logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy przepływowy podgrzewacz wody zamiast bojlera obniży rachunki za prąd?

pegaz1988 11 Lis 2014 20:12 14016 22
  • #1 14122630
    pegaz1988
    Poziom 12  
    Ocena: 17
    Na wstępie proszę administratorów o przeniesienie tematu do odpowiedniej kategorii, jeśli wybrałem nieprawidłowo.

Jakiś czas temu poruszyłem na forum temat próby obniżenia rachunków za prąd. Temat niestety trafił do kosza, jednak ostatni wpis bardzo mnie zaciekawił. Otóż @robo50 napisał, że mam przestać używać bojlera i zamontować w domu przepływowy podgrzewasz wody.

Mieszkam w domku jednorodzinnym. W piwnicy mam 100 litrowy bojler, który ogrzewa wodę dla całego domu. Czy mam po prostu w jego miejsce zamontować urządzenie, o którym mowa?

Czy komfort mieszkańców na tym nie ucierpi? Woda będzie tak samo ciepła? Czy tak samo szybko będzie trafiać nawet na drugie piętro? Czy naprawdę rachunki się zmniejszą, no i jakie konkretne modele tych podgrzewaczy jesteście w stanie polecić?
  • #2 14122756
    Zygaqra
    Poziom 35  
    Ocena: 495
    Niestety i jedno i drugie urządzenie ma swoje plusy dodatnie i ujemne ;-) W podgrzewaczu przepływowym nie otrzymasz ciepłej wody od razu w odległym kranie gdyż nie jest możliwe zastosowanie obiegu ciepłej wody(teoretycznie, może) przy słabym otwarciu kranu podgrzewacz się nie włączy. Podgrzewacze 3kW mają wielkość 2-3 dm sześciennych więc spokojnie mogą znaleźć miejsce przy każdym kranie. Zaletą jest fakt, że ciepła woda się nagle nie skończy o ile nie zabraknie prądu. Praca przepływowego podgrzewacza jest tylko wtedy, gdy jest zapotrzebowanie na ciepłą wodę. Jak sam wiesz w bojlerze stosuje się dość małe grzałki, często słabsze od tych stosowanych w czajnikach elektrycznych i woda ciepła potrafi się nagle skończyć i nie ma na to siły. Dobrze jest, kiedy bojler posiada choćby najprostszy wskaźnik temperatury, wtedy wiadomo, czy warto zaczynać np kąpiel ;-)
  • #3 14122953
    cezet
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1407
    Zygaqra napisał:
    Podgrzewacze 3kW mają wielkość 2-3 dm sześciennych więc spokojnie mogą znaleźć miejsce przy każdym kranie.

Bez żartów. Taki ogrzewacz ledwo nadaje się do mycia rąk. Jeśli ma służyć do kąpieli , to musi być co najmniej 18 kW.
  • #4 14123943
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1542
    18kW? Rzeczywiście do kąpieli tyle musi być (to niemalże tyle, ile piecyk gazowy "Junkers"), ale by coś takiego zamontować, instalacja elektryczna musi być dostosowana do tak dużego obciążenia. Zasilanie urządzenia o tak dużej mocy może być wyłącznie 3-fazowe.
  • #5 14124531
    pegaz1988
    Poziom 12  
    Aktualnie mam zwykły bojler. Zanim ciepła woda trafia na drugie piętro, zwykle mija z 5 sekund. Czy tyle samo czasu będę czekał przy takim podgrzewaczu?
    Co będzie, jak jednocześnie ktoś będzie brać prysznic, a kto inny będzie zmywał naczynia?
  • #6 14125500
    gaz4
    Poziom 34  
    Ocena: 2983
    pegaz1988 napisał:

Mieszkam w domku jednorodzinnym. W piwnicy mam 100 litrowy bojler, który ogrzewa wodę dla całego domu. Czy mam po prostu w jego miejsce zamontować urządzenie, o którym mowa?

Sprawa jest prosta - jeżeli w miejsce bojlera wstawisz podgrzewacz, to i tak na ciepłą wodę będziesz czekał tyle samo. Aby podgrzewacz miał jakikolwiek sens należy go umieścić jak najbliżej kranów.
  • #7 14125558
    arelektroda
    Poziom 23  
    Ocena: 200
    O ile masz bojler w dobrym stanie to przemyśl zasilanie licznikiem dwutaryfowym. W czasie trwania taryfy tańszej grzejesz wodę i tak oszczędzasz. Napisałeś, że masz 100 l. bojler. Pojemność powinna zależeć od ilości użytkowników. Na każdego określona minimalna ilość wody na dobę. Stosując licznik dwutaryfowy warto zwiększyć pojemność bojlera dokładając np. drugi. Ma to umożliwić akumulację jak największej ilości energii w czasie tańszej taryfy. Musisz zdawać sobie sprawę, że aby oszczędzać to nie należy podgrzewać wody do zbyt wysokich temperatur bo część tego ciepła umknie poprzez izolacje na bojlerze i rurach a jeszcze więcej stracisz poprzez regulacje np. prysznica przez domowników.
  • #8 14125652
    Zygaqra
    Poziom 35  
    cezet napisał:
    Bez żartów. Taki ogrzewacz ledwo nadaje się do mycia rąk. Jeśli ma służyć do kąpieli , to musi być co najmniej 18 kW
    Jako zawodowiec mylisz się, wiem z praktyki, że 13kW podgrzewacz(taki mam w pracy) spokojnie obsługuje dwie kabiny prysznicowe i dwie umywalki jednocześnie. Pisząc przy każdym kranie miałem na myśli umywalki nie wanny.
  • #9 14125661
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 14125707
    pegaz1988
    Poziom 12  
    @arelektroda to, co napisałeś, jest dla mnie zbyt trudne... Możesz to napisać w taki sposób, abym wiedział, co konkretnie mam zrobić?
  • #11 14125751
    arelektroda
    Poziom 23  
    Najprościej rzecz biorąc przejdź na licznik dwutaryfowy. Nowa umowa z zakładem energetycznym. W nocy i kilka godzin w ciągu dnia masz tańszy prąd. W tym czasie grzejesz wodę. Możesz sam załączać i wyłączać bojler ale to bezsensowne. Wystarczy bojler podłączyć przez programator tygodniowy może być taki tani mechaniczny np. z Casto... i po kłopocie. Z tym, że nie wiadomo czy bojler 100 l. wystarczy dla całej rodziny dlatego zaproponowałem zwiększenie jego pojemności poprzez zakup większego lub dołożenie dodatkowego.
  • #12 14125851
    pegaz1988
    Poziom 12  
    Nie ma prostszego rozwiązania?
    Czyli ten podgrzewacz mam sobie wybić z głowy?
  • #13 14125954
    cezet
    Ocena: 1407
    pegaz1988 napisał:
    Czyli ten podgrzewacz mam sobie wybić z głowy?

Jeśli chciałbyś go zamontować w piwnicy ( daleko do baterii ) to raczej tak. Duże straty a poza tym pewnie za dużo przeróbek.
  • #14 14125994
    arelektroda
    Poziom 23  
    A jak dasz przy każdym kranie i prysznicu to nie zawsze to pasuje a do tego wychodzi drogo!
    Możesz dla próby zamontować jeden podgrzewacz przepływowy w najbardziej uczęszczanym miejscu (z największym poborem wody) i po czasie skalkulujesz czy to się opłaca. Podgrzewacz 18 kW to do ogrzewania piętrowego domu. Do normalnego punktu poboru 3-6 kW zupełnie wystarcza. Niższa moc podgrzewacza "zdyscyplinuje" także co bardziej rozrzutnych.
  • #15 14127093
    gaz4
    Poziom 34  
    Zrób tak jak radzi arelektroda - zostaw ten bojler w piwnicy i dla oszczędności zgłoś do elektryków chęć zmiany taryfy z G11 (taką zapewne masz ok. 60 gr/kWh) na G12 (w godz. 13-15 i 22-06 ok. 30 gr/kWh, w pozostałych ok. 70 gr). Można też wybrać weekendową G12w ktora jest tańsza w godzinach jak G12 + tani prąd we wszystkie soboty, niedziele i święta przez całą dobę. A do sterowania bojlera kup programator czasowy - taki elektroniczny wpinany do gniazdka można kupic nawet za 100 zł.

Jeżeli masz możliwość zainstalowania drugiego, mniejszego bojlera w mieszkaniu, to możesz wyeliminować problem z długim czekaniem na ciepłą wodę. Np. wiszący o pojemności 50-100l zamontuj tak aby odcinki łączące go z kranami były jak najkrótsze. W miejsce gdzie do bojlera podłącza się zimną wodę podepnij bojler z piwnicy który ustaw na temp. 30-40 stopni (minimalna jaką potrzebujesz do kąpieli). Bojler w mieszkaniu ustawiasz na dowolną temp. najekonomiczniej w zakresie 50-60 stopni (w przypadku zmiany na taryfy G12/G12w do niego też daj sterownik czasowy). Całość działałaby tak, że bojler w piwnicy podgrzewałby wodę z wodociągów służąc za coś w rodzaju bufora na wypadek opróżnienia tego w mieszkaniu. Ciepła woda z niego trafi do mniejszego, a ten zużyje mniej pradu na ogrzanie się do tych 50-60 stopni. Ponieważ zużycie energii na ogrzanie od tych 30-40 stopni jest mniejsze niż od kilkunastu jaka jest w wodociągach, więc rachunki praktycznie się nie zmienią. Za to wzrośnie wygoda, bo zamiast czekać kilka sekund ciepłą wodę będziesz miał niemal natychmiast.
  • #16 14134078
    mirrzo

Ocena: 2609
    Zygaqra napisał:
    ... wiem z praktyki, że 13kW podgrzewacz(taki mam w pracy) spokojnie obsługuje dwie kabiny prysznicowe i dwie umywalki jednocześnie. Pisząc przy każdym kranie miałem na myśli umywalki nie wanny.

Najpierw postudiuj tę stronę, potem pisz, ale mądrzej.
    Troszkę pomogę, ale odpowiedz, w jaki sposób "nakarmisz" 2 prysznice i 2 umywalki jednocześnie, wysyłając tam ok 6l wody w ciągu minuty?
    Czy przepływowy podgrzewacz wody zamiast bojlera obniży rachunki za prąd?
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
  • #17 14135768
    Zygaqra
    Poziom 35  
    Nie wiem może cud nad .. a może dyscyplina, mniej lejesz więcej skorzystasz ;-(
  • #18 14338827
    junkers-konsultant
    Poziom 9  
    Ocena: 10
    Alternatywą dla popularnego bojlera może być także podgrzewacz pojemnościowy wody typu S. Zastosowano w nich podgrzewanie bezpośrednie (własny palnik), przystosowane do zasilania wszystkimi rodzajami gazu, z zasobnikiem ciśnieniowym dla zasilania kilku punktów czerpalnych. Urządzenia te utrzymują stały zapas wody o temperaturze od 40 do 75°C.
  • #19 20544619
    bomakaka
    Poziom 2  
    Witam serdecznie, podepnę się pod temat. Bardzo prosiłabym o radę.
    Dom 3 kondygnacje, plus w piwnicy zbiornik cwu 300l, a na dachu solary.
    Cwu zasilane w zimie ekogroszkiem, ale planuję z ogrzewaniem od przyszłego sezonu przejść całościowo na klimatyzację. Pytanie co wtedy z grzaniem wody: 300l to duży zbiornik, podyktowany wymaganiami pieca c.o., w domu w sumie tylko 4 osoby.
    W zimie jest mało słońca więc solary chyba nie podgrzeją wody - czy miałoby sens zamontowanie przepływowych podrzewaczy w miejscu gdzie kiedyś były bojlery a teraz jest podłączony solar - po jednym na każdym piętrze, w miejscu wpięcia w pion ciepłej wody z solara, pogrzewacze dogrzewałyby wtedy również wodę z solara w lecie przy braku słońca. Czy takie rozwiązanie miałoby sens? Czy może jest jakieś lepsze?
  • #20 20545002
    gaz4
    Poziom 34  
    Po pierwsze moc. Zapoznaj się z mocą pojedynczego podgrzewacza przepływowego i pomyśl co będzie gdy kilka zostanie włączonych jednoczesnie. Czy domowa sieć wytrzyma? Masz wystarczajacy przydział mocy? Nie trzeba w tym samym czasie brać kąpieli w 2 czy 3 miejscach. Wystarczy, że podczas napełniania wanny ktoś odkręci kran w kuchni i jednoczesnie ktoś inny w drugiej łazience i mamy moc x3.

Po drugie PV (o ile pod pojęciem "solary" nie masz na myśli kolektorów) - w Polsce coraz szybciej zbiża sie do punktu krytycznego po przekroczeniu którego niezbędne będą odłączenia. Na razie energetycy wyłączali tylko wiatraki (w święta, sylwestra i kilka tygodni temu w niedzielę) ale PV jest nastepne w kolejce. To nieuniknione bo nie da się wygenerować popytu na pstryknięcie palcami. Rozwiazaniem tego problemu jest autokonsumpcja co w praktyce oznacza załączanie grzałek w bojlerze bo tylko te zawsze są dostępne. A wtedy okaże się, że 300l to minimum niezbędne do tego aby PV nie były jedynie ozdobą na dachu. W rejonach gdzie jest dużo PV odłączenia już są ale wynikają z przekroczeń dopuszczalnego napięcia - inwertery muszą na to zareagować. Coraz więcej ludzi aby temu zapobiec robi automatykę która po przekroczeniu pewnego pułapu napięcia w sieci załącza bojler. Ci co nie mają bojlerów są wobec odłączeń całkowicie bezbronni.
  • #21 20545216
    bomakaka
    Poziom 2  
    Bardzo dziękuję!
    Moc dla budynku 15,4.
    Dwa solary + 9,6 PV, ale nie pomyślalam o wyłączeniach. Dokupię grzałkę do tego cwu i będzie wyjście awaryjne, włączane na programatorze wyłącznie w godzinach taniego prądu (G13). Dziękuję
  • #22 20545424
    gaz4
    Poziom 34  
    Przypomniała mi się jeszcze jedna sprawa. Osoby które zainstalowały PV na nowych zasadach (po likwidacji opustów) od przyszłego roku będą miały dynamiczne taryfy. Oznacza to, że nawet jak ZE nie dokona wyłączenia lub ograniczenia mocy to przy zbyt dużej produkcji z PV ceny dla prosumentów będą bliskie zera. Docelowo wszyscy prosumenci mają być objęci dynamicznymi taryfami ale ci co zdążyli się załapać na opusty dopiero po ich wygaśnięciu. Czyli 15 latach od podłączenia PV bo na taki czas opiewa umowa. Biorąc to wszystko pod uwagę bojler przy PV staje się wyposażeniem obowiązkowym.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy porównania przepływowego podgrzewacza wody z tradycyjnym bojlerem w kontekście obniżenia rachunków za prąd. Użytkownicy wskazują na zalety i wady obu rozwiązań. Przepływowy podgrzewacz, choć oszczędza energię, może nie zapewnić wystarczającej ilości ciepłej wody w przypadku jednoczesnego korzystania z kilku punktów poboru. Wymagana jest odpowiednia moc (minimum 18 kW) oraz dostosowanie instalacji elektrycznej. Użytkownicy sugerują również rozważenie taryfy dwutaryfowej oraz ewentualne zwiększenie pojemności bojlera. Alternatywą dla bojlera mogą być podgrzewacze pojemnościowe. W przypadku domów z instalacjami solarnymi, podgrzewacze przepływowe mogą wspierać system w okresach niskiej produkcji energii.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA