logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovo T460 - Matryca nie działa po wymianie, mimo poprawnego podłączenia

TresTons 29 Cze 2024 13:15 417 3
REKLAMA
  • #1 21136651
    TresTons
    Poziom 2  
    Hej,
    Jestem posiadaczem laptopa Lenovo T460.
    Pewnego razu ułamał się w laptopie zawias, zbagatelizowałem problem pozostawiając naprawę na później, niestety to był głupi błąd, ponieważ przez to ostra końcówka ramy monitora lekko uszkodziła pasek matrycy, przez co matryca przestała działać. Wymieniłem teraz matrycę, ale dalej nie wyświetla ekranu. Laptop widzi, że jest podłączona, ponieważ czerwona dioda na obudowie matrycy świeci się, jak matrycę zamykam, ekran podłączony przez HDMI gaśnie (laptop się usypia). Próbowałem rozjaśniać ekran, wchodziłem w pasek wyświetlaj na innym ekranie (Fn+p) i działa opcja „Tylko ten ekran”, inne się nie zapisują. Sprawdzałem podłączenie wszystkich pasków matrycy i są podłączone poprawnie. Matrycę zamówiłem wraz z obudową, ma plombę. Jest dokładnie taka sama jak moja poprzednia. Nie wiem, co mogę zrobić dalej.
    Proszę o rady i pomoc.
    Dziękuję
  • REKLAMA
  • #2 21136677
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6864
    Serwis.
    Zapewne przez uszkodzenie tasiemki (zwarcie na przewodach) uszkodzenie na płycie.
  • REKLAMA
  • #3 21140236
    sanczo79
    Poziom 10  
    Ocena: 14
    Witam. Mam podobny problem, choć u mnie jest wyświetlana treść na ekranie, natomiast brak podswietlenia. Zmieniona tasiemka na nową ,brak zmian. Więc moje pytanie, gdzie jest bezpiecznik na tej płycie, lub jakie ma oznaczenie. Dodam jeszcze że, wczesniej laptop sygnalizował uszkodzoną tasiemkę. Laptop ogólnie działa ,pisze z niego teraz, tyle że podłączony przez hdmi
REKLAMA