logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki interfejs do adaptacji potencjometru V68 w VW Polo 4 9N 2003

rejdzyt 03 Lip 2024 00:41 495 2
REKLAMA
  • #1 21141104
    rejdzyt
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Witam, wymieniałem ostatnio w VW Polo 4 9N z 2003 potencjometr silniczka V68 od regulacji temperatury nawiewu. Wszystko fajnie, tylko że mam problem z adaptacją tego potencjometru, ponieważ na chwilę obecną mogę regulować temperaturą nawiewu tylko zero-jedynkowo (albo maksymalne ciepło, albo maksymalne zimno i nic między tym). Korzystam z programu VCDS-Lite i jakiegoś kabla kupionego za jakieś 40 zł, ale widocznie jest to wina interfejsu.
    Mam pytanie, czy poleca ktoś w miarę budżetowy interfejs wraz z programem, który da radę przeprowadzić taką adaptację?
    Z góry dziękuję za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 21141112
    coperfild
    Poziom 35  
    Ocena: 1697
    A łączy się ze sterownikiem, masz tam klimmatronik?
  • #3 21141128
    rejdzyt
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Climatronic jest ale w wersji manualnej, ręcznie trzeba zmieniać nastawy temperatury itp.

Jeśli chodzi o interfejs to normalnie mogę odczytywać błędy, usuwać je, odczytywać różne parametry (choćby w 8 - AutoHVAC), no i właśnie tam widać, że potencjometr nie jest dobrze dostrojony, ponieważ gdy gałka jest na pozycji minimum (niebieski kolor) i podaje zimne powietrze, przy minimalnym przekręceniu gałki, do sterownika trafia impuls jakby gałka była wychylona do pozycji maksymalnej i momentalnie dmucha gorące powietrze.
    Działa to również w drugą stronę, czyli z gorącego powietrza, od razu robi się bardzo zimne, nic pomiędzy, nie ważne o ile stopni przekręcę gałkę.

Problem jest z adaptacją (jak mi się wydaje), gdyż po wejściu na 10 - Adaptation i naciśnięciu "Read" oraz "Save", na ekranie wyskakuje mi komunikat, aby podać jakieś numery, ewentualnie zarejestrować swoje urządzenie itp (nie pamiętam już dokładnie), więc po tym wnioskuję, że mój interfejs po prostu nie daje rady.

Całą procedurę wykonuję dokładnie tak jak na tym filmiku:
    https://youtu.be/hEZHmDokY70?si=gIk7k_YlAeFyaNGd

A oto kabel, z którego korzystam:
    https://allegro.pl/oferta/kabel-vag-com-kkl-i...nostyczny-obd2-vw-seat-audi-skoda-11368614990
    (z racji tego, że aukcja może wygasnąć, wrzucam też zdjęcie, może komuś się przyda)
    Kabel diagnostyczny VAG COM KKL z interfejsem USB, przeznaczony do samochodów VW, Seat, Audi, Skoda, z dołączoną płytą CD.
REKLAMA