logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wpisanie i potwierdzenie kodu PIN w radiu AMS CT412 - jak to zrobić?

zdzichokol 14 Cze 2024 22:21 2604 16
REKLAMA
  • #1 21119474
    zdzichokol
    Poziom 15  
    Ocena: 45
    Witam, temat dotyczy radia AMS CT412 (nie DAB/BT), mianowicie jak potwierdzić wpisanie kodu pin, próbowałem przytrzymać pokrętło/włącznik przez kilka sekund, wtedy radio się po prostu wyłącza, próbowałem również przytrzymywać inne przyciski znajdujące się na panelu radia na kilka sekund - bez efektu. Czy jest ktoś, kto wie jak wpisać ten PIN w tym radiu?
  • REKLAMA
  • #2 21119589
    emik
    Poziom 34  
    Ocena: 652
    Instrukcja opisuje to tak.
    Wprowadzono hasło
    Obróć pokrętło, aby wybrać cyfry, naciśnij pokrętło, aby potwierdzić. Jeśli hasło jest nieprawidłowe, na wyświetlaczu pojawi się „ERROR”.
    Czyli naciskasz pokrętło tylko na chwilę bez przytrzymywania.
  • #3 21120082
    zdzichokol
    Poziom 15  
    >>21119589 Ta metoda też niestety nie działa, żadnego efektu. Przydało by się zlokalizować przycisk reset jeżeli taki istnieje w tym radiu.
  • #4 21120174
    gumisie
    Poziom 43  
    Ocena: 2483
    zdzichokol napisał:
    temat dotyczy radia AMS CT412 (nie DAB/BT), mianowicie jak potwierdzić wpisanie kodu pin,

Co napisano w instrukcji obsługi tego radia?
  • REKLAMA
  • #5 21120335
    zdzichokol
    Poziom 15  
    Instrukcji brak, na Internecie są dostępne instrukcje tylko do wersji "BT" ewentualnie "DAB". Zgrałem wsad układu FT24C02A, który siedzi w tym radiu ale bez informacji w jaki sposób jest zapisywany kod radia lub drugiego wsadu z znanym pinem nic nie zdziałam.
  • #6 21120347
    gumisie
    Poziom 43  
    Na jakimś forum czytałem, że o ile nie został zmieniony to: 1234 (tzw. fabryczny).
    A jak został zmieniony na inny i wpisaniu niewłaściwego, nie można go zatwierdzić.
  • #7 21120404
    emik
    Poziom 34  
    Ocena: 652
    zdzichokol napisał:
    Czy jest ktoś, kto wie jak wpisać ten PIN w tym radiu?

zdzichokol napisał:
    ale bez informacji w jaki sposób jest zapisywany kod radia lub drugiego wsadu z znanym pinem nic nie zdziałam.

Uściślijmy czego oczekujesz. Masz kod i nie możesz go zaakceptować, czy nie posiadasz oryginalnego kodu do radia?
  • #8 21120409
    gumisie
    Poziom 43  
    zdzichokol napisał:
    Zgrałem wsad układu FT24C02A,

Podeślij go tu, w tym temacie (plik .BIN).
  • REKLAMA
  • #9 21120523
    zdzichokol
    Poziom 15  
    >>21120404Podsumowując mam radio jak w temacie, nie znam kodu do niego ponieważ dostałem je do naprawy/odblokowania od znajomego. Nie wiem czy ktoś ustawił w radiu tylko zadanie kodu czy też go dodatkowo zmienił. Radio po wpisaniu jakiegokolwiek kodu i próbie zatwierdzenia różnymi wypróbowanymi metodami nie daje feedback-u o źle lub dobrze wpisanym kodzie. Dlatego biorę pod uwagę ewentualność że kod jest zmieniony i należy podać prawidłowy i dopiero po potwierdzeniu radio się włączy.
  • #10 21120569
    adam white
    Spec od car audio
    Ocena: 327
    Oczekuje Pan pomocy od osób z Forum, a robi wszystko, by jej nie otrzymać. Plik!
  • REKLAMA
  • #12 21120620
    zdzichokol
    Poziom 15  
    >>21120569Spokojnie, pisałem z telefonu na którym nie miałem pliku do wysłania, zaraz dotrę do domu i prześlę plik.

Dodano po 2 [minuty]:

Proszę o to zgrany wsad radia.
    Załączniki:
    • FT24C02A@SOIC8_AMS_CT412.7z (285 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 21120631
    zdzichokol
    Poziom 15  
    gumisie napisał:
    Na jakimś forum czytałem, że o ile nie został zmieniony to: 1234 (tzw. fabryczny).
    A jak został zmieniony na inny i wpisaniu niewłaściwego, nie można go zatwierdzić.
    To by się zgadzało, czyli najprawdopodobniej kod jest zmieniony i dlatego nie działa żadna z kombinacji zatwierdzenia i nie ma informacji o tym że wpisany kod jest nie poprawny (spodziewałem się że takowa będzie).

Dodano po 8 [minuty]:

DiZMar napisał:
    Pierwszy i ostatni wpis autora są ze sobą sprzeczne. Chyba to troll.
    Z całym szacunkiem do zasłużonego użytkownika forum- nie jestem trolem. Być może faktycznie zrobiło się zamieszanie w moim poście, ale wystarczy odrobina chęci zrozumienia tematu. W każdym razie dziękuję Panu za zwrócenie uwagi na bałagan w moim poście, postaram się poprawić pisownię.
  • Pomocny post
    #14 21120677
    gumisie
    Poziom 43  
    Może spróbuj tak jak w AMS CT412BT.

Cytat:
    Wprowadzono hasło
    Obróć pokrętło, aby wybrać cyfry, naciśnij pokrętło, aby potwierdzić. Jeśli hasło jest nieprawidłowe, na wyświetlaczu pojawi się „ERROR”. Proszę wpisz swoje hasło ponownie. Jeżeli zgubiłeś kod użytkownika, skontaktuj się z Serwisem Pomocy.

Cytat:
    PWD OFF/ON: Aktywacja/dezaktywacja kodu zabezpieczającego.
    Gdy urządzenie jest włączone, naciśnij przycisk [MENU] na dłużej niż 2 sekundy, a następnie naciśnij przycisk [ / ], aby wyświetlić „PWD”. Obróć pokrętło, aby wybrać „ON” lub „OFF”: hasło jest aktywowane lub dezaktywowane. Po ustawieniu na „ON” zostaniesz poproszony o podanie kodu do radia, po każdym przełączeniu zapłonu z ACC OFF na ACC ON lub odłączeniu akumulatora (domyślne hasło to „1111”) konieczne będzie wprowadzenie hasła. Jeśli wyłączony będzie tylko styk (+15/30), żądanie hasła nie będzie wymagane.
    NOWE HASŁO: Utwórz nowe hasło
    Możesz ustawić nowe hasło dla urządzenia: naciśnij przycisk [MENU] na dłużej niż 2 sekundy, a następnie naciśnij przycisk [ / ], aby wyświetlić „PWD SET”, naciśnij pokrętło, aby wprowadzić stare hasło. Jeśli stare hasło jest nieprawidłowe, na wyświetlaczu pojawi się „ERROR”, wprowadź hasło ponownie.
  • Pomocny post
    #15 21120681
    adam white
    Spec od car audio
    Ocena: 327
    Dla mnie to radio ma kod fabryczny, czyli 1234

Jeśli bym się jednak mylił, to plik z takiego radia na pewno z kodem fabrycznym 1234.

Testować z podłączonymi 2 plusami - 15 i 30.
    Załączniki:
    • Ferguson AMS CT412 C1234 Factory.bin (256 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 21120709
    JayRo
    Poziom 39  
    Ocena: 966
    adam white napisał:
    Dla mnie to radio ma kod fabryczny, czyli 1234

Mam takie samo zdanie co do kodu 1234, raczej tu żadnej pomyłki nie ma.
  • #17 21120816
    zdzichokol
    Poziom 15  
    >>21120681Nie jestem szefem w programowaniu układów, proszę o podpowiedź dlaczego podczas wgrywania wsadu, występuje błąd.

Wpisanie i potwierdzenie kodu PIN w radiu AMS CT412 - jak to zrobić?

Dodano po 1 [godziny] 18 [minuty]:

OK, problem po części został rozwiązany, po nie udanej próbie wgrania innego wsadu ze znanym kodem PIN, postanowiłem wylutować pamięć i zaprogramować ją bezpośrednio w podstawce, jakie było moje zdziwienie gdy przy próbie uruchomienia radia bez układu pamięci radio się normalnie włączyło i zaczęło działać, podłączone do samochodu gra aż miło 🙂. Do sprawdzenia jest czy będzie można zapamiętywać stacje oraz czy działają wszystkie funkcje prawidłowo (w tym radiu nie ma ich zbyt wiele). Podsumowując metoda trochę rzeźnicka ale "działa".

Dodano po 47 [minuty]:

Panowie, pełny sukces! ale po kolei. Wsad wgrany ze znanym kodem PIN, który podesłał "adam white" któremu bardzo za to dziękuję, programowanie odbyło się poza radiem ponieważ odczyt pamięci działał poprzez klips programatora, natomiast podczas prób wgrania wsadu takim sposobem, programator wyrzucał błąd. No i na koniec zatwierdzenie wpisanego kodu, w tym egzemplarzu radia następuję poprzez przytrzymanie przycisku "SEL". Jeszcze raz dziękuję wszystkim za zainteresowanie tematem i pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik pyta o sposób potwierdzenia wpisania kodu PIN w radiu AMS CT412. W odpowiedziach podano, że należy obrócić pokrętło, aby wybrać cyfry, a następnie nacisnąć pokrętło na chwilę, aby potwierdzić. Jednakże, użytkownik nie uzyskał żadnego feedbacku, co sugeruje, że kod mógł zostać zmieniony. Wskazano również, że fabryczny kod to 1234. Użytkownik zgrał wsad układu FT24C02A, ale nie ma instrukcji dotyczącej kodu. Po próbach z różnymi metodami, radio zaczęło działać po wgraniu wsadu z poprawnym kodem PIN.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA