logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaki tani i rozwojowy moduł ESP32 wybrać? Krótka charakterystyka i opinie

gregor124 04 Oct 2025 14:09 9399 8
ADVERTISEMENT
  • #1 21709747
    gregor124
    Level 28  
    Help: 95
    Rate: 820
    Chciałbym zapoznać się z układami ESP32.
    Znam inne układy, ale mimo to chciałbym spróbować wykorzystać też jakiś układ z tej rodziny.
    Czy moglibyście mi polecić jakiś niedrogi moduł, niekoniecznie musi to być jakaś rozbudowana platforma, chodzi o coś taniego a zarazem rozwojowego.
    A jednocześnie przydałaby mi się jakaś krótka charakterystyka układów. Wiem, że mógłbym przejrzeć dokumentację układów, ale taka krótka charakterystyka pomogłaby mi dokonać wstępnej selekcji.
    No i zawsze niedocenioną pomocą jest doświadczenie użytkowników, co na co zwrócić uwagę, a czego lepiej unikać.
    Helpful post? Buy me a coffee.
  • ADVERTISEMENT
  • Helpful post
    #2 21709989
    Anonymous
    Level 1  
  • #3 21710153
    gregor124
    Level 28  
    >>21709989
    Płytka wygląda dość interesująco, ale patrząc tutaj https://done.land/components/microcontroller/families/esp/esp32/
    to jest tam LX7, a wszystkie nowsze to już RISC-V.
    Tak więc nie bardzo jestem przekonany, czy to dobry wybór na początek.
    A jak jest w nich z zasilaniem 3,3 V, czy te płytki mają zapas mocy, bo ostatnio w chińskich modułach kilka osób skarżyło się, że padało w STM32F411 przy zasilaniu małego ekraniku LCD.
  • ADVERTISEMENT
  • #4 21710197
    Anonymous
    Level 1  
  • Helpful post
    #5 21710456
    sp4rk1e
    Level 10  
    Help: 3
    Rate: 5
    Jeśli szukasz modułu breakout z USB-C, weź to: Wemos D1 Mini ESP32

Podoba mi się to, ponieważ ma niewielką obudowę i chociaż większość ważnych pinów jest wyłamana. Dostępny jest przycisk i kontrolowana przez GPIO dioda LED. Płytkę można zasilać napięciem 5 V (przez USB lub bezpośrednio). Urządzenia o niskim poborze prądu mogą bezpośrednio korzystać z generowanego na płycie napięcia 3,3 V.

W przeciwnym razie, jeśli prąd w głębokim uśpieniu jest problemem, należy użyć bezpośrednio odlewanego ESP-WROOM-32. Prąd w głębokim uśpieniu mierzony na boczniku 10 k: 6 uA. Przyjemne dla urządzeń zasilanych bateryjnie jak moje: Pilot zdalnego sterowania oparty na ESP32 lub Wyświetlacz WiFi ESP32 dla temperatury wewnętrznej i zewnętrznej .

wszystkie "podstawowe" funkcje są dostępne:
    ESP-WROOM-32 datasheet

oba warianty dostępne za około 5 € za sztukę. Widziałem D1 Mini za nie więcej niż 3 € w naszym ulubionym chińskim magazynie :-) .

AKTUALIZACJA:
    Zapomniałem powiedzieć, że do rozwoju z modułami ESP-WROOM-32 te adaptery okazały się bardzo przydatne:

• ADVERTISEMENT
  • Helpful post
    #6 21710704
    Anonymous
    Level 1  
  • #7 21710823
    gregor124
    Level 28  
    Przyjrzę się temu symulatorowi, wygląda, że może się przydać.
    A jak wygląda sprawa od strony sprzętowej, potrzebny jest jakiś specjalny programator/debuger?
    Generalnie znam rodzinę STM32, ale widzę, że układy oparte o ESP32 są tańsze.
    Chętnie dowiem się, czy znacie jakieś problemy, ograniczenia poszczególnych modułów, na które warto zwrócić uwagę.
    Jak zdążyłem się zorientować, to nie ma tych układów aż tak wiele, za to są na różnych PCB, co generuje wiele ograniczeń.
    Z mojego punktu widzenia istotna byłaby np. informacja, ile jest pinów ogólnego przeznaczenia, ile jest portów szeregowych itp. na poszczególnych płytkach.
    Jeśli wiecie, gdzie znaleźć datasheet, schematy itd., to przydatne byłyby linki.
    Z góry dziękuję.
  • Helpful post
    #8 21710959
    sp4rk1e
    Level 10  
    Help: 3
    Rate: 5
    f17fb24d1 ESP Product Selector[/url]
  • ADVERTISEMENT
  • Helpful post
    #9 21710971
    Anonymous
    Level 1  

Topic summary

✨ Moduły ESP32 są popularnym wyborem do projektów IoT ze względu na niską cenę, wszechstronność i bogate możliwości rozwojowe. Najczęściej polecane są moduły ESP32-WROOM-32 oraz ESP32-C3, które oferują dobrą równowagę między ceną a funkcjonalnością. ESP32-WROOM-32 to klasyczny moduł z dwurdzeniowym procesorem Tensilica LX6, obsługujący Wi-Fi i Bluetooth, idealny do szerokiego zakresu zastosowań. ESP32-C3 to nowsza wersja z rdzeniem RISC-V, oferująca niższe zużycie energii i lepsze wsparcie bezpieczeństwa, co czyni go atrakcyjnym dla projektów wymagających energooszczędności i nowoczesnych funkcji. Moduły te są łatwe w integracji, mają szerokie wsparcie społeczności i dostęp do licznych bibliotek. Przy wyborze warto zwrócić uwagę na dostępność pinów GPIO, obsługę interfejsów komunikacyjnych (SPI, I2C, UART), a także na kompatybilność z popularnymi środowiskami programistycznymi, takimi jak ESP-IDF czy Arduino IDE. Warto unikać bardzo tanich, nieoryginalnych modułów, które mogą mieć problemy z jakością i wsparciem. Krótka charakterystyka i opinie użytkowników wskazują, że ESP32-WROOM-32 pozostaje najbardziej uniwersalnym i sprawdzonym wyborem dla początkujących i średniozaawansowanych projektów, natomiast ESP32-C3 jest dobrym kierunkiem rozwojowym ze względu na nowoczesną architekturę i energooszczędność.
Generated by the language model.
ADVERTISEMENT