logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Podłączenie piekarnika na wtyczkę i płyty indukcyjnej do siły

muahahahh 17 Cze 2024 14:41 501 5
REKLAMA
  • #1 21122271
    muahahahh
    Poziom 2  
    Witam, mam pytanie odnośnie tego, co musi być zrobione by podłączyć piekarnik i płytę indukcyjną. Piekarnik niestety jest na wtyczkę, płyta jest zwykła, na kabel.
    Za szafką kuchenną mam puszkę z kostką, pierwsze zdjęcie. Przewody YDYpżo 5 × 2,5 mm2, gniazdka na piekarnik nie ma, więc rozumiem, że można go dorobić z jednej fazy siły. Samo podłączanie oczywiście mam zamiar zlecić elektrykowi. Budynek jest nowy, oddany do użytku w tym roku.

Chcę wywiercić obok obecnej puszki otwór na kolejną, osadzić puszkę, zrobić dziurę między nimi i resztę zostawić elektrykowi.
    Czy rzeczy opisane powyżej mają sens i mogę tak zrobić?

Zdjęcie puszki
    Widok puszki elektrycznej z kablami w ścianie, z zaznaczeniem miejsca na kolejną puszkę.
    Bezpieczniki
    Wyłącznik automatyczny oznaczony jako Z1 w tablicy rozdzielczej z opisem Obwód zasilający Z1 - kuchnia elektryczna.
    Schemat możliwych podłączeń płyty
    Schemat połączeń elektrycznych płyty indukcyjnej z trzema wariantami

Z góry dziękuję za opinię.
  • REKLAMA
  • #2 21122291
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1609
    W bloku masz "siłę" - 3 niezależne fazy, serio?
    Moderowany przez krzysiek7:

3.1.11. Publikowanie wpisów nie zawierających merytorycznej treści, zawierających szkodliwe porady, porady nie będące próbą rozwiązania problemu oraz publikowanie identycznych wpisów następujących po sobie lub powtarzających informacje ujęte w toku dyskusji.

• REKLAMA
  • #3 21122298
    muahahahh
    Poziom 2  
    >>21122291

Instrukcja do mieszkania mówi:
    Zasilanie kuchni elektrycznej trójfazowej wykonano przewodem YDYpżo 5 × 2,5 mm2 doprowadzonym do listwy zaciskowej umieszczonej w puszce.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21122314
    waski78
    Poziom 20  
    Ocena: 88
    Mam zrobione identycznie jak planujesz. Nie zmienia to faktu, że zgodnie ze sztuką piekarnik z racji pobieranej mocy powinien mieć osobny, zabezpieczony obwód. Cóż deweloperzy oszczędzają na wszystkim.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21122328
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3482
    muahahahh napisał:
    Chcę wywiercić obok obecnej puszki otwór na kolejną, osadzić puszkę, zrobić dziurę między nimi i resztę zostawić elektrykowi.
    Zmienić tą puszke na większą, protokątną
    Zastosować taką łączówkę
    Listwa zaciskowa z ośmioma śrubami
  • #6 21140022
    muahahahh
    Poziom 2  
    A więc elektryk podłączył prostokątną kostkę, jak tu sugerowano, i dorobił wtyczkę dla piekarnika na przewodzie termicznym, bez kucia.
REKLAMA