Testował ktoś zmywarkę podłączoną do ciepłej wody pod kątem energooszczędności. Jaka to jest różnica dla zużycia prądu przez zmywarkę jeśli podłączymy ją do ciepłej instrukcja tego nie wyjaśnia.
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamLECJAN65 napisał:... Wodę może zagotować i zmywarka się zepsuje
DiZMar napisał:Dokładnie tak. Mam podłączoną do ciepłej wody i skraca programy o kilka minut.Jak dostanie ciepłą wodę to będzie krócej grzała aby osiągnąć właściwą temperaturę.
kloszi napisał:Poza plusem jest też minus bo ciepła woda może zapiec zaschnięte resztki jedzenia i naczynia będą niedomyte. Kilka razy tak miałem.Wielkim plusem jest to, że przy krótkim programie dobrze domywa i rozpuszcza tabletki bo od razu ma gorącą wodę.
vodiczka napisał:ciepła woda może zapiec zaschnięte resztki jedzenia i naczynia będą niedomyte. Kilka razy tak miałem.
kloszi napisał:Moja zmywarka jest podłączona do ciepłej wody. Oszczędność prądu ok 30%. Wielkim plusem jest to że przy krótkim programie dobrze domywa i rozpuszcza tabletki bo od razu ma gorącą wodę. Jak będę miał chwilę zrobię dokładne pomiary i umieszczę. Moja zmywarka to Bosch SMV53L50EU.
ta_tar napisał:Czy podłączenie tylko ciepłej wodzie nie zaburzy prawidłowej pracy zmywarki. Jak zachowają się naczynia jak zawsze będzie robiony cykl z ciepłej wody.
Strumien swiadomosci swia napisał:Nie przesadzasz trochę? 1000 zł/0,30 za kWh /365 dni w roku = ~9kWh dziennie wychodzi.Oszcędności prądu ogromne idą na pewno ponad 1000zł rocznie.