logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dell Precision wyłącza się przy 85°C - jak zmienić ustawienia temperatury zamknięcia systemu W10?

Piotrekop 08 Lip 2024 18:34 2724 70
Najlepsze odpowiedzi

Jak wyłączyć automatyczne wyłączanie laptopa Dell Precision 7710 przy 85°C w Windows 10?

Nie da się tego ustawić jako zwykłej „temperatury zamknięcia” w BIOS/Windows dla tego modelu; ostatecznie problem rozwiązał sterownik Intel Dynamic Platform and Thermal Framework, a nie pasta czy ustawienia BIOS-u [#21161456][#21469210] Pomogło zainstalowanie starszej wersji Chipset_Driver_NWWR5_WN32_8.2.10900.330_A03_03 / Intel DPTF 8.2.10900.330 zamiast Intel-Dynamic-Platform-and-Thermal-Framework_74P16_WIN_8.3.10209.6897_A12 [#21469210][#21518457] Trzeba też zablokować ponowne dociągnięcie tego sterownika przez usługę Windows Update, bo po aktualizacji problem wraca [#21518457] Test na Win10 Live PE nie wywoływał wyłączenia, co potwierdziło, że winny był element systemowy/sterownikowy, a nie sama temperatura jako taka [#21358704]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 21147554
    Piotrekop
    Poziom 11  
    Ocena: 17
    Laptop Dell Precision 7710 wyłącza się przy temp. 85 st. C. Pasta jest nowa. To nie jest przegrzewanie się laptopa. To raczej ustawienie zakresu temperatury przy której laptop zamyka system Windows10. Czy ktoś się orientuje gdzie to znaleźć? Prawdopodobnie zrobiłem takie ustawienie ale nie pamiętam gdzie tego szukać. Ktoś może pomóc?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21147685
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6821
    Zapewne w Bios ?
    Wentylator (y) pracuje (ą)?

Poczytaj Link

Dell Precision ....???????
    - napisz co dalej jest w nazwie
    np. Dell Precision 3660
  • #3 21147759
    Piotrekop
    Poziom 11  
    lisek napisał:
    Zapewne w Bios ?

w biosie nie wiem gdzie. Sprawdzałem ale nic nie znalazłem..

lisek napisał:
    Wentylator (y) pracuje (ą)?

owszem działają - rozbierane były niedawno i czyszczone.

lisek napisał:
    Dell Precision ....???????

to stacja robocza 7710 - dopisałem w poście wyżej. Czego nie zacznę co znacznie obciąża zasoby np. standardowa obróbka video to za chwilę się wyłącza.

lisek napisał:
    Poczytaj Link

ten art. dobry ale chyba to raczej nie to. Pamiętam, ze cos klikałem w ustawieniach. To musi być związane z systemem. Chyba nie tyle z procesorem jako tako z wyjątkiem temperatury ustawianej gdzieś... być może jakiś inny program, który jest zainstalowany. Mam tylko programiki do kontroli temperatury dysków i systemu: CrystalDiskInfo i Speccy, ale w nich raczej nie ma takiej funkcji do wyłączania systemu. Ne wiem może NVidia, ale tez szukałem i nie bardzo jest w czym grzebać...

A czy nie jest to związane z zabezpieczeniami albo systemu lub procesora?
  • Pomocny post
    #4 21147847
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1689
    Jeśli podejrzewasz Windows lub jego programy, to uruchom LINUX live i potestuj aż do osiągnięcia tej temperatury.

Jak się wtedy też wyłączy, to nie jest to problem Windows... ;-)
  • #5 21147849
    lisek
    Serwisant RTV
    Zrob w Bios > powrót do ustawień fabrycznych (BIOS Defaults factory )

Dell Precision 7710 ( płyta LA-C551P) to
    - cpu i7-6820HQ ( 4C/8T, upto 3.60Ghz Turbo )
    * Configurable TDP-down 35W/ TDP=45W
    - GPU: NVIDIA Quadro M3000M TDP=75W / (opcja:M1200 /W5170M)
    - LP173WF4.

Daj zrzut z HWInfo > zakładka : sensor
    - przed wył. się laptopa (kilka minut, w przeglądarce)

Pokasz takze > Task Manager> Performance
    - czy czasem cpu nie ma Throtlingu (obniżona F)

Zaden z ukł. scalonych nie grzeje się za mocno?

Model Dell Precision 7510 to LA-C541P
    - ten sam cpu/ bez NVidia
  • REKLAMA
  • #6 21147884
    Piotrekop
    Poziom 11  
    lisek napisał:

to jest jakiś programik?

Zrzut ekranu Menedżera zadań Windows pokazujący użycie zasobów przez różne programy.
    Zrzut ekranu Menedżera zadań systemu Windows z zakładką Wydajność.

Dodano po 12 [minuty]:

Dodano po 1 [minuty]:

artaa napisał:
    Jeśli podejrzewasz Windows lub jego programy, to uruchom LINUX live i potestuj aż do osiągnięcia tej temperatury.

Jak się wtedy też wyłączy, to nie jest to problem Windows...

na pewno nie. To kwestia jakiegoś ustawienia.
  • #7 21148524
    Piotrekop
    Poziom 11  
    lisek napisał:
    Zrob w Bios > powrót do ustawień fabrycznych (BIOS Defaults factory )

mam kilka opcji w Bios.
    1. BIOS Defaults
    2. Defaults factory
    1. Nie wnosi nic nie zmienia
    2. Jest tylko bios

lisek napisał:

program HWInfo już mam ale nigdy go nie używałem. On zapisuje w formacie chyba cvs do excela ale to groch z kapustą. Chodzi o ten program?

Dodano po 7 [minuty]:

@artaa >>21147847
    no ale nie użyję tego programu do obróbki video przy którym się wyłącza system. Film-plik owszem tak ale program już nie. Co zatem zrobić?
  • #8 21148654
    lisek
    Serwisant RTV
    Poczytaj Link

Chodzi o taki obrazek -zrzut
    jak pokazano
    czyli po kilku min. > użyj na klawiaturze klawisza (Print scree) i zamieśc go w > Paint (jako np. *.jpg)
  • #9 21149191
    Piotrekop
    Poziom 11  
    >>21148654

:), nie no to wiem, żeby nie wiedzieć jak zrobić jpg :) Bardziej mi chodzi o to z jakiego cyklu pracy laptopa to zrobić bo tak zrozumiałem, że po użyciu tego pliku przy którym laptop się wyłącza. :)
    Zrzut ekranu z programu monitorującego wydajność systemu na laptopie, pokazujący temperatury CPU i systemu.

w zasobniku z prawej widać temp SSD i CPU

...i co widać coś?
  • #10 21149938
    lisek
    Serwisant RTV
    Temp. cpu masz OK.
    Co zTemp. dla NVidii?

p.s
    Nie instalowałeś czasem programiku ASUS GPU TWEAK II ?
    - on po\wala na wył. cpu , gdy Temp. gpu osiągnie określona Temperature
  • REKLAMA
  • #11 21150444
    Piotrekop
    Poziom 11  
    lisek napisał:
    ASUS GPU TWEAK II

Na Dell'u raczej nic z ASUS'a nie instalowałem. chyba, że Dell'a jest podobny program i może cos zostało doinstalowane. Sprawdziłem folder ze sterownikami do Dell'a i nie ma nic w nazwie z GPU i TWEAK.

lisek napisał:
    Co zTemp. dla NVidii?

Zrzut ekranu z programem monitorującym HWiNFO, pokazujący status czujników komputera Dell Precision 7710. Ekran aplikacji HWiNFO z danymi systemu Dell Precision 7710.

karty są dwie Intel na płycie i NVIDIA. Raczej NVIDIA może to powodować jak system wchodzi na wyższe obroty przy zwiększonym użyciu zasobów. sprawdzałem ustawienia NVIDII ale ubogo jakoś w ustawienia albo źle szukam.
  • Pomocny post
    #12 21150523
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10430
    @Piotrekop odinstaluj comodo skoro obciaza.
  • #13 21150705
    Piotrekop
    Poziom 11  
    >>21150523
    Comodo tak obciąża ale nie powoduje wyłączeń i zamykania systemu. Jeśli użyje programu FormatFactory Portable do konwersji video 2,5GB to po kilkunastu sekundach wyłącza system. Nie wiem czy nie robi tego karta GPU Intela, ta zintegrowana z płytą. Obojętnie która aplikacja czy program podniesie temp do 85 st. C procesora to zamyka system.

==========================================================================================================
    odinstalowałem sterowniki i zainstalowałem od nowa. Bez zmian. Nie ma znaczenia jaka aplikacja podnosi temp. 85 st. C i zamyka system. To samo było przed wymianą pasty z ta różnicą, że ogólnie temp. spadła.
  • REKLAMA
  • #14 21150874
    lisek
    Serwisant RTV
    #11 11 Lip 2024
    Z tego prawego zrzutu o NVidia (dziwne wyniki) . wynika ,ze chyba w niej problem ?

Daj zrzut z gpu-z (zakładka : sensors)

p.s
    Taka karta bywała w modelu Dell Dell Precision M6800 z 2021
    - model na cpu 4th gen (np. i7-4810MQ)
  • #15 21151123
    orkan_81
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Czy czas wyłączenia komputera licząc od włączenia jest taki sam?
  • #16 21151250
    lisek
    Serwisant RTV
    A co mówi program diagnostyczny ze strony Dell, pod ten model?
  • #17 21151582
    Piotrekop
    Poziom 11  
    >>21151123
    czasami działa godzinami aż coś zacznę robić grubszego lub któryś program działa w tle np Comodo

Dodano po 14 [minuty]:

>>21151250
    nie pozwala zrobić bo się wyłącza. Zaczyna wszystko wyć i pstryk.

Dodano po 17 [minuty]:

lisek napisał:
    Daj zrzut z gpu-z (zakładka : sensors)

Zrzut ekranu z aplikacji TechPowerUp GPU-Z 2.59.0 pokazujący parametry karty Intel HD Graphics 530.Zrzut ekranu z programu TechPowerUp GPU-Z pokazujący dane o karcie graficznej NVIDIA Quadro M3000M.Zrzut ekranu programu TechPowerUp GPU-Z 2.59.0, pokazujący różne metryki karty graficznej NVIDIA Quadro M3000M.
  • #18 21151700
    lisek
    Serwisant RTV
    Wyjmij grafiké ze slotu i zobacz efekt.
    Dell Precision wyłącza się przy 85°C - jak zmienić ustawienia temperatury zamknięcia systemu W10? Dell Precision wyłącza się przy 85°C - jak zmienić ustawienia temperatury zamknięcia systemu W10?
    * Dell p/nr.: FVFX8 Precision 7710 / i7-6820HQ DDR4
  • #19 21151945
    orkan_81
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Sprawdzałeś wpisy w dzienniku zdarzeń, który jest w narzędziach administracyjnych i czy masz robiony zrzut pamięci.
  • #20 21151992
    Piotrekop
    Poziom 11  
    >>21151700
    poważnie? To ruinacja

Dodano po 50 [sekundy]:

>>21151945
    nie ale rozwiń temat co zrobić?
  • #21 21154087
    michalpajac1234
    Poziom 17  
    Ocena: 33
    Jak furmanek karta INVIDIA temp po 30min też wyłącza
    Occt power na 45min.
  • Pomocny post
    #22 21154279
    lisek
    Serwisant RTV
    Wyjmij grafikę
    - bo to co pokazałeś wygląda nie za ciekawie
  • #23 21156739
    Piotrekop
    Poziom 11  
    >>21154279

no to lipa. Po powrocie z urlopu tak zrobię i dam znać bo obecnie nie mam warunków na wyjeździe. Za 14 dni zrobię opis czy jest zmiana.
  • #24 21161421
    Piotrekop
    Poziom 11  
    >>21154279
    sugerujesz że karta jest wadliwa, czy sterownik, czy ustawienia w programie karty? Pamiętam, ze gdzieś ustawiałem temperaturę wyłączenia systemu. Może to jest przyczyna. To stacja robocza, więc musi się grzać bo tak jest zaprojektowana z tego co wyczytałem. Załączam panel NVIDII może komuś przyjdzie cos do głowy. Przywróciłem ustawienia fabryczne programu, nie wiem czy to coś zmieni.
    Panel sterowania NVIDIA pokazujący szczegóły konfiguracji systemu i karty graficznej. Panel sterowania NVIDIA z ustawieniami obrazu 3D. Zrzut ekranu panelu sterowania NVIDIA z ustawieniami 3D. Zrzut ekranu panelu sterowania NVIDIA pokazujący ustawienia konfiguracji PhysX. Panel sterowania NVIDIA z ustawieniami 3D. Zrzut ekranu panelu sterowania NVIDIA z ustawieniami 3D.
  • #25 21161456
    lisek
    Serwisant RTV
    O ilew pamietam to w stacjach roboczych (workstation)
    Nie można zmienić /ustawić temperatury stacji zaleznie od przegrzania. Urządzenie wyłączy się, jeśli osiągnie niedopuszczalną temperaturę, a po ponownym uruchomieniu otrzymasz komunikat o temperaturze.

Jeśli uważasz, że jest problem z wentylatorami, polecam uruchomić diagnostykę sprzętu, wyłączając komputer, przytrzymaj klawisz .... i włącz system.
    To uruchami test oceny systemu , jeśli zakończy się bez błędów, poprosi Cię o uruchomienie rozszerzonej pamięci, wybierz >(nie), poprosi o przetestowanie systemu, przetestowanie pamięci lub .... wyjście,
    - wybierz system testowy,..... a następnie wentylatory/testy termiczne.

Link_ dell-precision-7530-abnormal-thermals-and-fan-control

p.s
    Np. w Dell xps m1710 > klawisz Fn
  • #26 21164669
    Piotrekop
    Poziom 11  
    >>21161456
    zrobiłem ten test a nawet cały. Gdzie znaleźć logi z tego testu? W ogóle są zapisywane?

Mam odłączoną baterię. Czy to może mieć zwiazek prądowy? Z linku do czatu tak wynika ale nie wiem czy dotyczy to modelu Precision 7710? Co sądzicie? 😁

Załączam screen z testu ale nie wiem czy to wystarczające dane.
    Zrzut ekranu z testu diagnostycznego ePSA na komputerze Dell, pokazujący wyniki dotyczące pracy wentylatorów i temperatury podzespołów. Zrzut ekranu wyników testu systemowego w programie diagnostycznym. Zrzut ekranu z wynikami testu diagnostycznego komputera. Zrzut ekranu z testu EPSA w komputerze Dell Precision 7710 pokazujący wyniki testów sprzętu.
  • #27 21164852
    michalpajac1234
    Poziom 17  
    Ocena: 33
    Occt pulpit folder users
    Dokumenty occt screeny.
  • #28 21165528
    Piotrekop
    Poziom 11  
    michalpajac1234 napisał:
    Occt pulpit folder users
    Dokumenty occt screeny.

nie mam takich folderów jak occt itd.
  • #29 21165661
    lisek
    Serwisant RTV
    Te foldery dotycza testowania laptopa przez OCCT , opisano np. Link

Test Dell nie pokazał nic niepokojącego.

W Bios Dell
    Spoiler:
    Here's how you can access the BIOS and check the CPU temperature:

Restart your Dell laptop and continuously press the F2 key during the startup process to enter the BIOS.
    Navigate to the "System" or "Configuration" tab using the arrow keys.
    Look for an option related to "Fan" or "Temperature" settings.
    Select the option and view the CPU temperature displayed.

Być może "coś" namieszałęś w ustawieniach folderu karty grafiki NVidia?
    Zrzut ekranu z panelu sterowania NVIDIA, zakładka ustawień 3D.
  • #30 21165849
    Piotrekop
    Poziom 11  
    >>21165661
    gdzieś coś na pewno. Firma komputerowa-sprzedawca zaleciła wymianę pasty termicznej. Wymieniłem na białą silikonową bo taką miałem. Temperatury faktycznie spadły ale twierdzą, że użyłem złej pasty skoro się wyłącza i lepiej użyć lepszej. Nie wiem używałem jej do wszystkich procesorów przez lata w domowym sprzęcie i nie było nigdy problemu. Fakt to nie były stacje robocze, no ale mimo wszystko pasta nie powinna powodować wyłączenia w kilka sekund w opcji konwersji video. Laptop się Wyłącza w kilka sekund jeśli włączę konwersję video. To raczej nie wina pasty.

co do BIOS i ustawień w panelu grafiki NVIDIA, to mogłem coś zmienić ale i BIOS i NVIDIE przywróciłem do ustawień tzw. fabrycznych i nic się nie zmieniło. Sprawdzę jeszcze BIOS ale NVIDIĘ nie wiem jak ustawić poza tzw. resetem.
    Zrzut ekranu z ustawieniami BIOS laptopa Dell Precision 7710. Zrzut ekranu z ustawień BIOS laptopa Dell Precision 7710.

nie bardzo tu widać ustawienia temperatury. Przywróciłem ust. fabr. BIOSu i nic.

Podsumowanie tematu

✨ Dell Precision 7710 wyłącza się przy temperaturze CPU około 85°C, mimo nowej pasty termicznej i sprawnych wentylatorów. Problem nie wynika z przegrzewania fizycznego, lecz z ustawień systemowych lub sterowników, które wymuszają zamknięcie systemu Windows 10 przy określonej temperaturze. Próby znalezienia takiego ustawienia w BIOS-ie i panelu NVIDIA nie przyniosły efektu. Testy na systemie Live Linux i Win10 Live PE wykazały, że laptop nie wyłącza się przy wysokiej temperaturze, co wskazuje na problem z Windows lub sterownikami, zwłaszcza Intel Thermal Management Engine i sterownikami platformy termicznej Intela. Po odinstalowaniu nowszych sterowników i zainstalowaniu starszych wersji problem ustał, choć wymagało to zablokowania automatycznych aktualizacji Windows Update. Dodatkowo pojawiły się problemy z odczytem parametrów dysku SSD Samsung 970 Evo Plus w programach diagnostycznych, co wynika z trybu RAID w BIOS-ie i specyfiki oprogramowania Samsung Magician. Zalecane jest przełączenie trybu na AHCI bez reinstalacji systemu, co poprawi kompatybilność i odczyt parametrów dysku. Diagnostyka sprzętowa Dell nie wykazała błędów, a problem z wyłączaniem systemu jest powiązany z oprogramowaniem i sterownikami, nie z fizycznym uszkodzeniem podzespołów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA