logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak obniżyć ciśnienie wody w kotle Baretta CIAO 24 C.A.I? [Zdjęcie w załączniku]

ivanqop 17 Cze 2024 18:15 759 8
REKLAMA
  • #1 21122558
    ivanqop
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Cześć. Czy ktoś z was wie w jaki sposób mogę otworzyć zawór zabezpieczający od wody 3-barowy? Na obrazku ma czerwony kapturek. Czy mogę go po prostu odkręcić? Niby pasowałby na niego klucz nasadowy chyba 25 (mam tylko 24 i 27). Mam zbyt wysokie ciśnienie i kapie z niego. Dokręciłem zawór dopuszczający wodę chociaż nie wyglądał na poluzowany.

Zawór zabezpieczający w kotle z czerwoną nasadką. Zawór zabezpieczający o czerwonym kapturku
  • REKLAMA
  • #2 21122578
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1133
    Czerwony kapturek jest do sprawdzania ręcznego.
    Niektóre przekręcasz na ile pozwolą i się leje, niektóre przeskakują i trzeba je delikatnie naciągać żeby spuścić wodę.
    Przydałby Ci się manometr z normalną skalą, żeby stwierdzić czy masz za duże ciśnienie czy zepsuty zawór i manometr w piecu.
    Często taki objaw występuje, jak szlag trafi naczynko wzbiorcze.
  • REKLAMA
  • #3 21124265
    ivanqop
    Poziom 2  
    Spuściłem nieco wody z centralnego ogrzewania, aby zbić ciśnienie. Naczynie zbiorcze miało na wentylu 0,9 bar, uzupełniłem do 1 bar wg specyfikacji. Zawór bezpieczeństwa ma zdejmowany kapturek. Czy taki zawór można przekręcić (całość czarnego) lub popchnąć/pociągnąć nieco wystający pręt, aby spuścić wodę? Czy taki zawór można regulować, aby zmieniać jego czułość? Czerwony zawór bezpieczeństwa z oznaczeniem 3 bar na rurze instalacji. Zawór bezpieczeństwa centralnego ogrzewania z czerwonym kapturkiem.
  • #4 21124274
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ok, ja się spotykałem z takimi jak na zdjęciach Link
    Osobiście złapałbym w kombinerki i spróbował wepchnąć / pociągnąć.
    Obejrzyj wcześniej instalację, bo gdzieś w niskim punkcie powinieneś mieć spust do celów serwisowych. Namierz też zawory odcinające, jakby coś poszło nie tak.
    Z dopuszczeniem powietrza jak instalacja jest pełna wody bywa trudno, tzn w poduszce nie ma tyle miejsca na powietrze, co przy pustej instalacji.
    Ps. jak z tym zaworem Ci nie wyjdzie i nie znajdziesz serwisowego, zawsze możesz zluzować odpowietrznik na pionie lub przy kaloryferze.
  • #5 21124292
    ivanqop
    Poziom 2  
    Wodę spuszczałem na kaloryferze, mam założony zawór więc chwila moment i litr zszedł. Po pociągnięciu pina na zaworze bezpieczeństwa woda poleciała. Będę musiał go jednak jakoś wyczyścić, bo błotko poleciało i nie zamyka się w pełni. Jutro spuszczę całość wody z pieca i uzupełnię ciśnienie na zbiorniku wyrównawczym. Dzwoniłem wcześniej na numer załączony do grzejnika, ale czas mają dopiero w piątek i z marszu zalecają nowy piec za ~3k.
  • REKLAMA
  • #6 21124308
    jarekgol
    Poziom 40  
    Z instrukcji:
    ciśnienie robocze w instalacji musi zawierać się pomiędzy 1 a 2 bar i nie może przekroczyć 3 bar.

Ogólnie te zawory (do C.O.) mają być na 3 bary i się ich nie reguluje.
    Ciekawe też są czasem różnice cenowe między zaworem z gwintem w sklepie hydraulicznym, a takim do pieca na szybkozłączkę danego producenta, obawiam się że wszystko przed Tobą. Nam się kiedyś po odkamienianiu instalacji przez panów woda całą dobę przez taki zaworek lała :) Przy czym i tak na koniec trzeba było zdemontować wymiennik i potraktować czymś mocniejszym, bo piec cały czas ubolewał nad różnicą temperatur zasilania i powrotu.
  • REKLAMA
  • #7 21124472
    ivanqop
    Poziom 2  
    Jest nadzieja, po dopompowaniu powietrza do 1 bar w naczyniu wzbiorczym kolejnego dnia jest ciśnienie 2 bary. Dzięki za sugestię problematycznego miejsca. Pewnie i tak spuszczę wodę i dopompuję na pustym.
  • #8 21124577
    jarekgol
    Poziom 40  
    ivanqop napisał:
    Pewnie i tak spuszczę wodę i dopompuję na pustym.

Tak jest najlepiej. Idea jest taka że jak potem dolewasz wody to to powietrze się zgniata, ale przy okazji ciśnienie narasta, więc nie zgniecie się aż tak mocno i zostaje miejsce na prace wynikającą z rozszerzalności cieplnej wody.
    Oczywiście pierwotnym problem mógł być niedokręcony dopust, przy czym nie wiem czy u Ciebie jest zwykły kranik, czy reduktor (stabilizator ciśnienia).
    Dobrze jest też wcisnąć wętyl we wzbiorczym i zobaczyć czy woda nie leci, bo jak jest tam woda, to znaczy że membrane gumową szlag trafił. Ale z tego co rozumiem u Ciebie jest powietrze, więc wygląda ok?
  • #9 21138854
    ivanqop
    Poziom 2  
    Cześć. Wymiennik ciepła jest rozszczelniony pomiędzy centralnym ogrzewaniem a wodą użytkową. Piec będzie wymieniony z atmosferycznego na kondensacyjny. Można naprawiać, ale wolę uniknąć konieczności wymiany całości zimą, a w razie czego atmosferycznego już mi nie wstawią bo przepisy już nie pozwalają przy mojej kuchni.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta, jak otworzyć zawór zabezpieczający 3-barowy w kotle Baretta CIAO 24 C.A.I, ponieważ ciśnienie wody jest zbyt wysokie. Odpowiedzi sugerują, że czerwony kapturek na zaworze służy do ręcznego sprawdzania i może wymagać delikatnego naciągania lub przekręcania, aby spuścić wodę. Użytkownik obniżył ciśnienie, spuszczając wodę z centralnego ogrzewania i uzupełniając ciśnienie w naczyniu wzbiorczym do 1 bar. Wskazówki obejmują również sprawdzenie instalacji pod kątem zaworów odcinających oraz ewentualne czyszczenie zaworu bezpieczeństwa, który może być zanieczyszczony. Użytkownik planuje wymianę pieca na kondensacyjny z powodu rozszczelnienia wymiennika ciepła.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA