logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Grundig ST 1772 top - brak obrazu po wymianie TEA5101A na TEA5101B

fsilap 06 Gru 2005 21:14 1882 15
REKLAMA
  • #1 2060218
    fsilap
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich. Na początku po podkręceniu G2 obraz wchodził,po jakimś czasie dzień dwa,ginął i znów przy manipulacji scren zaskakiwał. Gdy zbyt dużo skręcałem scren następowało wyładowanie w kineskopie i następnie wyłaczenie odbiornika,ale po ponownym uruchomieniu wszystko działało bez zarzutu. Po kolejnym wyładowaniu uszkodził sie wzm.wizyjny TEA5101A i rezystor w szeregu zasilania, wstawiłem Tea5101B (podobno zamiennik),lecz teraz obraz wogóle nie wchodzi.Myślę, że jest coś z kineskopem,ale usterka będzie w obrębie TEA...narazie nie wiem co mierzyć, brak schematu i pomysłu co dalej.
  • REKLAMA
  • #3 2060526
    fsilap
    Poziom 15  
    W tym TV jest chassis 29701, jest to model sydney 72 .
  • #4 2157282
    fsilap
    Poziom 15  
    Telewizor nabrał mocy urzędowej, teraz robię drugie podejście. Kolega Rendek miał racje,ten schemat który podał jest dobry. Po kolejnych pomiarach stwierdzam, że wzmacniacz wizyjny jest w porządku. Brak sygnałów RGB na jego wejściu. Sygnały R-Y i B-Y dochodzą do matrycy
    (noga 31 i 32 układu TDA 8376), na wyjściach z matrycy brak RGB. Matryca jest sterowana poprzez szynę I2C, być może procesor jej nie uruchamia, ale nie potrafię tego stwierdzić, a może TDA... do wymiany?
  • REKLAMA
  • #5 2157853
    Rod 57
    Poziom 15  
    A czy to czasami nie kineskop.Sprawdz emisję RGB.
  • #6 2158403
    fsilap
    Poziom 15  
    Kineskop dobry, chociaż te wyładowania w szyjce po podniesieniu S2 to chyba nie norma. Napewno brak sygnałów RGB na wejsciach wzmacniacza (TEA51...), sprawdzałem oscyloskopem. Dla próby wysterowałem sygnałem R-Y i obraz się pojawił. Zastanawiam się czy uszkodzenie pamięci może mieć wpływ na działanie TDA 8376.
  • #7 2159469
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    Witam!
    Jakie napięcia są na procku wizyjnym-sprawdż napiecia RGB.Czy wzmacniacze wizyjne są zasilane-płytka na kineskopie.
  • REKLAMA
  • #9 2159858
    fsilap
    Poziom 15  
    To dokładnie ten kineskop.
    Jakiekolwiek pomiary w obrębie TDA8376 są trudne (moduł pionowy, ciężkie dojście), żeby coś pomierzyć trzeba wyjąć płytkę, dolutować kabelek w dany punkt, wsadzić itd. Główne napięcia w porządku, ale jutro pomierze bardziej szczegółowo. Co do zasilania wzm. RGB na PK to jest OK, wcześniej napisałem, że na wej. podałem R-Y i jest obraz, więc uważam, że ten blok jest OK.
  • REKLAMA
  • #11 2160328
    fsilap
    Poziom 15  
    No cóż, wygłąda na to, że ten kineskop nie ma dobrej opini, ale w tym przypadku nowy kineskop chyba nic nie zmieni.
  • #12 2160435
    Rod 57
    Poziom 15  
    Nie wiem dlaczego nic nie zmieni?Telewizor będzie grał nadal.
    Kwestia uzgodnienia z klientem i wstawiasz regenerowany
    z niezawodnym działem Toshiby z 3-letnią gwarancją.
    O ile to kineskop?!
  • #13 2161909
    fsilap
    Poziom 15  
    Nie rozumiem dlaczego przeważają podejrzenia w stronę kineskopu, czy to, że jest brak sygnałów RGB z matrycy nic nie znaczy?
    Ten TV jest mój, naprawę traktuje edukacyjnie, chodzi mi o to, żeby znależć główną usterkę, nawet gdyby po tygodniu kineskop miał paść.
  • #15 2163590
    fsilap
    Poziom 15  
    Napiecia na katodach po 96,4V, pojedyńcze impulsy (ujemne), jeśli chodzi o te mierzone bezpośrednio na katodach to są.
  • #16 3341049
    fsilap
    Poziom 15  
    Usterki nie udało mi się zlokalizować, ale kineskop z tego grundiga przełozyłem i działa już drugi miesiąc normalnie w pewnym philipsie.
    Pozdrawiam i Wesołych Świąt

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Grundig ST 1772 top po wymianie uszkodzonego wzmacniacza wizyjnego TEA5101A na TEA5101B obraz przestał się pojawiać. Po początkowych problemach z wyładowaniami w kineskopie i uszkodzeniem wzmacniacza TEA5101A oraz rezystora zasilania, zastosowano zamiennik TEA5101B, jednak brak sygnału RGB na wejściu wzmacniacza utrzymuje się. Sygnały R-Y i B-Y docierają do matrycy TDA8376, lecz na jej wyjściach brak sygnałów RGB, co sugeruje możliwą usterkę matrycy lub jej sterowania przez magistralę I2C. Kineskop A68ESF jest sprawny, choć wyładowania w szyjce są nietypowe. Pomiar napięć na katodach kineskopu wykazał około 96,4 V oraz pojedyncze impulsy ujemne o częstotliwości ramki. Wzmacniacz RGB na płytce kineskopu jest zasilany prawidłowo, a podanie sygnału R-Y na wejście wzmacniacza powoduje pojawienie się obrazu, co wskazuje na poprawne działanie tego bloku. Schemat chassis CUC 6365 (lub 29701 dla modelu Sydney 72) jest dostępny i pomocny w diagnostyce. Ostatecznie kineskop z Grundiga po przełożeniu do innego telewizora Philips działa bez zarzutu, co wyklucza jego uszkodzenie jako główną przyczynę problemu. Problem najprawdopodobniej leży w matrycy TDA8376 lub jej sterowaniu, a nie w kineskopie czy wzmacniaczu TEA5101B.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA