logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak naprawić zatarte łożyska i zerwany sznurek w silniku indukcyjnym kosiarki?

adam_konin 15 Cze 2024 13:24 942 5
REKLAMA
  • #1 21119901
    adam_konin
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam, z powodu takiego, że silnik indukcyjny kosiarki mocno się blokował i start przebiegał z problemami zabrałem się do działania. Po wymontowaniu silnika już w rękach czuć było przy próbie obracania trzpienia, że jest opór, zatem po rozbiórce silnika wyszło, że łożyska są zatarte, jedno jest zwichrowane, zatem będzie wymiana. Przy tej akcji zauważyłem, że na jednej stronie zwojów sznurek "oplotowy" jest pozrywany - jaki to właściwie jest sznurek, jak go nawinąć od nowa tak, by to miało ręce i nogi? Na co zwrócić uwagę przy nawijaniu nowego sznurka? Zwoje miedziane nie są przepalone.

Stojan silnika indukcyjnego z widocznymi zwojami miedzianymi i uszkodzonym sznurkiem oplotowym.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21119949
    adam_konin
    Poziom 11  
    Wydaje się, że tak jest. Bardziej z obawy o silnik pytam, czy jest szansa na domową naprawę tej usterki. Dziękuję za odpowiedź.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21120462
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1618
    adam_konin napisał:
    czy jest szansa na domową naprawę tej usterki.

Możesz spokojnie przesznurować uzwojenie starannie i nie na siłę przeciągając sznurek między uzwojeniami.
  • #6 21124082
    adam_konin
    Poziom 11  
    Wiązki przewiązanym bawełnianym sznurkiem,mam nadzieję, że będzie ok.
REKLAMA