logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy warto wyłączać podgrzewacz BIAWAR CLASSIC 73l TGR 80n, aby oszczędzać prąd?

Anonim2408 26 Cze 2024 17:11 342 6
  • #1 21133224
    Anonim2408
    Poziom 3  
    Cześć,

Dostałam bardzo duży rachunek za prąd, a właściwie to za dwa miesiące na dwie osoby ponad 800 zł, gdzie zużycie to 711 kWh. Przez połowę dnia nie ma nikogo w domu, a ciągle do prądu jedynie jest podłączona lodówka i podgrzewacz wody BIAWAR model CLASSIC 73l typ TGR 80n (w mieszkaniu nie ma nawet zmywarki, ani telewizora). Za dwa dni będę miała kontrolę wszystkich urządzeń w mieszkaniu, aby sprawdzić co najwięcej energii pobiera. Natomiast chciałabym się dowiedzieć, czy ktoś ma ten podgrzewacz i czy warto go wyłączać, gdy nas nie ma część dnia w domu. Czy nagrzanie go całego po włączeniu nie zużyje więcej prądu, niż gdyby był cały czas włączony? Proszę o wytłumaczenie jak najlepiej nim pod tym względem zarządzać ;) Pozdrawiam
  • #2 21133300
    yanes
    Poziom 33  
    Ocena: 610
    To jest ta prognoza o której mówiła ministra, że to tylko prognoza i podwyżka będzie 30 zł? Według mnie to powinieneś kupić sobie miernik energii i samemu sprawdzać zużycie i obserwować czy wyłączenie coś da. Jestem przeciwnikiem włączania i wyłączania bojlera.
  • #3 21133500
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4686
    Jeśli będziesz włączał bojler wtedy gdy potrzebujesz, to musisz czekać na ciepła wodę. Natomiast gdy on jest włączony zawsze,to ciepła woda jest zawsze. A jak jest różnica w zużyciu energii elektrycznej. Trzeba by dokonać dokładnych pomiarów, ale nie przez dzień, ale w dłuższym okresie czasu. W pierwszym przypadku, to będzie dodatkowe grzanie, bo można zakładać, że woda jest wystudzona, poniżej takiej jaką potrzebujemy do użycia, więc dodatkowa energia. W drugim przypadku energia na podtrzymanie ciepłej wody, gdy nie korzystamy z niej, a woda jednak stygnie. Ostatecznie, to można przyjąć, że zużycie energii będzie podobne.
  • #4 21135307
    mareckimarekmp
    Poziom 5  
    >>21133224
    Może licznik się zepsuł. Mi musieli wymienić, ale on się zatrzymał i nie liczył. Sytuacje mam podobną. Dwie osoby i bojler na prąd 50L. Włączany na żądanie. Płacę 120 zł za prąd na miesiąc. Ewidentnie u ciebie coś podbiera prąd.
  • #5 21138860
    BUCKS
    Poziom 39  
    Ocena: 1087
    Anonim2408 napisał:
    Dostałam bardzo duży rachunek za prąd, a właściwie to za dwa miesiące na dwie osoby ponad 800 zł, gdzie zużycie to 711 kWh.

Ja mam zużycie rzędu 250-340 kWh co 2 miesiące, w zależności od okresu.
    2 lodówki Polar ponad 20 lat i kilkunastoletni Whirlpool + RTV/AGD. Do c.w.u. jest kocioł gazowy 2-funkcyjny, więc prądu zużywa to mało.
    Ale mówię o realnym zużyciu, a nie o prognozach.

Anonim2408 napisał:
    Za dwa dni będę miała kontrolę wszystkich urządzeń w mieszkaniu, aby sprawdzić co najwięcej energii pobiera

Takie sprawdzenie to można zrobić samemu, mając watomierz sprawdzasz zużycie w ciągu np. tygodnia, bo dobowe może być mniej wiarygodne. Należy pamiętać, że pobór energii będzie inny latem, a inny zimą.

Anonim2408 napisał:
    Czy nagrzanie go całego po włączeniu nie zużyje więcej prądu, niż gdyby był cały czas włączony?

Jeśli bojler jest włączony 24h to płacisz za gotowość ciepłej wody.

Skoro domownicy są dostępni tylko w określonych porach i są to sztywne godziny to ja bym skorzystał z programatora tygodniowego, by bojler załączał się wtedy kiedy będzie taka potrzeba.

stanislaw1954 napisał:
    Jeśli będziesz włączał bojler wtedy gdy potrzebujesz, to musisz czekać na ciepła wodę.

Jeśli masz stały rytm dnia to z programatorem nie ma tego problemu, bo ustawiasz włączenie bojlera odpowiednio wcześniej i masz taki system pół automatyczny ;-)
  • #6 21138945
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4686
    @BUCKS Nie wiem czy robił ktoś dokładne porównanie ile energii elektrycznej zużyje bojler w cyklu grzanie ze stałą temp. np. 45*C, a ile z programowaniem na określone godziny. Jeśli byłoby to z zyskiem np 15=20%, czy większym, to pewnie warto by iść w tym kierunku.
  • #7 21139998
    BUCKS
    Poziom 39  
    Ocena: 1087
    @stanislaw1954 nie ma co czekać na innych tylko samemu sprawdzić. Programator tygodniowy majątku nie kosztuje.
    Najlepiej zrobić test w ciągu 2 miesięcy to będzie można porównać faktury to wyjdzie czy jest to gra warta świeczki, czy nie.
    Problemem może być ustalenie okresów pracy grzałki w bojlerze i to do jakiej temperatury grzać, by nie zabrakło wody.
    Każdy ma inny sposób korzystania z wody.
    Można też pomyśleć o perlatorach w kranach, bo często woda w kranie ma za duże przepływy, a im więcej ciepłej wody zużyjemy tym wyższe są koszty.

Ale to wszystko wymaga testów by móc wyciągnąć odpowiednie wnioski na swoim przykładzie i podjąć odpowiednie kroki w celu optymalizacji wydatków.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownicy dyskutują na temat opłacalności wyłączania podgrzewacza wody BIAWAR CLASSIC 73l TGR 80n w celu oszczędzania energii elektrycznej. Wskazują, że stałe włączanie podgrzewacza zapewnia dostęp do ciepłej wody, ale może prowadzić do wysokiego zużycia energii. Zaleca się użycie miernika energii do monitorowania rzeczywistego zużycia oraz rozważenie zastosowania programatora czasowego, aby dostosować pracę podgrzewacza do godzin, w których domownicy są obecni. Użytkownicy podkreślają, że efektywność energetyczna może się różnić w zależności od sposobu użytkowania i pory roku, a także sugerują testy w dłuższym okresie, aby ocenić rzeczywiste oszczędności.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA