logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TECHNICS SE-CA1080 - wyłączanie przy -20dB, błąd F61, przerwana zworka

KaziuK 07 Gru 2005 15:43 7294 7
REKLAMA
  • #1 2062375
    KaziuK
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam

Problem dotyczy kodu F61

Przeczytalem w archiwum wszystkie posty dotyczace tego kodu, nie znalazlem odpowiedzi na ten konkretny przypadek.

Wieza dziala prawidlowo do momentu kiedy podkrece glosnosc powyzej -20dB - w tym momencie wentylatorek zaczyna pracowac i wieza sie wylacza. na wyswietlaczu pojawia sie kod F61. Odpiecie wiatraczka nic nie daje, rowniez przy -20dB wieza sie wylacza.
    Wszystkie opisane metody naprawy przeprowadzilem, wiatraczek, poszukiwanie zimnych lutow jak i poprawienie lutow na koncowce mocy i ukladaach stabilizujacych. wczesniej juz ktos zagladal do tej wiezyczki i widac ze byly poprawiane luty przy kilku elementach kondensatorki, tranzystorki ... zauwazylem ze jedna zworka jest przerwana po prawej sronie jak patrzymy sie na wzmacniacz od przodu (zworka ta znajduje sie na prostokatnym polu w plytce wyciety jest w tym miejscu otwor a zworka jest przecieta) czy tak powinno byc?

Z pewnoscia ktos juz sie spotkal z takim przypadkiem. Niestety na forum w archiwum znalazlem kilka watkow dotyczacych ze wieza wylacza sie przy wyzszej wartosci dziewku ale zaden z tych waktkow nie zostal podpisany hapyendem ...

z gory dziekuje za wszelka pomoc w rozwiazaniu problemu.

Kris
  • REKLAMA
  • #2 2062775
    Perez124
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Hej!
    Przeczytałem Twoją wiadomość i musze Ci powiedzieć, że mam też problem z wieża Technicsa a dokładniej z modelem SC-EH750. Jak się podkręci do ok.-18 to po kilku chwilach dźwięk zostaje zniekształcony. Tak jakby przegrzewała się końcówka mocy ale wieża się nie wyłącza.
    U Ciebie może być ten sam problem. Pewnie załacza się zabezpieczenie termiczne. Ja będę próbował schłodzić końcówkę poprzez założenie wiatraka na radiator bo u mnie nie ma orginalnie wentylatora. Spróbuj schłodzić bardziej końcówkę mocy. Nara
  • REKLAMA
  • #3 2062861
    KaziuK
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    hm... to az tak szybko sie koncowka mocy nagrzewa? 1s wystarcza?
    Po dokladnych ogledzinach radiatora i tego jak uklady przylegaja do radiatora nie mam zastrzezen. jak juz tu wyczytalem to moze byc tez problem zasilacza wiec jutro w wolnej chwili jeszcze raz zerkne na zasilanie. Elektornikiem nie jestem wiec nie wiem co tam wypatrze i z checia wysluchal bym opini osoby ktora juz miala stycznosc z tego typu przypadloscia w weizach technicsa.

Daj znac jak udalo Ci sie schlodzenie koncowki mocy? moze zastosowac uklad chodzenia z komputerow? chlodzenie ciecza:)

Kris

Dodano po 3 [godziny] 10 [minuty]:

Wierzycie w cuda?

zeby nie zapeszac bo jak na chwile obecna problem z F61 zniknal.
    Przenioslem wieze w inne miejsce, wlaczylem i troszeczke sie zdziwilem jak dalem na glosnosc na maxa a wieza sie nie wylaczyla...
    Zobaczymy co bedzie jutro.. ale kurcze 2 godziny wczesniej jak zagladalem do wzmacniacza po poprawieniu lutow i przeczysczeniu wnetrza wieza sie wylaczala ... a teraz gra :) lepiej nie bede zapeszal :)

czarna magia ;)

Kris
  • REKLAMA
  • #5 6689976
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1323
    Wentylator się zaciera albo spadnie wirnik z zaczepów i ten sam efekt.
  • #6 6703157
    urban-24
    Poziom 11  
    Ocena: 17
    witam ponownie. jak narazie wzmacniacz się nie wyłącza ale mam następny problem. mianowicie coś z pokrętłem od volume. źle steruje wzmacniaczem. pokazuje decybele ale muzyka raz gra słabo a raz na całym powerze . co może być tego przyczynom? a co do wiatraka to go wcale nie miałem od samego początku i nic sie nie działo .

jak ktoś coś wymyśli to piszcie do mnie na gg 329983 albo najlepiej tutaj.

a narazie sam poszperam na necie.
  • REKLAMA
  • #7 10521412
    piotrek303p
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam. Mam ten sam problem z głośnością co kolega Urban tj. gra na cały power, albo gra słabo mimo prawidłowego-płynnego wskazywania cyframi na wyświetlaczu (np. po włączeniu gra na full). Czy ktoś ma na to sposób, a może kolega urban sobie z tym poradził?
  • #8 10528228
    tik_tak
    Poziom 36  
    Ocena: 372
    - piotrek303p - Ten model musi mieć podpięty CD , tam spinają się masy.Bez podłączonego CD jest właśnie nieprawidłowo sterowana głośność .

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy wieży Technics SE-CA1080, która wyłącza się przy podkręceniu głośności powyżej -20 dB, wyświetlając kod błędu F61. Wentylator uruchamia się, ale jego odłączenie nie rozwiązuje problemu. Wzmacniacz był już wcześniej naprawiany, zauważono przerwaną zworkę na płycie, co budzi wątpliwości co do jej prawidłowego stanu. Dyskusja wskazuje na możliwe przyczyny: przegrzewanie końcówki mocy, spadek napięcia zasilania, uszkodzony lub zacinający się wentylator oraz problemy z układem włączania wzmacniacza. Jeden z użytkowników zasugerował obejście układu włączania wzmacniacza poprzez zmostkowanie styku power, co rozwiązało problem spadku napięcia. Inny problem poruszony w dyskusji to nieprawidłowe działanie pokrętła głośności, które powoduje skoki mocy wyjściowej mimo prawidłowego wskazywania poziomu na wyświetlaczu. Wskazano, że model ten wymaga podłączenia odtwarzacza CD, ponieważ masy są ze sobą połączone w tym urządzeniu, a brak podłączonego CD powoduje nieprawidłowe sterowanie głośnością.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA