Witam kupiłem radio Concert 2 z b7 do mojej audi a4 b6 i mam problem bo próbuj to podłączyć jakoś, tylko nie mam pojęcia za bardzo jak podłączyć zasilanie. Kupiłem przejściówkę z 1din na 2din ale mam wrażenie ze jest nie odpowiednia ponieważ nie ma wtyczki do podłączenia zasilania z kostki w aucie czy mógłby ktoś podpowiedzieć co mam zrobić może jakąś inna wtyczkę zamówić.
Dodano po 1 [minuty]:
@ElektrodaBot jak podlaczyc radio concert 2 z a4b7 do b6
Podłączenie radia Concert 2 z Audi A4 B7 do Audi A4 B6 - analiza i instrukcje
Podłączenie radia Concert 2 z Audi A4 B7 do Audi A4 B6 może wymagać pewnych modyfikacji, ponieważ oba modele mogą różnić się instalacją elektryczną oraz typami złączy. Poniżej znajdziesz szczegółową analizę i instrukcje krok po kroku, jak to zrobić.
Problemy, z którymi możesz się spotkać:
1. Różne kostki połączeniowe: - Audi A4 B7 zazwyczaj korzysta z złącza Quadlock. - Audi A4 B6 może mieć złącza ISO lub Quadlock, w zależności od rocznika i wersji wyposażenia.
2. System CANBUS: - Audi A4 B7 korzysta z nowszego protokołu komunikacyjnego CANBUS, którego A4 B6 może nie obsługiwać w pełni. Może to prowadzić do problemów z wyświetlaniem informacji, sterowaniem z kierownicy, a nawet brakiem zasilania radia.
3. Wzmacniacz antenowy: - Jeśli Twoje Audi A4 B6 posiada wzmacniacz antenowy, konieczne będzie zapewnienie mu zasilania z instalacji samochodu. Radio Concert 2 z A4 B7 może nie posiadać odpowiedniego wyjścia.
4. Konieczność kodowania: - Radio Concert 2 może wymagać kodowania po podłączeniu do nowego samochodu.
Możliwe rozwiązania:
1. Adaptery: - Na rynku dostępne są adaptery, które umożliwiają podłączenie radia Concert 2 z A4 B7 do instalacji A4 B6. Adaptery te zazwyczaj konwertują sygnały CANBUS i dostosowują złącza. Ważne, aby wybrać adapter dedykowany do konkretnych modeli radia i samochodu.
2. Modyfikacja instalacji: - Bardziej skomplikowaną opcją jest modyfikacja instalacji elektrycznej w samochodzie. To wymaga dużej wiedzy i doświadczenia z instalacjami samochodowymi i nie jest zalecane dla osób bez odpowiednich umiejętności.
Krok po kroku:
1. Wyjmij stare radio: - Użyj odpowiednich narzędzi do demontażu (klucze do radia).
2. Sprawdź przewody zasilające i głośnikowe: - Upewnij się, jakie przewody są dostępne w nowym radio Concert 2, które mają być podłączone – odpowiednio je oznacz i dopasuj do adaptera.
3. Zainstaluj adapter: - Jeśli potrzebujesz adaptera, upewnij się, że jest prawidłowo połączony: przewody zasilające, CANBUS, antena, głośniki.
4. Podłącz zasilanie ACC: - Jeśli model B6 nie posiada magistrali CAN, odnajdź przewód ACC w stacyjce i połącz go z odpowiednim punktem w wiązce radia.
5. Podłącz antenę: - Podłącz antenę poprzez odpowiedni adapter ze wzmacniaczem anteny do nowego radia.
6. Test funkcji: - Przed całkowitym zamontowaniem radia, przetestuj wszystkie funkcje, takie jak włączanie/wyłączanie się z zapłonem, działanie świateł, odbiór stacji radiowych, kontrola z wyświetlacza DIS (jeśli obecne).
7. Ostateczne zamontowanie: - Po pomyślnym teście zamontuj radio w desce rozdzielczej i upewnij się, że wszystkie elementy są prawidłowo zamocowane.
Dodatkowe informacje:
- Przed zakupem adaptera lub przystąpieniem do modyfikacji instalacji, upewnij się, że posiadasz niezbędną wiedzę i narzędzia. - Zalecam kontakt z doświadczonym elektrykiem samochodowym w celu uzyskania profesjonalnej pomocy. - Sprawdź dokładne specyfikacje obydwu modeli zarówno auta, jak i radia, aby uniknąć niepotrzebnych problemów. - Jeśli masz problem z identyfikacją przewodów lub ich położeniem, możesz posiłkować się schematami instalacji elektrycznej dostępnymi w dokumentacji serwisowej Audi.
To powinno zapewnić pełne i poprawne podłączenie radia Concert 2 z Audi A4 B7 do Audi A4 B6. Jeśli masz jakiekolwiek pytania lub napotkasz problemy, daj znać, postaram się pomóc dalej.
Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
W nowej przejściówce są miejsca na 2 małe wtyczki, a w instalacji auta jest jedna szeroka. Chciałbym zrobić to bez cięcia tej kostki, jeżeli da się to zrobić.
Czy udało Ci się uruchomić radio? Mam dokładnie ten sam problem. Radio podłączone przez adapter, jednak nie reaguje. Masa i zasilanie w odpowiednim miejscu. Czy radio potrzebuje jakiegoś dodatkowego pinu na +?
>>21400479 Odpuściłem sobie temat, bo nie mam wiedzy odnośnie tego. Pytałem znajomego elektromechanika i już się umawiałem nawet, żeby zerknął, ale nie ma czasu za bardzo. Po pierwsze, to musiałby zobaczyć, czy radio w ogóle reaguje, czy nie jest zjarane, bo na razie to słychać przez moment, jak odpala się zmieniarka, a ekran się nawet nie zapala i nie wiem, czego to wina. Jeżeli uda mu się odpalić radio na krótko, to znaczy, że trzeba grzebać w aucie z kablami przy kostce.
✨ Podłączenie radia Concert 2 z Audi A4 B7 do Audi A4 B6 wymaga uwzględnienia różnic w instalacji elektrycznej i typach złączy. Audi A4 B7 korzysta z złącza Quadlock i protokołu CANBUS, natomiast A4 B6 może mieć złącza ISO lub Quadlock, co powoduje problemy z kompatybilnością, w tym zasilaniem radia i komunikacją z systemem pojazdu. Standardowa przejściówka 1DIN na 2DIN często nie posiada odpowiedniej wtyczki do zasilania, a w instalacji auta A4 B6 jest jedna szeroka kostka, podczas gdy w przejściówce są dwa mniejsze złącza. Próba podłączenia bez modyfikacji wiąże się z koniecznością ingerencji w kable lub zamówienia innej przejściówki. Dodatkowo, radio może wymagać dodatkowego pinu zasilającego (+), a brak pełnej obsługi CANBUS może skutkować brakiem reakcji radia, problemami z wyświetlaczem i sterowaniem z kierownicy. W przypadku problemów z uruchomieniem radia zalecane jest sprawdzenie stanu samego urządzenia oraz ewentualna pomoc elektromechanika w modyfikacji okablowania. Wygenerowane przez model językowy.