logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Podłączenie kuchni indukcyjnej: gniazdo trójfazowe czy bezpośrednio do zacisków?

Barbarossa77 08 Lip 2024 08:49 699 6
  • #1 21146862
    Barbarossa77
    Poziom 3  
    Ocena: 3
    Odnośnie przewodu do kuchni indukcyjnej. Mam poprowadzone 5x4mm² płaski od rozdzielni. Mam zostawiony zapas ze ściany. Jak się praktykuje: czy montować gniazdo trójfazowe (pod kuchenkę) a potem linką 5x4mm² do kuchenki czy ewentualnie wejść kablem płaskim bezpośrednio pod zaciski.
  • Pomocny post
    #2 21146878
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3822
    Takie podłączenie powinien wykonać elektryk z uprawnieniami. Montaż powinien być odnotowany w książce gwarancyjnej kuchni indukcyjnej. Bez tego stracisz uprawnienia gwarancyjne, mogą być także problemy z wypłatą ubezpieczenia w razie problemów. Szczególnie w budynku wielorodzinnym nie radzę wykonywać tego samodzielnie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #3 21146943
    Tomek.K.
    Poziom 33  
    Ocena: 529
    Barbarossa77 napisał:
    czy montować gniazdo trójfazowe (pod kuchenkę) a potem linką 5x4mm² do kuchenki czy ewentualnie wejść kablem płaskim bezpośrednio pod zaciski.

Zazwyczaj większa puszka wtynkowa lub natynkowa i tam zostawia się zapas umożliwiający wykonanie złącza. Często plyty indukcyjne są wyposażone przez producenta w przewód przyłączeniowy o dł. ponad metr do ok. 2 m.
  • Pomocny post
    #4 21147051
    a_jablon
    Poziom 35  
    Ocena: 834
    Kolega @Mobali zdecydowanie ma rację.

Jeżeli przyjdzie do podłączenia płyty: zaproś kogoś z uprawnieniami. Odrzucona gwarancja na płytę wiąże się z większym kosztem niż wizyta elektryka z uprawnieniami i pieczątką.

Jeżeli jesteś na etapie kabelkologii, po prostu zostaw zapas kabla w puszce natynkowej, zakończ to kostką skręcaną.
  • Pomocny post
    #5 21148225
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3822
    Tomek.K. napisał:
    Często plyty indukcyjne są wyposażone przez producenta w przewód przyłączeniowy o dł. ponad metr do ok. 2 m.
    Byłoby fajnie, gdyby autor wskazał nieco więcej przydatnych szczegółów. Czyli przede wszystkim jaka to płyta i jaki budynek.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #6 21148246
    Tomek.K.
    Poziom 33  
    Ocena: 529
    Wydaje mi się, że dopiero jest w trakcie remontu lub budowy i dlatego pyta co zrobić z przewodem, który luźno wisi ze ściany.
  • #7 21148440
    Barbarossa77
    Poziom 3  
    Ocena: 3
    Zamontuje gniazdo trójfazowe do kuchenki ze złączkami wago

Podsumowanie tematu

✨ Podłączenie kuchni indukcyjnej powinno być wykonane przez elektryka z uprawnieniami, aby nie stracić gwarancji na urządzenie oraz uniknąć problemów z ubezpieczeniem. Zaleca się montaż gniazda trójfazowego, z możliwością podłączenia przewodu 5x4mm², a także pozostawienie zapasu kabla w puszce natynkowej. Wiele płyt indukcyjnych jest dostarczanych z przewodem przyłączeniowym o długości od 1 do 2 metrów. W przypadku samodzielnego podłączenia, należy zakończyć instalację kostką skręcaną.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA