logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ESP32-C6 vs ESP32: Różnice, wydajność, zużycie energii, scenariusze użycia

frebyte 09 Lip 2024 07:25 6222 3
REKLAMA
  • #1 21148064
    frebyte
    Poziom 7  
    Ocena: 5
    Witam wszystkich,

Ostatnio rozważałem użycie modułu WiFi w moim projekcie i obecnie doświadczam pewnego zamieszania pomiędzy wyborem ESP32-C6 i ESP32. Mam nadzieję zrozumieć konkretne różnice i mające zastosowanie scenariusze tych dwóch modułów, aby móc podjąć właściwą decyzję.

Porównanie funkcji: Wiem, że ESP32 to szeroko stosowany moduł WiFi małej mocy (802.11b/g/n) i Bluetooth (Bluetooth 4.2/BLE), natomiast ESP32-C6 obsługuje bardziej zaawansowane WiFi 6 (802.11ax) i nową generację moduł Bluetooth 5.0. Oprócz obsługiwanych standardów Wi-Fi i wersji Bluetooth, czym różnią się one wydajnością, zużyciem energii i innymi kluczowymi aspektami?

Scenariusz zastosowania: Wybierając odpowiedni moduł do mojego projektu, biorę pod uwagę wydajność, stabilność i koszt. Bazując na swoim doświadczeniu, w jakich scenariuszach zastosowań ESP32-C6 i ESP32 sprawdzają się najlepiej? Czy istnieją konkretne przypadki użycia lub typy projektów, które nadają się do jednego, a nie drugiego?

Rozwój i wsparcie: Oprócz funkcji sprzętowych skupiam się także na narzędziach programistycznych, dokumentacji i wsparciu społeczności. Który moduł zapewnia lepszy ekosystem programistyczny i zasoby wsparcia dla początkujących użytkowników?

Mam nadzieję usłyszeć Twoje sugestie i podzielić się doświadczeniami, dziękuję!
  • REKLAMA
  • #2 21148216
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2416
    ESP32-C6 ma mniej SRAM i ROM i niżej taktowany procesor. Ma też mniej GPIO. Ma za to poza wspomnianymi przez ciebie, Zigbee 3.0.
    Jeśli chodzi o pobór prądu, to musisz sam sobie sprawdzić, bo zależy od scenariusza użytkowania. W rozdziale 5.6 wszystko jest ładnie podane w tabelkach: https://www.espressif.com/sites/default/files/documentation/esp32-c6_datasheet_en.pdf Ogólnie, to pobiera więcej prądu od ESP32 przy transmisji WiFi.
  • REKLAMA
  • #3 21201514
    mateos2
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    >>21148064
    ESP 32c6 został przewidziany bardziej jako bramka IoT dla urządzeń niż samodzielny chip - tak go definiował sam Espriff

I nie , nie ma obsługi ax. Ma tylko podstawe 5ghz wifi 5
  • #4 21399611
    devil304
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    >>21201514
    Ma obsługę wifi 6 ax i nie, nie ma obsługi 5 GHz, tylko 2,4 GHz.
    AX to standard WiFi 6 który działa na pasmach 2,4 lub 5 GHz.
    Prawdopodobnie miałeś na myśli WiFi 6E które jest w stanie używać także pasma 6 GHz.
REKLAMA