logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Drukarka BROTHER MFC-L8690CDW nie działa po burzy, napięcia na zasilaczu

Koparka3 20 Cze 2024 09:49 1026 8
REKLAMA
  • #1 21125704
    Koparka3
    Poziom 8  
    Drukarka prawdopodobnie po burzy BROTHER MFC - L 8690 CDW
    Totalny trup, nie świeci żadna dioda, ekran czarny, wentylatory nie kręcą.
    Wyjąłem zasilacz i podaję napięcia jakie z niego wychodzą ( na foto ), ale jakoś dziwne.
    Po podpięciu do płyty napięcie 16 V zmienia się na 4 V, supercap wymieniony na nowy, ale przy pomiarze wlutowanego ma jakieś znikome napięcie. Co może być uwalone?
    Płytka zasilacza drukarki Brother MFC-L8690CDW z widocznymi elementami elektronicznymi. Płyta zasilacza drukarki Brother MFC-L8690CDW z widocznymi ścieżkami i komponentami. Zasilacz drukarki Brother MFC-L8690CDW z zaznaczonymi napięciami wyjściowymi
  • REKLAMA
  • #3 21125859
    Koparka3
    Poziom 8  
    k45i89o98j66 napisał:
    Płytka drukowana z zaznaczonymi elementami i opisem.
    Na tej diodzie miernik piszczy ( po wylutowaniu dioda jest sprawna ) reszta diod OK przepuszczają w jedną stronę. Bezpieczniki ok,
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21125871
    krakarak
    Poziom 42  
    Ocena: 1849
    Jeśli piszesz o diodzie zaznaczonej zielonym prostokątem to skoro już ją miałeś wylutowaną to należałoby spisać jej nazwę i sprawdzić w internecie co to za dioda, najprawdopodobniej jest podwójna a "miernik piszczy", bo mierzyłeś uzwojenie transformatora, w które dioda jest wpięta anodami...
    Prześledź układ zasilacza oraz płyty głównej czy napięcie 4.7V i 6.15V są być może prawidłowe a służą do zasilania elektroniki na MB, pozostałe napięcia mogą się pojawić gdy MB zwrotnie poinformuje zasilacz, aby je podał. Na MB powinno być obecne napięcie 5V oraz 3.3V (i być może 1.8V) tworzone przez stabilizatory lub przetwornice.
    Ja obstawiam uszkodzenie MB a nie zasilacz (jeśli żaden z bezpieczników w zasilaczu nie uległ przepaleniu i był wymieniany).
    Wymiana kondensatora supercap bez związku z usterką.
    Załączniki:
    • Drukarka BROTHER MFC-L8690CDW nie działa po burzy, napięcia na zasilaczu Brother zasilacz.jpg (211.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 21126528
    Koparka3
    Poziom 8  
    >>21125871 Płytka drukowana z pokazanymi napięciami na przewodach

U mnie wygląda to tak
    Myślałem, że ma być 24 V na tych przewodach bez względu czy jest podpięta do MOBO
    Popatrzę dokładnie na płytę główną, ale wczoraj nic nie zauważyłem
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 21126955
    krakarak
    Poziom 42  
    Ocena: 1849
    1 - wymieniałeś bezpieczniki na płytce zasilacza?
    2 - napięcia na stronie wtórnej mierzysz używając jako tzw. "masy" (minusa) ścieżek do których przylutowane są minusy kondensatorów 1000uF /35V ?
    3 - jakie napięcie masz na 2 kondensatorach (te na 400V) filtrujących wyprostowane napięcie zasilające ?
    4 - bezpieczniki 101 do 103 są sprawne ?
    5 - czy napięcia na zasilaczu, mierzone na gnieździe wiązki wyjściowej z wyjętym wtykiem do MB są takie jak w nadruku na zasilaczu ?

W twojej sytuacji (raczej brak doświadczenia w serwisowaniu i diagnostyce elektroniki) zrobiłbym tak - wymienił ten niewielki kondensator elektrolityczny stojący obok 2 kondensatorów na 400V oraz oba kondensatory 1000 uF/35V filtrujące napięcie 24V.
    Napięcie 24V musi być tej wartości. Jeśli jest 16V to coś szwankuje, przetwornica, która je generuje źle pracuje. Jeśli dodatkowo to napięcie spada po podłączeniu MB to "na dwoje baba wróżyła" - albo przetwornica generująca +24V pracuje źle lub niestabilnie albo MB pobiera tak duży prąd, że napięcie spada. Możesz zastąpić MB sztucznym obciążeniem, np. żarówką na 24V lub rezystorem (rezystorami połączonymi równolegle), aby przy napięciu 24V płynął prąd 1A - jak na tym sztucznym obciążeniu napięcie będzie spadać to problem jest w zasilaczu (przetwornica 24V) a jak będzie stabilne to MB pobiera zbyt duży prąd (zwarcie).
    Ustaw miernik na pomiar diody i poprzez porównanie odczytów zmierz wszystkie transoptory, pamiętaj, że transoptor to dioda świecąca oraz fototranzystor więc jedną stronę mierzysz jak diodę a druga (ta w stronę sterowanego elementu) ma się zachowywać inaczej a z pewnością nie mieć zwarcia lub niskich wartości.
    Ten zasilacz wbrew pozorom nie jest prosty do szybkiej diagnostyki i naprawy...

Nie mam zdolności do opisywania pomiarów, wybacz.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 21134662
    MaRciNoOs
    Poziom 29  
    Ocena: 347
    Na szybko, jeżeli bezpieczniki na wejściu, diody prostownicze i MOSFETy i kondensatory w sekcji PFC są sprawne to na szybko podmieniłbym od spodu układ SMD, którym zapewne jest MIP005 ;) on często płata figle ale nie dostępny tak łątwo w europie. Często też padały procki i i scalaki Toshiby na płycie formattera drukarki. Jak nie masz dawcy na podmiankę, dalsze grzebanie to inżynieria wstaczna, która będzie kosztowała Ciebie mnóstwo czasu.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 21483767
    Koparka3
    Poziom 8  
    Poddałem się.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Drukarka Brother MFC-L8690CDW przestała działać po burzy – brak reakcji, brak świecenia diod, czarny ekran i nieruchome wentylatory. Pomiar napięć na zasilaczu wykazał nieprawidłowości, m.in. spadek napięcia 16 V do 4 V po podłączeniu do płyty głównej. Wymieniono superkondensator, ale problem pozostał. Diagnostyka obejmowała pomiary bezpieczników, diod prostowniczych, transformatorów i warystorów – bezpieczniki i większość diod były sprawne, jedna dioda po wylutowaniu okazała się podwójna i prawidłowa. Sugerowano, że napięcia 4,7 V i 6,15 V mogą być prawidłowe dla zasilania elektroniki płyty głównej, a napięcia 5 V i 3,3 V powinny być generowane przez stabilizatory na płycie. Podejrzewano uszkodzenie płyty głównej, a nie zasilacza, zwłaszcza że bezpieczniki nie były przepalone. Zalecano sprawdzenie spadków napięć na mostku prostowniczym oraz wymianę kondensatorów elektrolitycznych filtrujących napięcie 24 V, które powinno wynosić 24 V, a nie 16 V. Wskazano również na możliwe uszkodzenie układu SMD MIP005 w zasilaczu oraz procesorów i scalaków Toshiby na płycie formattera. Brak dostępności części i skomplikowana diagnostyka sugerowały wysokie koszty i czas naprawy. Ostatecznie użytkownik zrezygnował z dalszych prób naprawy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA