logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zainstalować gniazdo 3-fazowe do płyty indukcyjnej w kuchni?

muniek241 06 Lut 2009 13:31 7173 13
REKLAMA
  • #1 6111114
    muniek241
    Poziom 10  
    Witam,
    mam w mieszkaniu instalację na trzech fazach, z tym że nigdzie nie wyprowadzili bezpośredniego przyłącza to trzech faz. Mam zamiar zainstalować takie gniazdo w kuchni, tak by podpiąć płytę indukcyjną (i piekarnik (?)). Moje pytanie brzmi, jak wyjść z puszki bezpiecznikowej aby było dobrze ?
    Pozdrawiam
    Piotrek
  • REKLAMA
  • #2 6111268
    owenpe
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Na kuchenką indukcyjną będziesz potrzebował jakiegoś zabezpieczenia, które pewnie dołożysz w skrzynce bezpiecznikowej. Zobacz gdzie masz tam 3 fazy i podłącz je do tego zabezpieczenia. I po sprawie... :)
  • #3 6111326
    muniek241
    Poziom 10  
    Czyli jak do skrzynki wchodzi przewód, idzie na pierwsze bezpieczniki (dźwigienki połączone razem) to zza tego miejsca ciągnąć nowe połączenie. Dobrze zrozumiałem ? I kolejne pytanie. Jakie zabezpieczenie dać ? Tzn. co kupić ? ;-)
    Pozdrawiam i dziękuję
  • REKLAMA
  • #4 6111365
    owenpe
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Zza tego zabezpieczenia ciągniesz nowy kabel do zabezpieczenia na kuchenkę. Potrzebna Ci będzie eska. Niestety nie podam Ci wartości prądu tego zabezpieczenia, bo ono zależy od mocy kuchenki.
  • REKLAMA
  • #5 6111549
    michcio
    Specjalista elektryk
    Ocena: 481
    Od rozdzielnicy ciągniesz kabel YDY 5x4mm2 do kuchenki.
    Kuchenka wymaga 2 faz, 3 fazę podłącza się do piekarnika.
    Zabezpieczenie to zapewne S303 C20A wystarczy.
  • #6 6114690
    speter
    Poziom 13  
    Ocena: 26
    A jaką kolega ma przydzieloną moc przyłączeniową , że jest "siła" to nie znaczy że wszystkie urządzenia trójfazowe o dowolnej mocy mogą pracować.
    Jakim przewodem (przekrojem) wykonane jest zasilenie (WLZ) :?:
    O ile zasilenie kuchenki przewodem 5X4 i zabezpieczenie S20A ( może wystarczyłoby 16A i przewód 5x2,5 - zależy od mocy kuchenki) będzie poprawne, o tyle nie wiemy jak wykonane jest WLZ może to być np przewód o przekroju 2,5 ( często stosowany w starych instalacjach) z zabezpieczeniem 16A , takie ZE stosuje przy mocy zapotrzebowanej 10kW w przyłączu trójfazowym.

Napisz coś więcej o swojej instalacji, lub poproś znajomego elektryka niech na miejscu oceni sytuację i doradzi.

Pozdrawiam
  • #7 6115167
    kierbedz4
    Poziom 36  
    Ocena: 1006
    Przeczytaj dokładnie DTR kę do ww kuchni.Niejednokrotnie producent wyrażnie precyzuje na jakim zabezpieczeniu pracować powinna kuchnia oraz co jest bardzo ważne i wypisane jest tłustym drukiem iż kuchnia powinna być ze względu na bezpieczeństwo porażenia zasilona w obwodzie której zabudowana jest różnicówka .
  • #8 6115714
    michcio
    Specjalista elektryk
    Jednak do kuchni 5x4 było by bardziej rozsądne.
    Kuchenki mają przeważnie 8 kW, co przy równym podziale na fazy daje około 17,5 A, a pewnie na którąś fazę przypada trochę więcej i trochę mniej, więc zabezpieczenie może być 20A (sprawdzić w instrukcji) a na przewód 2.5 można najwyżej dać 16A.
    Nie mówiąc o piekarnikach - są takie o mocy nawet powyżej 4 kW.
  • #9 6124589
    muniek241
    Poziom 10  
    Witam,
    odpowiadam hurtem :-)
    1. Zabezpieczenie wg. umowy: 3x20 A
    2. Przewód położe 5x4 (dla pewności, nigdy nie wiadomo czy nie zdecyduję się na płytę pięciopolową) a jako zabezpieczenie 20 A.
    Pozdrawiam i dziękuję wszystkim za pomoc !
    Piotrek
  • #10 6137345
    !katun!
    Poziom 22  
    Ocena: 31
    Kabel 5x4mm2, a bezpiecznik 20A. Nonsens. kabel 2,5mm2 bezpiecznie wytrzyma 25A, także powyżej zadziałania bezpiecznika.
  • REKLAMA
  • #11 6138193
    muniek241
    Poziom 10  
    Witam,
    na razie 20. A jak będę chciał podpiąć mocniejszą płytę z piekarnikiem, to co wtedy ? Na nowo kabel mam prowadzić ? Tak więc to rozwiązanie wydaje mi się przyszłościowe :-)
    Pozdrawiam
  • #12 6138670
    michcio
    Specjalista elektryk
    !katun! napisał:
    Kabel 5x4mm2, a bezpiecznik 20A. Nonsens. kabel 2,5mm2 bezpiecznie wytrzyma 25A, także powyżej zadziałania bezpiecznika.

No nie, to powiedz dlaczego można go zabezpieczyć zabezpieczeniem max. 16A? Jego dopuszczalna obciążalność długotrwała to 19.5 A.
  • #13 6139806
    !katun!
    Poziom 22  
    Ocena: 31
    Nie mam pojęcia. Ja zastosowałem kabel 2,5mm2 do tego bezpiecznik 25A, i nikt mi nic nie zarzucał. W szkole również mnie uczono, że do takiego przekroju stosujemy wyłącznik nadprądowy 25A

Moderowany przez Akrzy74:

Jeśli kolega nie ma pojęcia w jaki sposób dobiera się przewód i zabezpieczenie, to radzę nie wypisywać bzdur. Regulamin p. 12 !

• #14 6140590
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 1503
    muniek241- Gratuluję koledze "trzeżwości umysłu".

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji omówiono instalację gniazda trójfazowego do płyty indukcyjnej w kuchni w mieszkaniu z instalacją trójfazową. Zaleca się wyprowadzenie nowego obwodu z rozdzielnicy, podłączając trzy fazy do osobnego zabezpieczenia (eski) dobranego według mocy płyty indukcyjnej. Typowy przewód to YDY 5x4 mm², który zapewnia odpowiednią nośność prądową dla mocy około 8 kW (około 17,5 A na fazę). Zabezpieczenie najczęściej stosowane to wyłącznik nadprądowy S303 C20A lub 20 A, choć wartość ta powinna być potwierdzona w dokumentacji techniczno-ruchowej (DTR) urządzenia. Ważne jest, aby obwód był chroniony wyłącznikiem różnicowoprądowym dla bezpieczeństwa porażeniowego. W przypadku piekarnika, który może wymagać trzeciej fazy, należy uwzględnić jego moc i odpowiednio dobrać przewody i zabezpieczenia. Dyskusja poruszała także kwestie doboru przekroju przewodu i wartości zabezpieczeń, wskazując, że przewód 5x4 mm² jest bardziej przyszłościowy i pozwala na podłączenie mocniejszych urządzeń bez konieczności wymiany instalacji. Wartość zabezpieczenia powinna być dostosowana do rzeczywistego obciążenia i przekroju przewodu, a w razie wątpliwości zaleca się konsultację z elektrykiem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA