyka to nie tylko elektryka czyli zwrotnicę i wzmacniacz. To także geometria i mechanika! Która jest dla całego swiata czy to Polski, Rosji, Chin, niemiec czy gwiazdy polarnej ta sama! A mechanika to przede wszystkim dobór tej objętości, z która głośnik da z siebie najwięcej. Gdyby to nie było ważne wszyscy musieliby robić takie same głośniki. O takich samych parametrach. A tak nie jest? gdzie tu konkurencyjność.

Wcale nie można powiedzieć że to nie jest ważne. Po za tym było kilka razy na forum. GDN z STX sa dobrze opisane na forum "Własne konstrukcje DIY" 90% ludzi, którzy robią na STX piszą czym napędzają i jak gra. Chcesz czystości zachowaj ją sam, my zatrujemy Ci jeden post ogolnie prostującymi stwierdzeniami, a każdy kto tu wejdzie na to forum bedzie pytał o to samo co juz było, gdzie tu logika? Pytać się o coś co jest przyklejone u góry: dwadzieścia minut temu dowiedziałem sie przypadkiem nie szukając, że do STX 300W dać trzeba wzmacniacz co najmniej 250W+ wzwyż.

Nikt Ci nie odpowie na takie pytania bo to już było na forum dobór wzmacniacza do głośnika jest taki temat przyklejony u góry.

Zwrotnica ma być około 300-700Hz średnie tony jesli masz GDM tonsila i 6000Hz uciągną.

Czyli zwrotnica z zakresu cięć 300..700/4700..6000Hz 300VA miłego konstruowania.

o odpowiednich tłumikach, i odpowiedniej impedancji bloków zwrotnicy.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #18 2693126
    paweloo8
    Poziom 14  
    dzięki i o takie coś mi chodziło, czyli zwrotnicy mam niewymieniać jak dobrze zrozumiałem??

Mówiłeś, że wzmaniacz do stx 300w powinien być najmiej 250w w zwyż, a niebierze sie pod uwage średnio i wysokotonowych głośników??

i jescze jedno te 250w ma byc 2x8ohm??

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem wymiany głośników niskotonowych w kolumnach Altus 110 z Alphard LW1000 10" 200W na STX GDN-27-300W. Użytkownik zauważył mniejszą ilość basu oraz niepokojące odgłosy mechaniczne przy podbiciu basu, które nie występowały przy głośnikach Alphard. Eksperci wyjaśnili, że STX GDN-27-300 ma niską wartość Qts, co czyni go bardzo wrażliwym na obudowę i strojenie tunelu bass-reflex, a także wymaga odpowiednio mocnego wzmacniacza (minimum 250W przy 8Ω) i właściwego zasilania. Wzmacniacz Technics SA-5560 o mocy 2x85W jest prawdopodobnie zbyt słaby, co prowadzi do przesterowania i utraty kontroli nad głośnikiem STX. Zalecane jest odpowiednie dostrojenie obudowy i bass-reflexów, a także rozważenie wymiany średniotonowego Alphard ETP 1300S2 na głośnik o lepszej efektywności, np. Tonsil ARP150 lub GDM. Zwrotnice oryginalne (Tonsil) nie były zmieniane i ich wymiana może poprawić brzmienie, jednak najważniejsza jest kompatybilność mocy wzmacniacza z parametrami głośników. Dyskusja podkreśla znaczenie akustyki mechanicznej, odpowiedniej objętości obudowy (prawidłowo około 45 l netto dla Altus 110) oraz właściwego doboru komponentów dla uzyskania optymalnego basu i jakości dźwięku.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA