logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Alphard LW 800 – optymalna obudowa bassreflex: objętość, tunel, strojenie Hz

utal 02 Wrz 2006 14:48 3692 16
REKLAMA
  • #1 2979944
    utal
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam
    Kupiłem Alpharda Lw 800 i zastanawiam się nad obudową. Słyszałem że ten głośnik gra dobrze ( jak na tą cene ) w obudowie zamkniętej ale może ktoś z was robił skrzynie bassreflex do tego głośnika. Jeżeli tak to prosiłbym o jakieś dokładniejsze dane ( objętość, wymiary tunelu bassreflex oraz strojenie-ile Hz).
    Pozdrawiam wszystkich
  • REKLAMA
  • #2 2980412
    tabaluszek
    Poziom 23  
    Ocena: 22
    Daj obudowe 20l strojona na 40Hz
  • REKLAMA
  • #3 2981325
    Caleb_
    Poziom 33  
    Ocena: 45
    i jeszcze bardziej zubozysz bas temu lw bassreflexem. daj mu 25 litrow zamknietej i juz.
  • #4 2981439
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 387
    zubozysz??
    bass-reflex podnosi efektywnosc basu kosztem jakosci. W zamknietej pasmo jest najbardziej plaskie a po dodaniu b-r jest po prostu glosniej ale bardziej monotonnie. Glosnik nie ma odpowiednich parametrow do obudowy b-r i jest malo wrazliw na strojenie dlatego dobry jest dla pocztkujacych.
  • REKLAMA
  • #5 2981637
    Caleb_
    Poziom 33  
    no mozna to tak nazwac - robilem dla testu 32-150 w BR (glosnik ktory sie tak jak podobno lw do BR nie nadaje) i efekty byly takie, ze faktycznie ciut glosniej bylo, ale w utworach w momentach tam gdzie sie wiecej "dzialo" to w zamknietej to jakos brzmialo, natomist w BR bylo tylko "buu" - latwo wychwycic w utworach, gdzie jest wyrazna gitara basowa i stopa - np w toolu... ;). w uproszczeniu - bas zubozyl sie.
  • #6 2983363
    utal
    Poziom 12  
    Dzieki za porade ale jednak zrobie obudowe zamkniętą gdyż bedzie lepszy efekt.
  • REKLAMA
  • #7 2983653
    qscgu
    Poziom 34  
    Ocena: 50
    Caleb_: LW nadaje sie jak najbardziej do BR, ma EBP na poziomie 75, dosc spory uklad magnetyczny, i wysoki FS, nie ma takiej opcji zeby przy obudowie BR bylo slychac Buuuu Buuuu, nie dosc ze 32-150 ma szerszą szczelinę to jeszcze ma EBP na poziomie 45 no i z tego co wiem to teraz juz sa dosc porządne parametry na stronie alphard.pl, SPL jest bardzo wiarygodny bo jest glosniejszy od 18-120-6SW! Rozbieralem jednego takiego alpharda i ma ciasniejszą szczeline i krotszą cewke od STXa
  • #8 2984555
    Caleb_
    Poziom 33  
    z tego co widze tu (a niewatpliwie jest to strona alpharda) to glosnik ma dosc duzego qtsa. z rachunku fs/qes wychodzi EBP na poziomie 35, wiec glosnik jak najbardziej do zamknietej...
  • #9 2984595
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 496
    Ja bym go dal do obudowy otwartej... dalej nie wierze w parametry Alpharda. 0,91 przeciez to wielkie nie powiem co. W sam raz do zamknietej - znajomi je wsadzali do bud zamknietych po GDN 20/30.

Ciasniejsza szczelina i krótsza cewka to nie jedyne gwaranty wysokiego SPL. Może jest głośniejszy przy basie lepiej lupie i łatwiej wchodzi w rezonanse pomieszczenia powiedzmy 50Hz, do których 18/120 nie dochodzi.

Inna sprawa to ustawienie głośników i Impedancja. Która jest inna dla obu przetworników.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 2984625
    Caleb_
    Poziom 33  
    ja tez nie wierze w parametry alpharda, ale podalem je tutaj "na przekor" qscqu, ktory twierdzil, ze alphard inne podaje. mimo to, ze magnes jest duzy to wcale nie znaczy ze musi byc mocny. do otwartej dawalbym tylko po to, zeby zwiekszyc SPL do dawania "czadu", a tak do odsluchu domowego to nie ma to sensu. Co z tego, ze bedzie glosno gral, jak bedzie to glosne, jednostajne buczenie - watpie czy ktokolwiek z was wytrzyma to dluzej niz kilka godzin ;).
  • #11 2985467
    utal
    Poziom 12  
    Jeszcze raz dzięki wszystkim za pomoc. Jak skończe robić suba to opis i zdjęcia zamieszcze w dziale DIY. Wtedy też przyjdzie pora na ocene:P
  • #12 2985929
    qscgu
    Poziom 34  
    "mimo to, ze magnes jest duzy to wcale nie znaczy ze musi byc mocny."
    otoż moj kolego nie rożnią sie magnesy alpharda i STXa a i poziom ich namagnesowania jest taki sam.
    to nie wiem moze moj kalkulator zle liczy ale:
    na stronie alpharda:
    Qes 0,62
    Fs [Hz] 38
    FS/Qes = 38/0,62=61,290322580645161290322580645161
    to chyba jest inne niż kolega Caleb wyliczyl... moze twoj kalkulator ma zle baterie :D wersja 4 ohm bralem pod uwage:
    http://alphard.pl/product/199/57
    zreszta zamknieta obudowa tez nie jest zla dla tego glosnika ale moj kuzyn ma go w otwartej i nic nie przeciąga... ja SLYSZALEM ten glosnik i moge posluchac w kazdej chwili wiec nie mowie bajek do BR sie nadaje
  • #13 2986124
    Caleb_
    Poziom 33  
    qes=1,23, fs=42. fs/qes~=35 spojrz tu. niech sprobuje kolega zatkac BR, bo moze wtedy bedzie lepiej grac, mimo ze sie wydaje, ze nie przeciaga. 27-150 w BR tez nie przeciaga, ale po zatkaniu bassreflexu wiecej uslyszymy w zakresie basu - sprawdzane.
  • #14 2987871
    irek2
    Poziom 40  
    uuuu to kolego malo wiesz o ferrytach na magnesy! Skoro twierdzisz ze magnes alpharda jest taki sam jak STX-a!! Alphard akurat stosuje kiepskie magnesy dlatego glosniki z wielkimi magnesami maja skromne efektywnosci.
    Jak chcesz sie pochwalic wiedza o magnesach to podaj kilka rodzai ferrytow i jakie sie uzyskuje na nich strumienie magnetyczne. Ciekawe czy wiesz co to jest magnesnica i jak przebiega proces magnesowania ferrytu czyli przyszlego magnesu?

Co do alpiarda to nowszy brat LW80C41 ma zmierzone 82-3dB efektywnosci a Qts wyszedl ok 0,52. Jednak ja nie korzystam z symulatora tylko mierze co dany glosnik potrafi w obudowie i jak skuteczny jest wtedy bass-reflex. Akurat w LW daje tylko nieco efektywnosci ale np w STX 32/150 zupelnie nic nie daje!! podobnie jak w a drogim alphardzie WS1209A ktorego parametry pokrywaja sie z danymi producenta jednak symulacje zupelnie nie. Bass-reflex dla tego glosnika nie ma najmniejszego znaczenia i prawie nic nie zmienia na charakterystyce.
    Załączniki:
    • Alphard LW 800 – optymalna obudowa bassreflex: objętość, tunel, strojenie Hz lw80c41.GIF (11.62 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 2989387
    qscgu
    Poziom 34  
    no co do magnesow to nie wiem rzeczywiscie jakie sa ferryty ale przeczytalem gdzies ze nie mozna zrobic znacznie slabszego magnesu ferrytowego od normlanego, jednym slowem czytalem ze magnesy maja bardzo podobne stopnie namagnesowania i za bardzo nie mogą odbiegac od normy... no coz moze moje zrodlo bylo błędne. No ale ten 80C41 ma dosc liniową charakterystyke
  • #16 2990623
    Caleb_
    Poziom 33  
    irek2: a jak brzmia srednie tony z tego alpharda lw80c41? z tego co widze to rezonansow na koncu ch-ki nie ma, wiec na filtr wystarczylaby cewka. jak jest w praktyce?
  • #17 2991228
    irek2
    Poziom 40  
    srednie sa slabe ale moze dlatego ze uzywam go w subie :)
    Ale faktycznie charakterystyke ma bardzo wyrownana. Ta gruba i ciezka membrana z papieru dobrze tlumi rezonanse. STX22/120 ma bardziej pofalowana charke ale 2-3dB ma wiecej no i wieksza moc.

Alphard LW 800 – optymalna obudowa bassreflex: objętość, tunel, strojenie Hz

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy optymalnej obudowy dla głośnika Alphard LW 800, ze szczególnym uwzględnieniem konfiguracji bassreflex. Część uczestników zaleca obudowę zamkniętą o objętości około 20-25 litrów, strojonej na około 40 Hz, argumentując, że bassreflex może pogorszyć jakość basu, powodując efekt „buu” i zubożenie dźwięku, zwłaszcza przy głośnikach o parametrach nieoptymalnych do BR. Inni podkreślają, że Alphard LW 800 ma EBP około 35-75, co według różnych źródeł plasuje go raczej do obudowy zamkniętej, choć niektórzy twierdzą, że nadaje się też do bassreflex, podkreślając solidny układ magnetyczny i wysoką częstotliwość rezonansową (Fs). W dyskusji pojawia się także porównanie do modeli STX 32-150 i 18-120-6SW, a także nowszego Alphard LW80C41, który charakteryzuje się liniową charakterystyką i efektywnością około 82 dB przy Qts ok. 0,52. Wątpliwości budzi jakość magnesów ferrytowych stosowanych w Alphardzie, które mają wpływ na efektywność i charakterystykę głośnika. Ostatecznie większość uczestników rekomenduje obudowę zamkniętą dla lepszej jakości basu i bardziej płaskiego pasma przenoszenia, a bassreflex traktuje się jako rozwiązanie zwiększające głośność kosztem jakości dźwięku. Autor planuje wykonać subwoofer i podzielić się wynikami w dziale DIY.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA