logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z odbiorem telewizji naziemnej w bloku - co robie zle?

nowakkyle00 21 Cze 2024 00:41 852 5
REKLAMA
  • #1 21126672
    nowakkyle00
    Poziom 1  
    Dzień dobry,

Niedawno wprowadziłem się po raz pierwszy do bloku. Kilka dni temu doszedł do mnie nowy telewizor (LG C3). Zakupiłem kabel antenowy/satelitarny od HAMA. Przy próbie podłączenia nie mogłem znaleźć żadnego kanału. Dokupiłem więc adapter coax od HAMA - niestety nic to nie dało. Zakładam, że w bloku zamontowana jest antena zbiorcza (budynek oddany ledwie parę miesięcy temu). Co mogę robić źle? Czy muszę dokupić antenę pokojową, by odbierać telewizję naziemną?
  • REKLAMA
  • #2 21126679
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5328
    nowakkyle00 napisał:
    Zakładam, że w bloku zamontowana jest antena zbiorcza (budynek oddany ledwie parę miesięcy temu).

By być pewnym, należy się udać do władz spółdzielni i o to wszystko zapytać.
  • REKLAMA
  • #3 21126752
    blekis
    Poziom 27  
    Ocena: 242
    Bardzo optymistyczne podejście. Na 99% jest instalacja ale pod kablówkę. Nie nastawiał bym się że jest antena zbiorczą.
  • REKLAMA
  • #4 21126825
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1233
    Docieka do mnie wiele sygnałów od nowych lokatorów takich budynków, że standardowo nie dołącza się wyposażenia mieszkaniowego do jakiejkolwiek instalacji. Dopiero jak lokator się zgłasza to w zależności od zapotrzebowania następuje dołączenie takiej lub innej usługi.
    Teoretycznie przy zasiedleniu mieszkania powinieneś otrzymać pisemną informacje na temat wszelkich warunków technicznych przyłączy, w tym wody, kanalizacji, gazu, energii elektryczne, domofonu i systemu segregacji śmieci. Także zestaw umów na dostawy mediów zainstalowanych w budynku. To psi obowiązek każdego administratora.
  • REKLAMA
  • #5 21126952
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3752
    nowakkyle00 napisał:
    akładam, że w bloku zamontowana jest antena zbiorcza (budynek oddany ledwie parę miesięcy temu). Co mogę robić źle?
    Prawdopodobnie sygnał w gnieździe pojawi się dopiero po opłaceniu wybranego abonamentu. Istnieje także taka możliwość, że mieszkanie jest okablowane, ale sygnał po prostu nie jest podłączony. Kontakt z administratorem czy rozmowa z sąsiadem powinny to wyjaśnić. No i jeśli masz bardzo dobre warunki odbioru, to można wypróbować indywidualną antenę pokojową - jeśli zadziała będzie całkiem za dramo.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 21127592
    zielon_1215
    Poziom 20  
    Ocena: 63
    @nowakkyle00 wstaw zdjęcie TSM (telekomunikacyjna skrzynka mieszkaniowa) - może nie podpięty jest kabel, który idzie do gniazda RTV-SAT

@blekis wszystkie budynki mieszkalne wielorodzinne projektowane po 23-02-2013r. (wejście w życie Rozporządzenia Ministra Transportu, Budownictwa i Gospodarki Morskiej z dnia 6 listopada 2012 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie - Dziennik Ustaw poz. 1289) muszą mieć zaprojektowaną i wykonaną:
    - antenowa instalacja zbiorowa służąca do odbioru cyfrowych programów telewizyjnych i radiofonicznych rozpowszechnianych w sposób rozsiewczy naziemny,
    - antenowa instalacja zbiorowa służąca do odbioru cyfrowych programów telewizyjnych i radiofonicznych rozpowszechnianych w sposób rozsiewczy satelitarny.
REKLAMA