logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MIGOMAT BESTER MIDIMAGSTER 1800 - bezpiecznik pali się po wymianie płytki US-45B

kubasalaga1 15 Cze 2024 17:42 696 4
REKLAMA
  • #1 21120138
    kubasalaga1
    Poziom 2  
    MIGOMAT BESTER MIDIMAGSTER 1800 pali bezpiecznik.
    Witam, reanimuję stary migomat, który leżał przez wiele lat w garażu. Kiedy został odłożony, był w pełni sprawny. Na dzień dobry zauważyłem, że po podłączeniu do sieci topi się płytką przy X6-2, X6-1. Zamówiłem zamiennik płytki US-45B, po wymianie płytki migomat działał przez 5-10 minut i spalił bezpiecznik. Po wymianie bezpiecznika od razu po naciśnięciu przycisku na rękojeści pali bezpiecznik i nie chodzi podajnik od drutu, reszta migomatu wtedy nadal sprawna. Zmierzyłem silnik podajnika na prostowniku i chodzi normalnie, pobierając 0.5A. Wejście na płytce to 236V według multimetru. Migomat jest dwufazowy, podłączenie w wtyczce PE i N (niebieski) razem oraz L1 L2. Proszę o proste wytłumaczenie, ponieważ jestem początkującym w tych klockach. Poniżej załączam zdjęcia płytki.

Zdjęcie płytki zamiennika US-45B w migomacie. Zdjęcie płytki elektrycznej z okablowaniem migomatu
  • REKLAMA
  • #2 21120260
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1677
    Bezpiecznik jeżeli się uszkadza może świadczyć o zwarciu na przewodach do silnika, silniku lub już być może w Twoim przypadku uszkodzeniu na płytce tranzystora (tego na radiatorze - diodę też warto sprawdzić). Prześledź dokładnie przewody czy wszystko jest w porządku, czy nie ma zwarć, czy nic nie jest źle spięte (łatwo o pomyłkę przy tylu przewodach i zrobieniu zwarcia).
  • REKLAMA
  • #3 21120270
    SQ5AZP
    Poziom 34  
    Ocena: 468
    Odłącz wentylator. W używanych maszynach potrafi dostać zwarcia diabli wiedzą od czego. Ten bezpiecznik zabezpiecza wiatrak i małe trafko na płytce, oraz warystor 275V. W przypadu wadliwego przełączenia napięcia - spali się zanim przeciążony wentylator i trafko ulegną ,,biodegradacji''.
  • REKLAMA
  • #4 21120384
    kubasalaga1
    Poziom 2  
    >>21120260 Jeżeli chodzi o stan przewodów to wszystko wygląda ok, przed pierwszy uruchomieniem poprawiłem uszkodzoną izolacje, która z biegem lat uległa degradacji. Nie jestem pewny co do podłaczenia przewodów, może ktoś przede mną coś grzebał i jest namieszane. Na zdjęciu poniżej załączam diodę, którą dzisiaj wymieniłem. Stara dioda przy pomiarze miernikiem w trybie brzęczyka przepuszczała sygnał w obie strony, wymieniłem na nową i po podłączeniu wszystkich przewodów sytuacja ta sama, ale jak odepne przewody od płytki to wtedy nowa dioda działa poprawnie.
    Płytka US-45B z wieloma przewodami i diodą oznaczoną w kółku.

Dodano po 2 [minuty]:

>>21120270 Jutro spróbuje odłączyć wentylator. Na ten moment może jeszcze sprecyzuje. Po przepaleniu bezpiecznika wentylator nadal chodzi, stycznik reaguje na przycisk na rękojeści, jak ręcznie wyciągne drut to migomat dalej spawa tylko nie podaje drutu.
  • #5 21120621
    SQ5AZP
    Poziom 34  
    Ocena: 468
    >>21120384 To wskazuje na nieprawidłowe połączenie okablowania (pracujący wentylator).c Sprawdź omomierzem rezystancję uzwojenia pierwotnego i mostek prostowniczy (to czarne okrągłe). Na elektrodzie wisi schemat Bestera 1800 ściągnij sobie a następnie sprawdź wiązkę.
REKLAMA