logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie prowadzą cienkie przewody zasilania i masy z wiązki radia? Wysoki pobór prądu

Roccoss39 09 Lip 2024 11:13 522 5
REKLAMA
  • #1 21148312
    Roccoss39
    Poziom 3  
    Cześć,
    Potrzebuję pomocy w zdiagnozowaniu gdzie idą pokazane na zdjęciach dwa cienkie przewody, zasilanie i masa. Przewody wychodzą z głównej wiązki przewodów do radia i idą gdzieś w górę od niego, w kierunku deski rozdzielczej, może nawiewu. Biorą one zasilanie i masę z głównej wiązki.

Gdy odłączam bezpiecznik 2A z plastikowego złącza na zdjęciu pobór prądu w stanie spoczynku auta maleje z 40-100mA do 0-10mA. To samo ma miejsce gdy rozłączam czerwony przewód (jest przecięty). Pobór prądu w stanie spoczynku jest jak widać dość wysoki.

W dodatku może ktoś się orientuje jak zniwelować tak duży pobór prądu w czasie spoczynku, co zmienić/naprawić.

Dzięki z góry za pomoc.

Plastikowe złącze elektryczne z czerwonymi przewodami w samochodzie Przewody w samochodowej wnęce na radio z widocznym złączem elektrycznym Kabel z czerwonym i czarnym przewodem oraz bezpiecznikiem 2A w dłoni. Zbliżenie na wiązkę przewodów elektrycznych z widocznymi czerwonymi przewodami.
  • REKLAMA
  • #2 21148324
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3555
    Ta wiązka kabli z bezpiecznikiem w plastikowej oprawce to nie jest fabryczna, tylko dołożona przez kogoś instalacja, gdzie prowadzi to już musisz sam sprawdzić.
  • REKLAMA
  • #3 21148326
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1608
    A jaki to pojazd?
    Po wypięciu tego bezpiecznika jakieś urządzenie przestaje funkcjonować?
    Masz tam jakiś dodatkowy rejestrator?
  • REKLAMA
  • #4 21148395
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5111
    Wygląda na zasilanie lokalizatora GPS,leć po kablach aż trafisz na urządzenie
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • REKLAMA
  • #5 21148478
    Roccoss39
    Poziom 3  
    Pojazd to Skoda Rapid 2014 1.2 TSI. Nie mam żadnego rejestratora jazdy (albo mi o nim nie wiadomo :D) ani GPS. Jestem trzecim właścicielem. Po włączeniu auta ciężko stwierdzić, czy coś nie działa. Aktualnie, ze względu na naprawy, wstrzymałem się z przeglądem, więc też średnio mogę nim jeździć. Fabryczne radio po zdemontowaniu i zamontowaniu przestało działać, więc na podstawie radia także niemożliwe jest stwierdzenie czegokolwiek.

Przewody faktycznie dolutowane, nie są fabryczne. Chyba będę musiał rozebrać karoserię, aby dotrzeć, gdzie idą kabelki. Spróbuję jeszcze z endoskopem.

Dodano po 2 [godziny] 27 [minuty]:

Może ktoś się orientuje gdzie wchodzą te przewody? Okolice deski rozdzielczej.

Dodano po 25 [minuty]:

>>21148478 Widok zbliżenia na przewody podłączone do gniazda numerowanego w pojeździe.
  • #6 21148663
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5111
    Roccoss39 napisał:
    Nie mam żadnego rejestratora jazdy (albo mi o nim nie wiadomo ) ani GPS

Prędzej nie wiesz o istnieniu takowego.
    Nie interesuj się wiązką radia bo to nie ona bierze ci prad, do niej jest podłączony bezpiecznik zasilania i masa, lecisz po kablach i trafisz na urządzenie. Na zdjęciu widać dokładnie jak wiązka z bezpiecznikiem skręca w lewo miedzy plastikami. Obstawiam, że za zegarami znajdziesz to co bierze prąd
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
REKLAMA