logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seagate 40GB - laptop nie wykrywa dysku, BIOS stacjonarnego zawiesza się

master9 06 Gru 2005 22:01 7999 12
REKLAMA
  • #1 2060427
    master9
    Poziom 20  
    Ocena: 59
    Mam problem z tym dyskiem kupiłem go na allegro i po włożeniu do laptopa laptop go nie wykrywa ale pokazuje coś niby ala karta. Po podłączeniu do stacjonarnego nie przechodzi biosu. stanie w biosie i niec . Co może byc z tym dyskiem??

(??) - ozdobnik? [h]
  • REKLAMA
  • #2 2060586
    bubu321
    Poziom 24  
    Ocena: 11
    dwa kroki a bedziesz wiedział co z twoim dyskiem
    1. proszę podać typ, model wersje firmware
    2. prosze podłączyc terminal dyskowy i podac na forum log odczytu statusu dysku.
    terminal dyskowy działa mimo tego że dysk nie przechodzi testów BIOS-a
    najprostrzy terminal to chyba układ 74ls14.
    3. po uruchomieniu terminala z poziomu T, wykonać T> .
    oraz T>;
    dysk poda tzw. "age", w jakim stanie jest dysk, jesli 60 lub 4f - to beda kłopoty z dyskiem
    jesli 3f to są tylko błedne sektory lub jest uszkodzony którys moduł SA.

powodzenia.
    :D
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 2060795
    bubu321
    Poziom 24  
    do prawie kazdego dysku firmy Seagate mozna podłaczyc sie terminalem ATA lub terminalem szeregowym , RS-232.
    ponizej załaczyłem jeden ze schematów terminala szeregowego.
    Załączniki:
    • Seagate 40GB - laptop nie wykrywa dysku, BIOS stacjonarnego zawiesza się Terminal Seagate 3.jpg (33.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 2061200
    bubu321
    Poziom 24  
    Program to może być nawet HyperTrerminal pod win XP.
    Terminal i tak łączymy TX, RX i masa (GND).
    Powyższy schemat dotyczy ogólnie dysków.
    Poniżej inny schemat, patrz tylko na Tx, Rx, mase.
    Seagate 40GB - laptop nie wykrywa dysku, BIOS stacjonarnego zawiesza się
  • REKLAMA
  • #8 2061350
    bubu321
    Poziom 24  
    masz rację, nie załapałem że to notebook

pin1
    ......................  ..
                          tx rx

moze ktos sprawdzi te połączenia.

dodano po weryfikacji ( }

podłączyłem momentusa st98.... a on miał TX i RX inaczej, sorrki mój błąd

pin1 tx
                             rx

takie połączenie na krzyż, ponieważ Master to bez zworek, ta z prawej to Slave , poziomo dół to CS i pozostaje tylko na krzyż w lewo lub w prawo.
    niestety terminal działa tylko na dyskach: Seagate, Hitachi , Toshiba i czasami na Samsungach.
    Naturalnie na dyskach 2,5", 3.5".

WD, Maxtory to inne metody dostępu do SA.
    :cry:
  • #9 2061934
    Xeo
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    Witam! :D

Czy ten patent z terminalem można wykorzystać na dyskach innych firm i nie tylko 2,5" tylko zwykłych do stacjonarnych komputerów? Np. na WesterDigital itp. czy rozpisy szyn tx,rx sa podobne ?!

@bubu321

Czy mogłyś jeszcze raz podać prostrzy sposób punktu 3-ciego tzn. " 3. po uruchomieniu terminala z poziomu T, wykonać T> .
    oraz T> " ?!

Z góry dziękuje za odpowiedź! :D:D:D

pzdr.Xeo 'o5 :D
  • #10 2063396
    99none
    Poziom 19  
    @Xeo
    - poszukaj tematu IDEGrabb była podawana dokumentacja do kodów terminala.

- a "." to status biezacy pracy dysku, kod 50 to status normalny, kod 00 to tryb diagnostyczny.
  • #11 2063497
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    master9 napisał:
    pokazuje coś niby ala karta

To znaczy, że co pokazuje?
    Czy kolega pisząc takie dyrdymały robi sobie żarty z nas, czy ze swojego problemu?
  • #12 2063523
    master9
    Poziom 20  
    Ocena: 59
    nie robie sobie żartów po prostu wydaje mi sie ze jakby nie wykrywał to nic by nie pokazał. A u mnie trochę sie przycinał i jak włączałem na dysk to co tam pokazywał dokładnie nie pamiętam ale był tam wyraz card. A wiec nie wiem czy to było urządzenie z laptopa czy coś od dysku. dodam ze jak przeleciał bios pojawiał sie napis brak systemu operacyjnego.
  • #13 2063642
    adam_sil
    Poziom 20  
    Ocena: 88
    Skoro pojawił ci się napis o braku systemu to znaczy że dysk przeszedł test biosu który to(bios) nie mógł zainicjować start systemu bo go tam nie ma. Spróbuj postawic system, utworzyć jakieś partycje albo odpal jakiś program do sprawdzania powierzchni twego twardziela

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy dysku Seagate 40GB (model ST94019A) zakupionego na Allegro, który nie jest wykrywany przez laptopa, a BIOS komputera stacjonarnego zawiesza się podczas próby jego rozruchu. Dysk pokazuje w laptopie komunikat sugerujący urządzenie typu "card", a w BIOS-ie stacjonarnego pojawia się napis o braku systemu operacyjnego, co wskazuje, że dysk przeszedł test BIOS-u, lecz nie zawiera partycji ani systemu. Proponowane rozwiązania obejmują podłączenie terminala szeregowego (np. opartego na układzie 74LS14) do dysku w celu odczytania statusu i diagnostyki dysku za pomocą komend terminalowych (np. T> . i T>;). Terminal łączy się z pinami TX, RX i GND dysku, jednak w przypadku dysków 2,5" do laptopów, które mają tylko 4 piny do ustawiania master/slave, podłączenie terminala jest trudniejsze i wymaga odpowiedniego schematu połączeń. Terminal działa głównie z dyskami Seagate, Hitachi, Toshiba i czasami Samsung, natomiast dyski WD i Maxtor wymagają innych metod dostępu do obszaru serwisowego (SA). Użytkownik powinien spróbować utworzyć partycje i zainstalować system operacyjny lub użyć programów diagnostycznych do sprawdzenia powierzchni dysku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA