Corvim napisał: Jedną z opcji o których pisaliście jest UBIQUITI U6-PLUS
Wydaje się że na moje potrzeby będzie ok? Jakiś komentarz ?
Dobry wybór!
A co nie bez znaczenia, to wizualnie nie szpeci - żonaty zrozumie
W zestawie, NIE MA adaptera PoE
Corvim napisał: Czy potrzebuje jakiś kontroler/ cloud controler ? Czy wystarczy aplikacja/przeglądarka nawet gdy będę miał 3/4 AP tej firmy?
Chciałaby dusza do raju i wizualnie fizyczny Cloud Key cieszy oko
Ale programowy kontroler na komputerze wystarczy - uruchamiasz, adaptacja (dodanie) AP, upgrade softu i w sumie tyle.
Wiadomo, sprzętowy Cloud Key daje możliwości zarządzania całością ekosystemu Ubi - bajera.
Ale jak nie masz potrzeby, to programowy kontroler wystarczy..
Corvim napisał: Szczerze to nie wiem na co zwrócić uwagę kupując dodatkowy AP. Czy taki będzie ok do współpracy z U6 ? : Ubiquiti UAP-FLEXHD
Miałby dobre miejsce koło TV.
On ma "tylko" radio AC.
Ten pierwszy ma radio AX.
Corvim napisał: Do ogrodu znowu jeden nie ogarnie bo chce zainstalować urządzenia po przeciwnych stronach domu. Jakieś sugestie co do wyboru urządzeń?
Widzę coś takiego: Ubiquiti UAP AC M
Proponuję Ubiquiti U6 Mesh.
Corvim napisał: Na co jeszcze zwrócić uwagę ?
Na przewody sieciowe.
Tu też nie żałuj kasy, to krwiobieg sieciowy - Bitner, Madex, minimum cat6a, UTP.
Na zewnątrz przewód sieciowy żelowany!
Teraz dodatkowa uwaga - w jednych miejscach piszą, że PoE adapter jest w komplecie a ten sam sprzęt w innym sklepie, ma info o braku adaptera PoE.
Dopytaj szczegóły, bo papier/strona www wszystko przyjmie.
Niby tam 50 zł za adapter nie jest dużo, ale po co płacić drożej i dokupić go osobno, skoro ktoś może mieć taniej i on będzie w komplecie
Taki sprzęt, będzie miał wsparcie nawet i 10 lat.
Ubi, sprzętu już danego nie produkuje a wsparcie w soft jest nadal.
Wiadomo, nic nie trwa wiecznie - ale dłuuugie lata wsparcia a kilka lat to różnica.
Troche się grosza na wydanie uzbierało - ale spokój duszy (że ci z domu nie nawalają "tata, wifi nie działa"), pewnośc działania, responsywność,...
Wracasz do domu po pracy i masz pewność, że Sam bez nerwów z takiego wifi skorzystasz.
A to bezcenne.
Moja Ukochana Żono Agniesiu (pro memoriam 25 04 1974 - 19 06 2022) Kocham Cię i tęsknię.
Moja Ukochana Siostro Justynko (pro memoriam 25 02 1974 - 16 01 2025) Kocham Cię i tęsknię.