logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] DeWALT D25133K - wiertarka wyłącza się przy wierceniu z udarem lub młotowaniu

beecku 10 Lip 2024 12:16 906 6
REKLAMA
  • #1 21149603
    beecku
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam. Mam problem z wiertarką DeWALT D25133K - wiertarka bez udaru działa natomiast jeżeli przekręcę przełącznik na wiercenie z udarem lub młot wiertarka całkowicie się wyłącza tzn. pracuje ok 2-3 sekundy (udar działa) i nagle tak jakby traciła napięcie. Czy ma ktoś pomysł jaka może być przyczyna? Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21149608
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1614
    Ale jakieś pomiary robiłeś czy ją te drgania odcinają od napięcia?
  • REKLAMA
  • #3 21149652
    beecku
    Poziom 9  
    Rozkręciłem ją na razie od strony przycisku. Jedyne co zmierzyłem to czy jak ją odetnie to na przycisku jest dalej napięcie... i jest. Podpowiesz jak ją dokładnie przemierzyć ?

Widok wewnętrzny żółtej wiertarki, ukazujący rozmontowany przycisk i okablowanie.
  • Pomocny post
    #4 21149666
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1614
    A przez wciśnięty przycisk jest przejście? Żarówka na przewodach zapal się (próbnik L N)?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 21149714
    beecku
    Poziom 9  
    OK, dzięki, zaraz będę sprawdzał. Zauważyłem jeszcze teraz przy przemierzaniu, że jak przełączę jej przycisk z obrotami tam i z powrotem, to znowu na chwilę zaczyna działać.
  • #7 21150516
    beecku
    Poziom 9  
    Dzięki Panowie za pomoc, problem został rozwiązany. W sumie pierdoła ale opiszę bo może się komuś przydać. Okazało się że styki przełącznika obrotów - lewe - prawe są zawalone po kilku latach brudem i sam przełącznik nie wskakiwał prawidłowo na swoje miejsce tylko ledwo dotykał styku. Podczas pracy z udarem wiertarka dostawała drgań i przełącznik się minimalnie przesuwał przez co rozłączał obwód i przestawała działać :) Przedmuchałem, wyczyściłem i śmiga jak nowa. Jeszcze raz dzięki :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z wiertarką DeWALT D25133K, która wyłącza się podczas wiercenia z udarem lub młotowania, działając jedynie przez 2-3 sekundy. Po wymianie informacji, użytkownik sprawdził napięcie na przycisku oraz przełącznik obrotów. Ostatecznie zidentyfikowano, że problemem były zabrudzone styki przełącznika, które nie łączyły prawidłowo, co prowadziło do rozłączenia obwodu podczas pracy z udarem. Po oczyszczeniu styki zaczęły działać poprawnie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA