logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy TP-LINK EAP223 z HG8245Q2 poprawi zasięg WiFi w domu jednorodzinnym?

Corvim 17 Cze 2024 23:31 375 9
  • #1 21123013
    Corvim
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam, temat pewnie prosty ale proszę o podpowiedź.

Mam w domu jednorodzinnym Internet światłowodowy. Router dostawcy HG8245Q2 umieszczony na strychu. Mam nierówne pokrycie siecią WiFi a w niektórych miejscach w domu praktycznie brak zasięgi WiFi.

Chcę dołożyć accesspoint na klatce schodowej, wydaje mi się że będzie wtedy ładnie siało w całym domu.
    Czy TP-LINK EAP223 to będzie dobry wybór ?
    Rozumiem że muszę dokupić Spliter TP-LINK POE4824G do zasilania access point?

Z góry dziękuję za pomoc.
  • #2 21123062
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5345
    Corvim napisał:

Dobry wybór do czego?
    Byle tylko siac wifi, to sa tańsze rozwiązania.
    Corvim napisał:
    Chcę dołożyć accesspoint na klatce schodowej, wydaje mi się że będzie wtedy ładnie siało w całym domu.

Dołożysz, zobaczysz.
    Corvim napisał:

Adapter.
  • #3 21124446
    Corvim
    Poziom 11  
    KOCUREK1970 napisał:
    Corvim napisał:

Dobry wybór do czego?
    Byle tylko siac wifi, to sa tańsze rozwiązania.
    Corvim napisał:

Dołożysz, zobaczysz.
    Corvim napisał:

Adapter.

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Czasem jak się nie ma nic do powiedzenie to lepiej siedzieć cicho.
    Ale Rozumiem że moje pytanie było zapewne niezbyt wyczerpujące .

Więc tak.
    -> Jak pisałem obecnie HG8245Q2 na strychu co powoduje słaby zasięg w niektórych miejscach w domu i na zewnątrz domu.
    -> Wszystkie urządzenia stacjonarne (telewizor, komputer, konsola, dekoder itp) mam podłączone kablem poprzez switch.
    -> Chcę poprawić zasięg wifi w domu i może w ogrodzie aby poprawić jakość pracy na urządzeniach przenośnych, dodatkowo chcę rozbudować sieć i kilkanaście urządzeń smart home.
    -> Mieszkam w gęstej zabudowie i oprócz mojej sieci wykrywam jeszcze dwie inne. Już wcześniej przestawiałem kanały w routerze żeby poprawić jakość sieci.
    -> Prawdopodobnie w przyszłości rozbuduję jeszcze sieć o accesspoint/repeater "zewnętrzny" aby poprawić zasięg i móc zainstalować kamerę IP, domofon IP oraz sterownik smart do bramy wjazdowej.

Teraz ponawiam pytanie:
    -> czy urządzenie Czy TP-LINK EAP223 to dobry wybór dla celów które opisałem, czy działa "sprawnie" i nie będzie kłopotów z konfiguracją. Chcę aby w całym domu była widoczna tylko jedna sieć WiFi. Ale rozumiem że to normalna praca accesspoint (?) Proszę o pomoc - jakbym się znał na tym to bym nie pisał tutaj.
    -> Czy do tego accesspoint musze doprowadzić kabel sieciowy ?
    -> Spliter TP-LINK POE4824G - muszę dokupić takie urządzenie ? "Spliter" to nazwa tego urządzenia w sklepie in ternetowym.
    -> Na co powinienem zwrócić jeszcze uwagę ?
    Pozdrawiam, Marek
  • #4 21124466
    Erbit
    Poziom 39  
    Ocena: 1333
    Corvim napisał:
    Na co powinienem zwrócić jeszcze uwagę ?

Zacznijmy od roamingu WiFi. Czy jest on Tobie potrzebny ? Jeśli tak to wszystkie AP będą musiały ze sobą współpracować co oznacza zakup od jednego producenta (i wyłączenie AP w HG8245Q2). Jeśli nie to ... będzie o tyle łatwiej, że możesz kupować "co chcesz" ale będziesz musiał mieć świadomość skutków takiej decyzji np.
    - problemy z przełączaniem pomiędzy AP w trakcie przemieszczania
    - problemy z "trzymaniem się słabszego sygnału z jednego AP" mimo, że stoisz akurat pod drugim AP, który ma mocny sygnał.

Idąc w sukurs za Kolegą @KOCUREK1970 - nikt Tobie nie powie czy ten AP, który chcesz kupić spełni Twoje oczekiwania bo moim zdaniem masz złe podejście do tematu. Ty zakładasz z góry umiejscowienie AP na klatce (o której my nic nie wiemy) i liczysz, że ktoś Ci powie, że masz super pomysł? Tak się nie da. Często w warunkach domowych (bez specjalistycznych narzędzi) trzeba po prostu kupić i "poszukać optymalnego miejsca", można dla ułatwienia porobić pomiary za pomocą "WiFi Monitor" i popatrzeć na poziomy sygnałów w poszczególnych pomieszczeniach szukając optymalnego miejsca dla AP. Potem ewentualnie kupić drugi.

O tym, że wszystkie AP łączy się kablem do swojej sieci pisane jest średnio w "co drugim temacie o reapeterach" więc nie dziw się, że każdy zlewa odpowiedzi dla Ciebie na tak postawione pytanie.

Co do splitera - sprawdź co jest w specyfikacji TP-LINK EAP223 to się dowiesz czy musisz kupować czy nie. Niby, że ja mam to zrobić za Ciebie ?

Tak, wiem - pewno ja też nie powinienem się wypowiadać jak nie mam nic do powiedzenia.
  • #5 21124558
    KOCUREK1970
    @Corvim
    Ty wybrałeś urządzenie, a ja nie znając Twoich założeń powodów jego wyboru, mam się produkować czy to dobry wybór czy zły?
    Kupiłem dzisiaj dżem truskawkowy, będzie dobry w smaku?
    Co byś mi na to odpisał.
    Bo ja na tak postawione pytanie bym odpisał: kup i spróbuj.

Czy TP link jest dobrym wyborem.
    Dla mnie (i to jest zasadnicza kwestia), producent nie wart żadnej uwagi.
    Dlaczego, z powodu jest kilka:
    - serwis tego producenta, w zasadzie nie istnieje
    - oprogramowanie, jak sobie przypomną to może będzie
    - poprawka błędów w sofcie, ale jakie błędy o niczym nie wiemy
    - po maksymalnie 5 latach, a najczęściej nawet już po 3, producent zapomina że taki sprzęt w ogóle produkował.

Trochę gratów chcesz po wifi podłączyć, zatem w grę wchodzą tylko Ubiquity, HP, CISCO.
    To inna klasa sprzętu, i zupełnie inny budżet.
    Ale to sprzęt który uruchamiasz i zapominasz że istnieje.
    I on się nie zadławi przy 20 urządzeniach.
    Ma też minus - to nie jest sprzęt który ma cztery zakładki, w których dwóch miejscach klikniesz ptaszka i wszystko zacznie działać.

Teraz musisz zdecydować: tanie i proste, ale jest jaki jest.
    Drogo i skomplikowanie, ale pełna kontrola po twojej stronie i zdecydowanie o wszystkim.

Ja na 60 m mieszkaniu, mam 2 AP HP ARUBA 225.
    A Ty 1AP, chcesz opędzić piętrową chałupę z ogrodem?
    Nie ma takiej opcji, jeśli ma być zasięg i wydajność po wifi.

Najmniej 2 AP na dom, i 1 dodatkowy AP zewnętrzny na ogród.

Tyle z moich zaleceń - możesz posłuchać i być zadowolonym.
    Ale nie ma takiego przymusu.
    Ale skoro pytasz na forach, to chyba liczysz, że ktoś ci dobrze doradzi.

I taka ciekawostka, 20 lat temu, kiedy jeszcze nie wiedzieliśmy tyle o szkodliwości fal radiowych, wszystkich producenci sprzętu WiFi mieli w nosie jakiekolwiek normy.
    Obecnie producenci sprzętów WiFi, trzęsą portkami, żeby nawet nie zbliżyć się do maksymalnych wartości.
    A to powoduje, że 20 lat temu, biorąc pod uwagę ówczesną technologię, to może 1 AP byś ogarnął cały dom.
    Ale dziś, kiedy prędkości idą w gigabitach, wszyscy oczekują wydajności i prędkości, to często 1AP jest na JEDNO pomieszczenie.
    Oczywiście, nawet dziś można zastosować jedno urządzenie AP, pomieszczeniu gdzie ona jest będziesz miał na przykład 100Mb, w pomieszczeniu obok 60Mb, trzecim pomieszczeniu 40Mb, a do czwartego pomieszczenia doleci tylko nazwa sieci WiFi.

Zatem, jeśli chcesz wydajnie i szybko, będzie finansowo boleć.
    A ceny sprzętu sieciowego, ostatnich kilku latach, upadły na głowę.
  • #6 21124768
    Corvim
    Poziom 11  
    Dobra... Zrozumiałem problem.

Faktycznie zależy mi na "routingu" miałem chwilę dodatkowy router skonfigurowany jako accesspoint i irytowały mnie objawy o których pisaliście.
    Kasa nie jest wielkim problemem - jeśli w "rozsądnych" granicach.

Jedną z opcji o których pisaliście jest UBIQUITI U6-PLUS
    Wydaje się że na moje potrzeby będzie ok? Jakiś komentarz ?
    Oglądałem kilka filmików ale chce się upewnić. Czy potrzebuje jakiś kontroler/ cloud controler ? Czy wystarczy aplikacja/przeglądarka nawet gdy będę miał 3/4 AP tej firmy?
    Czy AP Wifi5 może współpracować z wifi6 w jednej sieci, nie będzie problemów ?

Na początek spróbuję z jednym. Obecny AP ze strychu daje zadowalający zasięg na piętrze. Zainstaluję AP na suficie klatki schodowej, otwarta umieszczona jest centralnie w domu. Potem zobaczę jakie pokrycie (albo zrobię testy wcześniej zanim wywiercę otwór w suficie) i zastanowię się nad kolejnym parter i garaż jeśli konieczne.

Szczerze to nie wiem na co zwrócić uwagę kupując dodatkowy AP. Czy taki będzie ok do współpracy z U6 ? : Ubiquiti UAP-FLEXHD
    Miałby dobre miejsce koło TV.

Do ogrodu znowu jeden nie ogarnie bo chce zainstalować urządzenia po przeciwnych stronach domu. Jakieś sugestie co do wyboru urządzeń?
    Widzę coś takiego: Ubiquiti UAP AC M

Na co jeszcze zwrócić uwagę ?
  • #7 21124834
    KOCUREK1970
    Corvim napisał:
    Jedną z opcji o których pisaliście jest UBIQUITI U6-PLUS
    Wydaje się że na moje potrzeby będzie ok? Jakiś komentarz ?

Dobry wybór!
    A co nie bez znaczenia, to wizualnie nie szpeci - żonaty zrozumie :D
    W zestawie, NIE MA adaptera PoE
    Corvim napisał:
    Czy potrzebuje jakiś kontroler/ cloud controler ? Czy wystarczy aplikacja/przeglądarka nawet gdy będę miał 3/4 AP tej firmy?

Chciałaby dusza do raju i wizualnie fizyczny Cloud Key cieszy oko :D
    Ale programowy kontroler na komputerze wystarczy - uruchamiasz, adaptacja (dodanie) AP, upgrade softu i w sumie tyle.
    Wiadomo, sprzętowy Cloud Key daje możliwości zarządzania całością ekosystemu Ubi - bajera.
    Ale jak nie masz potrzeby, to programowy kontroler wystarczy..
    Corvim napisał:
    Szczerze to nie wiem na co zwrócić uwagę kupując dodatkowy AP. Czy taki będzie ok do współpracy z U6 ? : Ubiquiti UAP-FLEXHD
    Miałby dobre miejsce koło TV.

On ma "tylko" radio AC.
    Ten pierwszy ma radio AX.
    Corvim napisał:
    Do ogrodu znowu jeden nie ogarnie bo chce zainstalować urządzenia po przeciwnych stronach domu. Jakieś sugestie co do wyboru urządzeń?
    Widzę coś takiego: Ubiquiti UAP AC M

Proponuję Ubiquiti U6 Mesh.
    Corvim napisał:
    Na co jeszcze zwrócić uwagę ?

Na przewody sieciowe.
    Tu też nie żałuj kasy, to krwiobieg sieciowy - Bitner, Madex, minimum cat6a, UTP.
    Na zewnątrz przewód sieciowy żelowany!

Teraz dodatkowa uwaga - w jednych miejscach piszą, że PoE adapter jest w komplecie a ten sam sprzęt w innym sklepie, ma info o braku adaptera PoE.
    Dopytaj szczegóły, bo papier/strona www wszystko przyjmie.
    Niby tam 50 zł za adapter nie jest dużo, ale po co płacić drożej i dokupić go osobno, skoro ktoś może mieć taniej i on będzie w komplecie

Taki sprzęt, będzie miał wsparcie nawet i 10 lat.
    Ubi, sprzętu już danego nie produkuje a wsparcie w soft jest nadal.
    Wiadomo, nic nie trwa wiecznie - ale dłuuugie lata wsparcia a kilka lat to różnica.

Troche się grosza na wydanie uzbierało - ale spokój duszy (że ci z domu nie nawalają "tata, wifi nie działa"), pewnośc działania, responsywność,...
    Wracasz do domu po pracy i masz pewność, że Sam bez nerwów z takiego wifi skorzystasz.
    A to bezcenne.
  • #8 21124905
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1688
    Jeśli kasa nie jest problemem to zacznij od 2 sztuk U6+ za 448zł/szt
    https://allegro.pl/listing?string=UBIQUITI%20...rder=pd&allegro-smart-standard=1&price_to=500

Corvim napisał:
    Na początek spróbuję z jednym. Obecny AP ze strychu daje zadowalający zasięg na piętrze

Zapomnij o obecnym AP, (WiFi off) idź od razu w system Ubi.
    Erbit napisał:
    AP będą musiały ze sobą współpracować co oznacza zakup od jednego producenta (i wyłączenie AP w HG8245Q2)

Jak będzie każdy AP z innej firmy to żadnych korzyści, za to możliwe trudności...
  • #9 21126452
    Corvim
    Poziom 11  
    Teraz trochę przedszkola:) Moja przygoda z budową sieci skończyła się na standardzie 5e. :)

Na przewody sieciowe.
    Tu też nie żałuj kasy, to krwiobieg sieciowy - Bitner, Madex, minimum cat6a, UTP.
    Na zewnątrz przewód sieciowy żelowany!

Czy to jest kabel którego potrzebuję ?
    Madex cat6a

Takie wtyki: ?
    Wtyki

A może gotowy patch ? Oszczędziłbym sobie zachodu. Możecie coś polecić ?
    Patchcord

Na początek UBIQUITI U6-PLUS na klatkę + Ubiquiti U6 Mesh na ogród. Jak będę zadowolony ;) do dokupię drugi taki zestaw.

Jeszcze pytanie o adapter. Z jednego miejsca będę miał połączone 3 AP + kamera. Polecicie jakiś wieloportowy adapter ? Czy lepiej każde urządzenie osobnym np z Ubi ?
  • #10 21126722
    Erbit
    Poziom 39  
    Ocena: 1333
    Corvim napisał:
    Takie wtyki: ?

Wszystkie kable instalacyjne (drut) muszą być zakończone "gniazdem" / patchpanelem, nie wtyczką. Rzecz w tym, że montując wtyczkę na takim kablu będzie dochodziło do naprężeń, które wcześniej czy później uszkodzą instalację a czasem i urządzenie. Kable instalacyjne kończy się gniazdem / patchpanelem gdzie kabel poza samym zapięciem do złącza jest jeszcze przytwierdzany do obudowy / półki w patchpanelu uniemożliwiając jakiekolwiek ruchy przewodów w zaciskach.

Dopiero od gniazda / patchpanela montuje się krótki, elastyczny patchcord, który niweluje naprężenia.

[edyta]
    Jak nie masz jeszcze szafki rack to kable instalacyjne w głównym miejscu możesz zakończyć taką puszką -> https://allegro.pl/listing?string=FX6-MULTI&order=p (są różnej wielkości) plus moduły keystone np. takie (5e) https://allegro.pl/listing?string=DN-93502&order=p czy 6a https://allegro.pl/kategoria/akcesoria-wtyki-trojniki-koncowki-260738?string=DN-93606&order=p

Tak przy okazji dziś standard keystone umożliwia osadzenie w takiej puszce / patchpanelu / gnieździe praktycznie wszystkiego, także zakończenia światłowodu, kabli antenowych, etc.

Dodano po 24 [minuty]:

Corvim napisał:
    A może gotowy patch ? Oszczędziłbym sobie zachodu. Możecie coś polecić ?
    Patchcord

Jeżeli ktoś nie przyznaje się czy to jest kabel miedziany czy miedziowany to omijałbym szerokim łukiem choćby napisali, że sika piwem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące poprawy zasięgu WiFi w domu jednorodzinnym, gdzie router HG8245Q2 umieszczony na strychu powoduje nierównomierne pokrycie sygnałem. Proponuje dodanie access pointa TP-LINK EAP223 na klatce schodowej, ale poszukuje potwierdzenia, czy to dobry wybór. W odpowiedziach podkreślono, że wybór access pointa powinien być uzależniony od potrzeb, takich jak roaming WiFi oraz współpraca z innymi urządzeniami. Użytkownik rozważa również zakup sprzętu Ubiquiti U6-PLUS, który może lepiej spełniać jego wymagania. Wskazano na konieczność zakupu odpowiednich kabli sieciowych oraz adapterów PoE, a także na znaczenie umiejscowienia access pointów dla optymalizacji zasięgu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA